Levercyster: Symptomer, behandlinger og årsaker

Beskrivelse

Levercyster er lommer fulle av væske som dannes i leveren. De er godartede vekst, i den forstand at de ikke er kreftige. Disse cysterene krever vanligvis ikke behandling med mindre symptomene er utviklet og dem Sjelden påvirker hepatisk funksjonalitet.

Levercyster er sjeldne, påvirker bare ca 5% av befolkningen, ifølge Cleveland Clinic.

Noen mennesker har en enkelt cyste & # 8211; eller en enkel cyste & # 8211; og de har ingen symptomer med vekst.

Andre kan utvikle en tilstand som kalles polycystisk leversykdom (PLD), som er preget av mange cystiske vekst i leveren. Selv om PLD forårsaker flere cyster, kan leveren fortsette å fungere skikkelig med denne sykdommen, og å ha denne sykdommen kan ikke redusere levetiden.

Symptomer på en hepatisk cyste

Siden en liten hepatiske cyster vanligvis ikke forårsaker symptomer, kan det ikke bli diagnostisert i årevis. Det er bare når cysten forstørrer at noen føler smerte og andre ulemper. Som cysten blir større, kan symptomene inkludere abdominal hevelse eller smerte i den øverste høyre delen av magen. Hvis en betydelig utvidelse oppstår, kan du kanskje høre cysten fra # 8217; utvendig av magen.

Hvis cysten begynner å bløde, kan en akutt og plutselig smerte forekomme på toppen av magen. Noen ganger stopper blødningen alene uten medisinsk behandling. I dette tilfellet kan smerte og andre symptomer bli bedre innen et par dager.

Bare blant de som utvikler en levercyst om hundre 5 de har symptomer.

Årsaker til en hepatisk cyste

Levercyster er resultatet av en misdannelse av gallekanaler, selv om den eksakte årsaken til denne misdannelsen er ukjent. Galle er en væske produsert av leveren, som hjelper fordøyelsen. Dette fluidet beveger seg fra leveren til galleblæren gjennom kanaler eller strukturer som ligner rør.

Noen mennesker er født med levercyster, mens andre ikke utvikler cyster til de er mye større. Selv når cyster er tilstede ved fødselen, kan de ikke detekteres før symptomene er senere i # 8217; voksen alder.

C’Det er også en sammenheng mellom levercyster og en parasitt som kalles echinococcus. Denne parasitten er funnet i områdene hvor storfe og sauer lever. Du kan trekke inn infeksjonen hvis du mener forurenset mat. Parasitten kan forårsake utvikling av cyster i forskjellige deler av kroppen, inkludert leveren.

I tilfelle av PLD, kan denne sykdommen arves når C’det er en familiehistorie av tilstanden eller sykdommen kan forekomme uten en åpenbar grunn.

Hvordan diagnostisere en levercyste

Siden noen levercyster ikke forårsaker åpenbare symptomer, er behandlingen ikke alltid nødvendig.

Hvis du bestemmer deg for å konsultere en lege for magesmerter eller abdominal utvidelse, kan legen din bestille en bildebehandlingstest for å kontrollere noen leveranomalier. Du kan sannsynligvis gjennomgå en ultralyd eller en TAC Dell & # 8217;. Begge prosedyrene skaper bilder av’inne i kroppen din, som legen vil bruke til å bekrefte eller ekskludere en cyste eller en masse.

Hvordan behandle en levercyster

Legen kan velge å ikke behandle en liten cyste, noe som tyder på en deltakende tilnærming i stedet. Hvis cysten blir større og forårsaker smerte eller blødning, kan legen diskutere behandlingsalternativer på den tiden.

A’behandlingsalternativ forutsetter innføringen av en nål i # 8217; magen og den kirurgiske drenering av væsken fra cysten. Denne prosedyren kan bare gi en midlertidig løsning, og cyster kan fylle opp med væske senere. For å unngå en gjentakelse, en et annet alternativ, fjerner det kirurgisk hele cysteren.

Legen kan fullføre denne operasjonen ved hjelp av en teknikk som kalles laparoskopi. Denne minimal invasive prosedyren krever bare to eller tre små graveringer, og legen utfører intervensjonen ved hjelp av et lite verktøy som heter LaparoScope. Vanligvis vil du være på sykehuset bare for en natt og bare bare to uker for å fullstendig gjenopprette.

Når legen har diagnostisert en levercyste, kan han bestille en blodprøve for å utelukke en parasitt. Hvis du har en parasitt, vil du motta en syklus av antibiotika for å behandle infeksjonen.

Noen PLD-ulykker er alvorlige. I dette tilfellet kan cyster bløe tungt, forårsake intens smerte, gjenoppta etter behandling eller begynne å påvirke hepatisk funksjon. I disse situasjonene kan legen anbefale en levertransplantasjon.

Det ser ikke ut til å være noen som er kjent for å hindre en levercyster. Videre er det ingen tilstrekkelig forskning for å avgjøre om dietten eller røyken bidrar til levercyster.

Outlook

Selv når levercyster forstørrer og forårsaker smerte, er utsiktene positive med behandling. Pass på at du forstår behandlingsalternativene, så vel som fordeler og ulemper med hvert alternativ før du bestemmer deg for en prosedyre. Selv om det mottar en diagnose av hepatiske cyster, kan disse cysterene vanligvis ikke føre til leversvikt eller leverkreft.