Lav anionisk gap: Symptomer, årsaker, diagnose

Beskrivelse

Det anioniske gapet er en verdi beregnet ved hjelp av resultatene av en elektrolytisk blodprøve.

Elektrolyttene er elementer og forbindelser som naturlig finnes i kroppen og kontrollere viktige fysiologiske funksjoner. Fotball, klorid, magnesium og natrium, blant annet er elektrolytter.

Elektrolyttene har en elektrisk ladning: Noen er positive og andre er negative. Hjelp til å kontrollere balansen mellom syrer og baser i kroppen din.

Verdien av det anioniske gapet er forskjellen mellom elektrolyttene lastet negativt og positivt. Hvis verdien beregnet for det anioniske gapet er for høyt eller for lavt, kan det være et tegn på en lidelse.

Symptomer på en elektrolytisk ubalanse

Hvis legen mistenker at du har en elektrolytisk ubalanse i blodet, vil bestille en blodprøve med anionisk gap.

Symptomene kan omfatte:

 • pust
 • kvalme eller oppkast
 • Ødem (akkumulering av væsker)
 • unormal hjerteslag
 • svakhet
 • forvirring

Høy anionisk gap

Verdien av anionisk gap er rapportert i miljøvennlige enheter per liter (MEQ / L). De normale resultatene faller vanligvis innenfor 3 og 10 mekv / l. Imidlertid kan normale intervaller variere avhengig av laboratoriet.

En høy anionisk gapverdi betyr at blodet ditt er mer surt enn normalt. Det kan tyde på at du har acidosen. Betingelsene som kan forårsake acidose (og derfor en høy verdi av anionisk gap) inkluderer:

 • Diabetisk ketoacidose, en tilstand som krever umiddelbar medisinsk behandling
 • Overdosering av salicylater, som L’aspirin
 • Uremi (urea i blodet)
 • Etylenglykolforgiftning (frostvæske)

Potensielle årsaker og diagnose av et lavt anionisk gap

Å ha en lav anionisk gap verdi er svært sjelden. De vanligste årsakene til lav anioniske gapresultater kan inneholde følgende.

Laboratoriefeil

Hvis testen indikerer en lav anionisk gapverdi, kan legen bestille en annen test for å ta hensyn til Dell’laboratoriefeil.

Siden det anioniske gapet er beregnet av resultatene av elektrolytisk panel, er det nødvendig med en nøyaktig måling av de enkelte elektrolyttene. En publisert å gjennomgå Han fant ut på 67.000 anioniske gapberegninger, et anionisk lavt gap ble beregnet mindre enn Dell’1% av tiden. All’Interiør i denne lille prosentandelen, var over 90% av resultatene på grunn av laboratoriefeil i beregningen av en av verdiene til elektrolytten.

Hypoalbuminemi

Hypoalbuminemi betyr at det er lave nivåer av et protein (albumin) i blodet. L’albumin er en av de mest omfattende proteinene i omløp, så en nedgang i nivået på dette proteinet vil påvirke det anioniske gapet.

Hvis legen mistenker hypoalbuminemi, kan bestille en blodprøve for å evaluere blodalbuminivåene.

Et albumina lavere enn normalt kan skyldes følgende forhold:

 • Leversykdommer, som cirrhosis
 • nyresykdom
 • infeksjon
 • brenner
 • kreft
 • hypothyroidisme

Monoklonal og polyklonal gammopati

Denne tilstanden refererer til en overabundance av proteiner (immunoglobulin) i blodet. Immunoglobuliner, også kjent som antistoffer, spiller en grunnleggende rolle i immunforsvaret. Det er mange typer immunoglobuliner, men en type, kalt IgG, er positivt lastet. IgGs overproduksjon kan noen ganger føre til en lav anionisk gapverdi.

Monoklonale gammopatier kan være forbundet med forhold som flere myeloma. De polyklonale gammopathiene er ofte forbundet med forskjellige inflammatoriske sykdommer.

Legen kan foreskrive en blodprøve for å evaluere nivåene av immunoglobulin i blodet. De kan også bestille en elektroforese-test av serum- eller urinproteiner for å overvåke og diagnostisere tilstanden din.

Andre faktorer

Det er noen sjeldne årsaker til lav anionisk gap. Disse inkluderer:

 • Brom. Bromid er tilstede i noen beroligende stoffer, narkotika for alvorlig Miastenia og noen urte medisiner. Høye konsentrasjoner av bromid kan føre til nevrologiske eller dermatologiske symptomer. Selv om det er belastet negativt, kan bromidet forstyrre beregningen av klorid. Dette påvirker beregningen av anionisk gapet og gir et falskt lavt anionisk gapresultat.
 • Litium. Litiumet har en positiv ladning og noen ganger foreskrevet for behandling av bipolar lidelse. Ved høye konsentrasjoner kan det redusere anionisk gapet.
 • Økning i andre ioner lastet positivt. En stor økning i andre ioner lastet positivt, for eksempel kalsium og magnesium, kan også redusere anionisk gapet.

Hvordan det blir behandlet?

Behandlingen for det lave anioniske gapet fokuserer på behandling av den underliggende årsaken.

Hvis testresultatene kommer tilbake ved å peke på et lavt anionisk gap, kan legen kanskje gjenta testen for å ta hensyn til Dell’laboratoriefeil. Når et lavt anionisk gap er bekreftet, vil legen bestille ytterligere tester for å bestemme den underliggende årsaken til resultatet.

Hvis du tar medisiner som kan føre til et lavt anionisk gap, som litium- eller bromidholdige stoffer, kan du snakke med legen din for å justere doseringen, om mulig.

Hva er perspektivet?

Hvis du er ute etter og få behandlingen du trenger for den underliggende årsaken, er utsiktene for å ha et lavt anionisk gap bra. Etter tilstrekkelig behandling, bør verdien av det anioniske gapet normalisere.