Kronisk utmattelsessyndrom: Ny diagnostisk test

Kronisk utmattelsessyndrom kan være en forvirrende sykdom.

Det presenterer folk med tilstanden med en konstellasjon av vage symptomer, men det er ingen rask eller enkel måte å diagnostisere.

Tilstanden har forvirret medisinske eksperter i flere tiår.

Men ny forskning gir dem håp om at de endelig forstår mekanismene bak denne sykdommen og snart kan utvikle en ny måte å raskt diagnostisere.

Det er anslått at 800 000 til 2.5 millioner amerikanere har kronisk utmattelsessyndrom (CFS) eller myalgisk encefalomyelitt (ME).

Imidlertid har bare rundt 20 prosent av disse personene blitt diagnostisert, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Leter etter ledetråder

I håp om å finne en måte å raskt identifisere sykdommen, testet forskere fra Stanford University en rekke blodmarkører kalt cytokiner fra 192 CFS-pasienter og sammenlignet dem med cytokiner fra 392 friske pasienter.

De publiserte funnene sine i Proceedings of the National Academy of Sciences forrige uke.

Cytokiner er proteiner i blodet som kan påvirke immunforsvaret og betennelser.

Forskerne testet 51 cytokiner og konkluderte med at 17 hadde en «statistisk signifikant» assosiasjon med ME/CFS og dets alvorlighetsgrad.

Jo mer alvorlige symptomene på sykdommen er, desto høyere er nivået av disse cytokinene.

Tretten av cytokinene assosiert med sykdommen var proinflammatoriske, ifølge studieforfatterne.

«Det har vært mye kontrovers og forvirring rundt ME / CFS, selv om det er en ekte sykdom,» Mark Davis, PhD, professor i immunologi og mikrobiologi og direktør for Stanford Institute for immunitet, transplantasjoner og infeksjoner, sa han i en uttalelse. «Våre resultater viser tydelig at det er en inflammatorisk sykdom og gir et solid grunnlag for en diagnostisk blodprøve.».

Sykdommen kan ramme alle, men den er mer vanlig hos personer mellom 40 og 60 år. Kvinner er mer sannsynlig enn menn for å utvikle sykdommen, og det er mer sannsynlig at det oppstår hos kaukasiske mennesker, ifølge CDC.

Symptomer på ME/CFS inkluderer et redusert aktivitetsnivå, søvnproblemer og en «post-anstrengelsesbehag», der en person kan «krasj» etter fysisk eller mental anstrengelse. Personer med ME/CFS kan også ha problemer med hukommelse eller tenkning og forverring av symptomene når de står eller sitter.

«Jeg har sett grusomhetene ved denne sykdommen, multiplisert med hundrevis av pasienter,» sa Dr. Jose Montoya, professor i infeksjonssykdommer ved Stanford University og hovedforfatter av studien, i en uttalelse. «Det har blitt observert og snakket om i 35 år nå, noen ganger med byrden av å bli beskrevet som en psykologisk tilstand. Men kronisk utmattelsessyndrom er på ingen måte en fantasiens oppfinnelse. Dette er sant.»

Sykdommen rammer også mennesker økonomisk, fra og med 17 til 24 milliarder dollar i året i medisinske regninger og tapt inntekt, ifølge CDC.

Hvordan testen kan hjelpe

Dr. Sybil Marsh, en allmennlege ved University Hospitals Cleveland Medical Center, sa at muligheten for en diagnostisk test kan bety enorme endringer for pasienter når de først utvikler symptomer på sykdommen.

«Det er ikke noe du umiddelbart kan gå inn i og tro at du har,» sa Marsh til Healthline.

Han forklarte at folk må vise symptomer i minst seks måneder før de kan bli diagnostisert.

«Alle symptomene og relaterte plager er også forårsaket av noe annet,» sa han.

Marsh sa at hvis pasienter kunne bli diagnostisert raskere – innen dager eller uker etter å ha utviklet symptomer – ville de ikke møte måneder med usikkerhet om helsen deres.

I tillegg påpekte Marsh at å forstå den underliggende mekanismen til sykdommen en dag kan bety å finne en kur for tilstanden.

«Før vi vet hva mekanismen er, vil vi ikke vite hvordan vi skal håndtere det,» sa han.

«Virkelig, behandling akkurat nå handler om å håndtere symptomer og takle denne lidelsen,» forklarte Marsh.

For tiden behandles personer med ME/CFS generelt for symptomer som depresjon, smerte eller konsentrasjonsvansker, men det finnes ingen behandling som retter seg mot selve syndromet.

«Folk blir ofte deprimerte over alt de har å miste og kuttet ut av livet mens de venter på at ting skal bli bedre,» sa Marsh.

Foreløpig håper Stanford-forskerne at studien deres vil presse det medisinske feltet til å løse mysteriet med denne sykdommen.

De sa også at ytterligere studier med større studiepopulasjoner testet over lengre tidsperioder vil være nødvendig for å bekrefte resultatene.