Leverkreft: Typer, symptomer og diagnose

Cos’leverkreft?

Leverkreft er en kreft som oppstår i leveren. Leveren er det største kjertelorganet i kroppen og utfører ulike kritiske funksjoner for å holde kroppen fri for toksiner og skadelige stoffer. Den ligger i øvre høyre dial av # 8217; magen, rett under ribbeina. Leveren er ansvarlig for galleproduksjon, som er et stoff som hjelper deg med å fordøye fett, vitaminer og andre næringsstoffer. Denne vitale kroppen lagrer også næringsstoffer som glukose, slik at du blir matet i øyeblikkene når du ikke spiser. Bryter også av stoffer og giftstoffer. Når kreft utvikler seg i leveren, ødelegger den leverceller og forstyrrer leverkapasiteten til å fungere normalt.

Leverkreft er generelt klassifisert som primær eller sekundær. Primær leverkreft begynner i leverceller. Sekundær leverkreft utvikler seg når kreftcellene i et annet organ sprer seg til leveren. I motsetning til andre kroppsceller, kan kreftceller løsne fra grunnstedet eller hvor kreft begynte. Cellene reiser i andre områder av kroppen gjennom blodet eller lymfesystemet. Kreftceller samler til slutt i et annet organgan og begynner å vokse der.

Denne artikkelen fokuserer på primær leverkreft. Hvis du har kreft i et annet organ før du utvikler leverkreft, må du konsultere vår artikkel om leveren Metastases for å lære mer om sekundær leverkreft.

Hva er de forskjellige typer primær leverkreft?

De forskjellige typer primær leverkreft kommer fra de forskjellige cellene som utgjør leveren. Primær leverkreft kan starte som en enkelt knutepunkt som vokser i leveren eller kan starte i mange punkter ALLE’interiør i leveren samtidig. Personer med alvorlig leverskade er mer sannsynlig å ha flere kreftvekstsider. Hovedtyper av primær leverkreft er:

Hepatocellulært karsinom

Hepatocellulært karsinom (HCC), også kjent som hepatom, er den vanligste typen leverkreft, som representerer 75 prosent av alle levertumorer. Denne tilstanden utvikler seg i hepatocyttene, som er overveiende leverceller. Det kan spre seg fra leveren til andre deler av kroppen, for eksempel bukspyttkjertelen, L’tarmene og magen. L’HCC er mye mer sannsynlig å forekomme hos mennesker som har alvorlig leverskade på grunn av Dell ‘# 8217; alkoholmisbruk.

ColangiOcarcinoma

Colengiacarcinoma, mer kjent som gallekanalkreft, utvikler seg i små galleformede bilfulle kanaler i leveren. Disse ledningene bærer galle til galleblæren for å hjelpe fordøyelsen. Kreft i gallekanalen representerer om 10 prosent 20 av alle levertumorer. Når kreft starter i delen av kanalene ALLE’interiør i leveren, kalles det kreft i den intraepatiske galde kanalen. Når kreften begynner i delen av kanalene utenfor leveren, kalles det kreft i den ekstraepatiske gallekanalen.

Hepatisk angiosarcoma

L’Hepatisk angiosarcoma er en sjelden form for leverkreft som starter i leverens blodkar. Denne typen kreft har en tendens til å utvikle seg veldig raskt, så det er generelt diagnostisert i en mer avansert fase.

Hepatoblastom

L’Hepatoblastoma er en ekstremt sjelden type leverkreft. Det er nesten alltid hos barn, spesielt i de under 3 år. Med kirurgi og kjemoterapi kan prospekter for personer med denne typen kreft være veldig bra. Når hepatoblastomet oppdages i de tidlige stadiene, er overlevelsesraten høyere enn 90 prosent.

Hva er symptomene på leverkreft?

Mange mennesker manifesterer ikke symptomer i de tidlige stadiene av primær leverkreft. Når symptomene vises, kan de inkludere:

 • Abdominal ubehag, smerte og ømhet
 • Guling av huden og hvite av øynene, kalt gulsott
 • Hvit og kalkholdig avføring
 • kvalme
 • Han retched
 • blåmerker eller blødninger lett
 • svakhet
 • utmattelse

Hvem er i fare for leverkreft?

Legene er ikke sikre på hvorfor noen mennesker har leverkreft mens andre nei. Imidlertid er det noen kjente faktorer for å øke risikoen for å utvikle leverkreft:

 • Leverkreft er mer vanlig hos mennesker over 50 år.
 • A’langsiktig hepatitt B eller C-infeksjon kan skade leveren alvorlig. L’Hepatitt overføres fra person til person gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker av en infisert person, for eksempel blod eller sæd. Det kan også overføres av mor til barn under fødselen. Du kan redusere risikoen for hepatitt B og C ved hjelp av beskyttelse under samleie. C’Det er også en vaksine som kan beskytte deg mot Hepatitis & # 8217;.
 • Drikker to eller flere alkoholholdige drikker hver dag i mange år øker risikoen for leverkreft.
 • Cirrhosis er en form for hepatisk skade der det sunne stoffet erstattes av arret stoff. En arret leveren kan ikke fungere skikkelig og til slutt kan føre til mange komplikasjoner, inkludert leverkreft. L’langsiktig alkoholmisbruk og L’hepatitt C er de vanligste årsakene til cirrhosis i USA. De fleste amerikanere med leverkreft har cirrhose før du utvikler leverkreft.
 • L’Eksponering Alle’Aflatoxin er en risikofaktor. L’aflatoksin er et giftig stoff produsert av en type form som kan vokse opp peanøtter, frokostblandinger og mais. I USA begrenser matmanipuleringsloven utbredt eksponering Alle’Aflatoxin. Utenfor landet, men L’eksponering for aflatoksiner kan være høye.
 • Selv diabetes og # 8217; fedme er risikofaktorer. Personer med diabetes har en tendens til å være overvektig eller overvektig, noe som kan forårsake leverproblemer og øke risikoen for leverkreft.

Hvordan diagnostisere leverkreft?

Diagnosen leverkreft begynner med en medisinsk historie og en fysisk undersøkelse. Sørg for at du informerer legen din dersom du har en langsiktig alkoholmisbrukshistorie eller A’kronisk hepatitt B eller C-infeksjon.

De diagnostiske testene og leverkreftprosedyrene inkluderer følgende:

 • Leverfunksjonstestene hjelper legen med å bestemme helsen til leveren ved å måle proteinnivåer, hepatiske enzymer og bilirubin i blodet.
 • Tilstedeværelsen av alfa-fetecrotein (AFP) i blodet kan være et tegn på leverkreft. Dette proteinet produseres vanligvis bare i leveren og i barnets solbad før de er født. Produksjonen av AFP avbryter normalt etter fødselen.
 • TC eller Abdominal MR-skanninger produserer detaljerte leverbilder og andre organer Dell & # 8217;. De kan tillate legen å identifisere hvor en svulst utvikler, bestemmer størrelsen og evaluerer om den sprer seg til andre organer.

Hepatisk biopsi

En annen tilgjengelig diagnostisk test er en hepatisk biopsi. En leverbiopsi innebærer fjerning av et lite stykke levervev. Det er alltid gjort med anestesi for å unngå å prøve smerte under prosedyren.

I de fleste tilfeller utføres en biopsi med nål. Under denne prosedyren vil legen sette en tynn nål gjennom magen og leveren for å få en stoffprøve. Prøven undersøkes deretter til mikroskopet for kreftskilt.

En hepatisk biopsi kan også utføres ved hjelp av et laparoskop, som er et tynt og fleksibelt rør med et tilkoblet kamera. Kameraet lar legen se hvordan leveren vises og å utføre en mer presis biopsi. Laparoskopet er satt inn gjennom et lite snitt i # 8217; Abdomen. Hvis stoffprøver fra andre organer er nødvendig, vil legen utføre en’større gravering. Dette kalles laparotomi.

Hvis en leverkreft oppdages, vil legen bestemme kreftfasen. Staging beskriver tyngdekraften eller L’kreft omfanget. Kan hjelpe legen din å bestemme behandlingsalternativer og prospekter. Fase 4 er den mest avanserte leveren kreft scenen.

Hvordan leverkreft blir behandlet?

Behandling for leverkreft varierer. Avhengig av:

 • Antallet, størrelsen og posisjonen til svulster i leveren
 • Hvor bra leverer leveren
 • Hvis cirrhosen er tilstede
 • Hvis svulsten spredt til andre organer

Din spesifikke behandlingsplan vil være basert på disse faktorene. Behandlinger for leverkreft kan inkludere følgende:

Hepatektomi

A & # 8217 utføres; hepatektomi for å fjerne en del av leveren eller hele leveren. Denne intervensjonen utføres vanligvis når kreft er begrenset til leveren. Over tid vil det gjenværende sunne vevet regrow og erstatte den manglende delen.

Levertransplantasjon

En levertransplantasjon innebærer erstatning av # 8217; hele sykeeleveren med en sunn lever av en passende donor. En transplantasjon kan bare utføres hvis kreften ikke har spredt seg til andre organer. Etter transplantasjonen administreres legemidler for å forhindre avvisning.

ablation

L’Ablation forventer bruk av varmeinjeksjoner eller etanol for å ødelegge kreftceller. Den utføres ved hjelp av lokalbedøvelsen. Dette numbs området for å unngå å prøve smerte. L’Ablation kan hjelpe folk som ikke er kandidater for kirurgi eller transplantasjon.

Kjemoterapi

Kjemoterapi er en aggressiv form for farmakologisk terapi som ødelegger tumorceller. Narkotika injiseres intravenøst ​​eller gjennom en vene. I de fleste tilfeller kan kjemoterapi administreres som en poliklinisk behandling. Kjemoterapi kan være effektiv i behandling av leverkreft, men mange opplever bivirkninger under behandlingen, inkludert oppkast, nedgang i appetitt og kuldegysninger. Kjemoterapi kan også øke risikoen for infeksjon.

Radioterapi

Radioterapi inkluderer bruk av høy-energi stråling bjelker for å drepe kreftceller. Den kan leveres av stråling av ytre strålen eller ved intern stråling. I ytre strålestråling er stråling direkte til magen og brystet. Intern stråling innebærer å bruke et kateter for å injisere små radioaktive sfærer i # 8217; hepatisk arterie. Stråling ødelegger dermed leverarterie, et blodkar som gir blod til leveren. Dette reduserer mengden blod som strømmer til svulsten. Når hepatiske arterien er stengt, fortsetter venen døren å mate leveren.

Målrettet terapi

Målrettet terapi gir bruk av narkotika som er utformet for å treffe tumorceller hvor de er sårbare. Redusere tumorveksten og bidra til å avbryte blodtilførselen til svulsten. Sorafenib (Nexavar) er godkjent som målrettet terapi for personer med leverkreft. Målrettet terapi kan være nyttig for personer som ikke er kandidater for en og levertransplantasjon eller levertransplantasjon. Imidlertid kan målrettet terapi ha betydelige bivirkninger.

Embolisering og kjemikaliering

L’embolisering og kjemiembling er kirurgiske prosedyrer. De er laget for å blokkere hepatiske arterien. Legen vil bruke små svamper eller andre partikler til å gjøre det. Dette reduserer mengden blod som strømmer til svulsten. I kjemikaliering av kjemoembolisering injiserer legen kjemoterapi medisiner i # 8217; hepatisk arterie før partiklene injiseres. Blokken opprettet opprettholder kjemoterapi medisiner i leveren i lengre tid.

Hvordan kan du forhindre leverkreft?

Leverkreft kan ikke alltid forebygges. Imidlertid reduserer risikoen for leverkreft ved å vedta tiltak for å forhindre utvikling av forhold som kan føre til leverkreft.

Ta vaksinen mot hepatitt B.

C’er en vaksine for hepatitt B at alle barn skal motta. Også voksne med høy risiko for infeksjon, som de som misbruker intravenøse stoffer, bør vaksineres. Vaksinasjon administreres vanligvis i en serie med tre injeksjoner i en periode på seks måneder.

Vedta tiltak for å forhindre hepatitt c.

Det er ingen vaksine for L’hepatitt C, men du kan redusere risikoen for å trekke inn infeksjonsprosessen som følger:

 • Bruk beskyttelse. Tren alltid trygt sex ved hjelp av kondom med alle dine seksuelle partnere. Du bør aldri ha usostert sex med mindre du er sikker på at partneren din ikke er smittet med hepatitt eller annen seksuell overføringsinfeksjon.
 • Ikke bruk ulovlige rusmidler. Unngår bruken av ulovlige stoffer, spesielt de som kan injiseres, for eksempel heroin eller kokain. Hvis du ikke kan slutte å bruke medisiner, må du sørge for at du bruker en steril nål når du injiserer dem. Aldri dele nåler med andre mennesker.
 • Vær oppmerksom på tatoveringer og piercinger. Gå til en pålitelig butikk hver gang du får en piercing eller en tatovering. Be ansatte deres sikkerhetspraksis og sørg for at de bruker sterile nåler.

Redusere risikoen for cirrhose

Du kan redusere risikoen for cirrhosis som følger som følger:

 • Hvis du drikker alkohol, drikk i moderasjon. Begrense mengden alkohol du drikker, kan bidra til å forhindre leverskade. Kvinner bør ikke drikke mer enn en drink om dagen, og menn bør ikke drikke mer enn to drinker om dagen.
 • Hold en sunn vekt. Tren i 30 minutter minst tre ganger i uken kan hjelpe deg med å holde vekten. Selv et balansert kosthold er viktig for vektstyring. Pass på at du innlemmer magre proteiner, hele korn og grønnsaker eller frukt i de fleste måltidene dine. Hvis du trenger å gå ned i vekt, øker mengden trening du gjør hver dag og reduserer antall kalorier du forbruker. Du kan også vurdere L’ide å møte en ernæringsfysiolog. De kan hjelpe deg med å lage et matprogram og en rutine av øvelser som gir deg mulighet til å oppnå dine vekttapsmål raskere.

Hvis du allerede har en av disse forholdene, og du er bekymret for risikoen for leverkreft, snakk med legen din om en screening for leverkreft.

Takle leverkreft

En diagnose av leverkreft kan være overveldende. Det er viktig å ha et sterkt støttetettverk som kan hjelpe deg med å møte stress eller # 8217; angst du kan prøve. Du kan snakke med en konsulent som kan hjelpe deg med å overvinne dine følelser. Du kan også vurdere L’ideen om å bli med i en støttegruppe mot kreft hvor du kan diskutere dine bekymringer med andre som kan forholde seg til det du går gjennom. Spør legen din informasjon om støttegrupper i ditt område. Du kan også finne informasjon om støttegrupper på National Cancer Institute og American Cancer Society Nettsteder.