Kreft, diabetes: 3 matvarer som hjelper

Riktig ernæring kan være en fin måte å forbedre din generelle helse. Det kan også være en av de første forsvarslinjene mot mange helsemessige forhold og sykdommer.

Men noen matvarer kan ha enda mer fordelaktige egenskaper enn andre. Vitenskapen fokuserer på disse matvarene og næringsstoffene som jobber overtid for å holde kroppen i form.

Nyere forskning presentert kl Ernæringskonferanse 2018 denne måneden identifiserte den viktige matvarer som kan ha beskyttende effekter mot sykdom. Selv om forskningen fortsatt er foreløpig og må fortsette gjennom fagfellevurderingsprosessen, representerer de et lovende skritt i sykdomsforebygging.

Egg (med eggeplommer) reduserer risikofaktorer for diabetes

Når forskerne matet personer med prediabetes eller type 2-diabetes et egg eller eggerstatning hver dag i 12 uker, de har funnet at personer som spiste hele egg viste bedre glykemisk kontroll enn eggerstatningsgruppen.

Selv om det ikke er klart hvilken type eggerstatning som ble brukt, inneholder mange populære eggerstatninger bare eggehviter, ikke eggeplommer.

«Eggehviter inneholder de fleste proteinene som finnes i egg. Men et eksepsjonelt flertall av makro- og mikronæringsstoffer og fytonæringsstoffer finnes i eggeplommer, inkludert fettløselige vitaminer A, D, E og K, kolin, B-vitaminer og fytonæringsstoffer lutein og karotenoider, sier Stephanie Clarke, RDN, medgründer. av C&J Ernæring.

«Pelommene inneholder også en høyere prosentandel av kalsium, jern, fosfor og sink,» legger han til.

Forskere har ikke identifisert noen enkelt næringsstoff eller gruppe av næringsstoffer som kan være ansvarlig for den forbedrede følsomheten for insulin, bemerker Clarke. Men det er mulig at samspillet mellom ulike næringsstoffer i eggeplommen, sammen med proteinene i det hvite, er ansvarlig for effekten.

«For eksempel kan kombinasjonen av protein i hvitt og fett i eggeplommen bidra til å redusere hastigheten som blodsukkeret stiger når det konsumeres sammen med andre karbohydrater under et måltid,» sier Clarke.

Pekannøtter reduserer kardiometabolske risikofaktorer

TIL studere fra Tufts University undersøkte virkningen av å legge til en daglig porsjon på 1.5 gram pekannøtter til dietten til overvektige og overvektige individer.

Forskerne fant at deltakerne hadde forbedrede kardiometabolske risikofaktorer sammenlignet med personer som spiste dietter med lignende kalorier, totalt fett og fiber som ikke inkluderte pekannøtter.

«Pekannøtter er en god kilde til sunt fett, som når det legges til kostholdet kan erstatte mindre sunt fett, noe som kan ha en positiv innvirkning på risikoen for kardiometabolske sykdommer,» sier Willow Jarosh, RDN, medgründer av C&J Ernæring.

Pekannøtter gir også nesten 50 % av den daglige verdien av tiamin, som spiller en avgjørende rolle i karbohydrat- og energimetabolismen, sier han. Tiaminmangel har blitt koblet til til kardiometabolske problemer.

Tidligere forskning tyder også på at du kan legge til pekannøtter i kostholdet ditt øke konsentrasjonen av gamma-tokoferol, en form for vitamin E, sier Jarosh.

Studier har vist at gamma-tokoferolnivået har økt omvendt assosiert med kardiovaskulær sykdom.

Gamma-tokoferol er faktisk i stand til å fange reaktive oksygenarter, og forhindrer oksidasjon og betennelse av LDL-kolesterol, bemerker Jarosh.

Noen meieriprodukter reduserer risikoen for tykktarmskreft

Da forskerne utførte en analyse på over 100 000 mennesker, fant de at høyere inntak av meieri var assosiert med lavere risiko for å utvikle tykktarmskreft.

Etter å ha undersøkt meieriforbruket ytterligere, identifiserte de både magre og fermenterte meieriprodukter som en reduksjon i denne risikoen.

«Tarmmikrobiotaen består av en overflod av mikrobielle samfunn som spiller en viktig rolle i gastrointestinale, immune, metabolske og fysiologiske funksjoner», forklarer Clarke. «Endringer i andelen» gode «og» dårlige «mikroorganismer kan føre til utvikling av irritabel tarmsykdommer, autoimmune sykdommer og nevrologiske sykdommer».

Men probiotika som finnes i fermentert mat, som fermenterte meieriprodukter som yoghurt og kefir, bærer gunstige bakterier som kan ha evnen til å gjenopprette mikrobiell balanse og undertrykke den patogene aktiviteten, sier Clarke.

Nyere forskning viser til og med at probiotika kan gjøre dette redusere nivået av C-reaktivt protein, en markør for betennelse.