Leddgikt Psoriasika vs revmatoid artritt: Hva er?

Beskrivelse

Du tror kanskje at leddgikt er en enkelt tilstand, men det er mange former for leddgikt. Hver type kan skyldes flere underliggende faktorer.

Det er to typer leddgikt Leddgikt Psorialasica (PSA) Og Reumatoid artritt (RA). Både AP L’Ar kan være veldig smertefullt og begge begynner i immunforsvaret. Imidlertid er de forskjellige forhold og behandles unikt.

Hva er årsakene til PSA og RA?

Psoriatisk leddgikt

Ptil er relatert til psoriasis, a genetisk tilstand Dette fører til at immunforsvaret ditt produserer hudceller for fort. I de fleste tilfeller forårsaker psoriasis dannelsen av røde fremspring og sølvskalaer på overflaten av huden. PSA er en kombinasjon av smerte, stivhet og hevelse i leddene.

Så langt som 30 prosent av de med psoriasis lider av PSA. Du kan også ha PSA selv om du aldri har en bakside av huden. Dette gjelder spesielt hvis du har en fil familie historie psoriasis.

L’Ap begynner mer enn 30 og 50 år. Menn og kvinner har samme sjanse til å utvikle tilstanden.

Leddgikt

L’Ar er en autoimmun tilstand som forårsaker smerte og betennelse i leddene, særlig i:

 • hender
 • føtter
 • håndledd
 • albuer
 • ankel
 • Nakke (artikulasjon C1-C2)

Immunsystemet angriper fellesbelegget, forårsaker hevelse. Hvis L’Ar er ikke behandlet, kan forårsake skade på bein og felles deformitet.

Denne tilstanden treffer 1.3 millioner folk i USA. Du kan utvikle RA på grunn av Genetikk, Men mange mennesker med denne typen leddgikt har ikke en familiehistorie av tilstanden.

De fleste av de med AR er kvinner og er vanligvis diagnostisert i de i alderen 30 og 50 år.

Hva er symptomene på hver tilstand?

Psoriatisk leddgikt

Symptomene som vanligvis forårsakes av PSA, inkluderer:

 • Felles smerte i en eller flere stillinger
 • hevelse av fingrene i hender og føtter, som kalles dattilitt
 • ryggsmerter, kjent som spondylitt
 • smerte på det punktet hvor ledbånd og sener blir med på beinene, som er angitt som Entitres

Leddgikt

Med RA kan du finne en eller flere av de følgende seks symptomene:

 • Felles smerte som også kan slå begge sider av kroppen symmetrisk
 • stivhet om morgenen som varer 30 minutter for noen timer siden
 • tap av energi
 • tap av Appetit
 • feberen
 • nodules kalt «8220; reumatoid nodules & # 8221; Under armens hud rundt beinområdene
 • Irritert øyne
 • tørr i munnen

Du kan legge merke til at din ledsmerter går og kommer. Når du føler deg felles smerte, kalles det flare. Du kan oppleve at symptomene på # 8217; Ar ser ut til plutselig, vedvarer eller forsvinner.

Få en diagnose

Hvis du mistenker at du har PSA, Ra eller en annen type eller leddgikt, bør du konsultere legen din for å diagnostisere tilstanden. Det kan være vanskelig å bestemme AP eller L’Ar i sine opprinnelige stadier fordi begge forholdene kan etterligne andre. Din grunnleggende lege kan lede deg til en revmatolog for ytterligere tester.

Både l’AR kan diagnostiseres med blodprøven, noe som kan indikere noen inflammatoriske markører i blodet. Du kan trenge røntgenstråler, eller du kan trenge en magnetisk resonans for å bestemme hvordan tilstanden har påvirket leddene over tid. Ultralyd kan også utføres for å hjelpe diagnostisere eventuelle benendringer.

Behandlinger

PSA og AR er begge kroniske forhold. Det er ingen kur for noen av de to, men det er mange måter å håndtere smerte og ubehag på.

Psoriatisk leddgikt

Ptil kan påvirke deg på forskjellige nivåer. For mindre eller midlertidig smerte kan du ta ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans).

Hvis en økning i ubehagsnivået eller hvis fansen er ineffektive, vil legen foreskrive anti-grunne eller anticancer medisiner for nekrose. For alvorlige raketter kan steroidinjeksjoner være nødvendig for å lindre smerte eller kirurgi for å reparere leddene.

Leddgikt

Det er mange behandlinger for L’de kan hjelpe deg med å håndtere din tilstand. I de siste 30 årene har forskjellige stoffer blitt utviklet som gir folk en god eller utmerket lindring av symptomene på # 8217; AR.

Noen stoffer, som Modifiserende anti-reumatiske stoffer sykdommen (DMARD), kan stoppe utviklingen av tilstanden. Din behandlingsplan kan også inkludere fysioterapi eller kirurgi.

Når du skal se legen din

Hvis du har PSA eller RA, må du regelmessig sjekke legen din. Hvis en av disse betingelsene ikke behandles, kan det oppstå betydelig felles skade. Dette kan føre til mulige operasjoner eller funksjonshemninger.

Du er i fare for andre helsemessige forhold, for eksempel hjertesykdommer, med AP og RA, så snakk med legen din om dine symptomer, og eventuelle utviklingsforhold er svært viktig.

Med hjelp av legen din og andre medisinske fagfolk kan du behandle AP eller # 8217; ar å lindre smerte. Dette bør forbedre kvaliteten på livet ditt.