LATE DISKSIA: Definisjon, behandling og symptomer

Beskrivelse

Den sene dyskinesi (TD) er en sikkerhetseffekt forårsaket av neuroleptiske legemidler. TD forårsaker ukontrollerte eller ufrivillige bevegelser, for eksempel spasmer, grimasser og skyver. Neuroleptiske stoffer inkluderer antipsykotiske stoffer. De er ofte foreskrevet for psykiatriske lidelser og nevrologiske lidelser. Noen ganger er neuroleptiske stoffer foreskrevet for gastrointestinale sykdommer (GI).

Disse stoffene blokkerer dopaminreseptorer i hjernen. Dopamin er et kjemikalie som bidrar til å kontrollere følelsene og midten av hjernens glede. Det spiller også en rolle i motorfunksjonene. En utilstrekkelig mengde dopamin kan forstyrre muskler og forårsake tegn og symptomer på TD.

Noen studier tyder på at mellom 30 prosent 50 av folk som tar disse stoffene, vil utvikle TD under behandling. Tilstanden kan være permanent, men behandlingen etter starten av symptomene kan forhindre progresjon og i mange tilfeller overgangen av symptomer.

Derfor er det viktig at du regelmessig sjekker legen din hvis du bruker neuroleptiske legemidler for å behandle noen tilstand. Symptomene kan ta flere måneder eller år å manifestere, men noen kan manifestere reaksjonen etter en enkelt dose.

Symptomer på sen discinesesia

Saker fra mild til moderat av TD forårsaker stive og rykkete bevegelser av:

 • gjøre
 • Språk
 • leppe
 • kjeve

Disse bevegelsene kan inkludere slår øyelokkene ofte, pop eller krølle lepper og trekk ut tungen.

Personer med moderate TD-tilfeller opplever ofte ytterligere ukontrollerte bevegelser i:

 • væpne
 • Ben
 • fingrene
 • tær

Alvorlige tilfeller av TDS kan forårsake svingninger, lateral bevegelse av kofferten og trykk på bassenget. Som er raske eller sakte, bevegelsene som er knyttet til TD, kan bli så irriterende å forstyrre din evne til å jobbe, utføre daglige aktiviteter og forbli aktiv.

Årsaker til sen dyskinesi

TD er veldig ofte en bivirkning av neuroleptiske eller antipsykotiske stoffer. Disse stoffene er foreskrevet for å behandle schizofreni, bipolar lidelse og andre psykiske helsemessige forhold. Noen ganger er TD-stoffer foreskrevet for behandling av gastrointestinale sykdommer.

Risikoen for å utvikle TD øker så mye som du tar disse stoffene. Folk tar en tidligere versjon av disse legemidlene, kjent som antipsykotika i & # 8220; første generasjon & # 8221; de er mer sannsynlig å utvikle TD sammenlignet med folk som bruker nyere stoffer.

Legemidlene som vanligvis er koblet til TD, inkluderer:

 • Klorpromazin (torazin). Foreskrevet for å behandle symptomene på schizofreni.
 • Flufenazin (Prolixin eller Permitil). Foreskrevet for behandling av symptomer på schizofreni og psykotiske symptomer, inkludert fiendtlighet og hallusinasjoner.
 • Aloperidol (Haldol). Foreskrevet for behandling av psykotiske lidelser, Torette-syndrom og atferdsforstyrrelser.
 • Metoklopramid (Reglan, Metozolv ODT). Foreskrevet for å behandle gastrointestinale problemer, inkludert mageforbrenning, sår og sår i # 8217; esophagus.
 • Perfenazin. Foreskrevet for å behandle symptomene på schizofreni, så vel som kvalme og oppkast alvorlig hos voksne.
 • Proklorperazin (jeg kjøper). Foreskrevet for behandling av kvalme og oppkast alvorlig, så vel som angst og schizofreni.
 • Toridazin. Foreskrevet for behandling av schizofreni.
 • Trifluoperazin. Foreskrevet for å behandle schizofreni og # 8217; angst.
 • Antidepressive stoffer. Disse inkluderer trasodon, fenelzin, amitriptilin, sertralin og fluoksetin.
 • Anticonvulsive Drugs. Disse inkluderer fenytoin og fenobarbital.

Ikke alle de som tar en eller flere av disse stoffene over livet, vil utvikle TD. Noen som viser symptomer, vil finne at de forblir selv etter å ha stoppet for å ta stoffet. Andre mennesker kunne finne en forbedring i symptomene etter å ha forstyrret eller redusert stoffet. Det er ikke klart hvorfor noen mennesker forbedrer og andre nei.

Hvis du begynner å demonstrere TD-symptomer, og du tar neuroleptiske stoffer, informer legen din omgående. De kan bestemme seg for å redusere dosen eller bytte til et annet stoff for å prøve å stoppe symptomene.

Behandlingsalternativer

L’Hovedmålet med TD-behandlingen er å forhindre det helt. Dette krever regelmessige vurderinger fra legen. Under disse evalueringene vil legen bruke en rekke målinger av bevegelsen for å avgjøre om du utvikler TD.

Hvis du begynner å vise tegn på TD, kan legen din bestemme deg for å senke dosen eller bytte til et nytt stoff som har mindre sjanse til å forårsake TD.

I 2017, USA Mat og Drug Administration (FDA) godkjent To stoffer for å behandle TD-symptomer. Disse stoffene & # 8211; Valbenazina (UNDERENDE) OG DEUTETRABENAZINE (AUSTO) & # 8211; De regulerer dopamin i hjernen. Kontroller mengden kjemiske områder i hjernen som er ansvarlig for muskelbevegelse. Dette bidrar til å gjenopprette riktig bevegelse og redusere tegn på TD.

Den rette behandlingen for deg vil avhenge av forskjellige faktorer. Disse faktorene inkluderer:

 • Hvor alvorlige TD-symptomer er
 • Hvor lenge har du tatt stoffet
 • Hvor gammel er du
 • Hvilken medisinering du tar
 • tilhørende forhold, som andre nevrologiske lidelser

Legen din kan ikke foreslå at du føler deg naturlige rettsmidler, som ginkgo biloba eller melatonin. Noen studier viser imidlertid at disse alternative behandlingene kan være gunstige for å redusere symptomene. For eksempel, en studere Han fant ut at en gingko biloba ekstrakt kan redusere TD-symptomer hos mennesker med schizofreni. Hvis du er interessert i å prøve disse alternative rettsmidler, snakk med legen din.

Tilhørende forhold

TD er bare en type dyselskine. Andre typer kan være et resultat av andre forhold eller sykdommer. Folk med Parkinsons sykdom, for eksempel, kan oppleve disksia. Selv mennesker med andre bevegelsesforstyrrelser kan manifestere symptomene på bevegelsesforstyrrelser.

Videre kan TD-symptomer lignes på mange andre forhold. Sykdommene og forholdene som også forårsaker unormale bevegelser, inkluderer:

 • Huntington sykdom
 • cerebral parese
 • Tourettes syndrom
 • dystoni

En del av legenes arbeid under diagnosen TD er å undersøke tilknyttede forhold og lignende forhold som kan forveksles for TD. En historie med bruk av neuroleptiske stoffer bidrar til å skille mellom mulige tilfeller av TD fra andre årsaker, men det er ikke alltid så enkelt.

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

TD-symptomer kan ta tid å vises. De kan presentere seg så snart du har begynt å ta stoffet. De kan også ta mange flere måneder, til og med år. Derfor kan TDs diagnose være vanskelig.

Hvis symptomene vises etter å ha ansatt stoffet, kan legen ikke sette stoffet sammen og diagnosen like raskt. Men hvis du fortsatt bruker stoffet, kan en diagnose være litt & # 8216; enklere.

Før legen din gjør en diagnose, vil det ønske å gjennomføre en fysisk undersøkelse. Under denne eksamen vil de måle bevegelsesferdighetene dine. Legen din vil mest sannsynlig bruke en stige som kalles en unormal ufrivillig bevegelsesskala (mål). Målet skalaen er en fem-punkts måling som hjelper dem med å måle tre ting:

 • Alvorlighetsgraden av bevegelsene dine
 • Hvis du er klar over bevegelsene
 • Hvis du er i trøbbel på grunn av dem

Legen din kan foreskrive blodprøver og hjerneskanning for å utelukke andre lidelser som forårsaker unormale bevegelser. Når andre forhold er utelukket, kan legen gjøre diagnosen og begynne å diskutere behandlingsalternativer med deg.

Hva er perspektivet?

Hvis du tar antipsykotiske stoffer, bør legen din sjekke deg regelmessig for TD-symptomer. En årlig eksamen anbefales. Hvis du mottar en tidlig diagnose, kan noen symptomer du finner løses når jeg stopper stoffinntaket, endrer narkotika eller reduserer doseringen.

Imidlertid kan TD-symptomer være permanente. For noen mennesker kan de bli verre over tid, selv etter å ha stoppet for å ta stoffet.

Den beste måten å forhindre TD på er å være oppmerksom på kroppen din og eventuelle uvanlige symptomer som oppstår. Fikse en avtale for å se legen din hvis det oppstår noe uvanlig. Sammen kan du bestemme hvordan du kan forstyrre bevegelsene og fortsette å behandle de underliggende problemene.