Kosthold for pankreatisk insuffisiensiocokrine

Beskrivelse

L’pankreatisk insuffisiens esokrine (EPI) oppstår når bukspyttkjertelen ikke produserer eller frigjør en tilstrekkelig mengde enzymer som er nødvendige for å bryte ned mat og absorbere næringsstoffer.

Hvis du har L’Epi, forstå hva du skal spise kan være komplisert. Du må sørge for at du ansetter nok næringsrik og vitaminer, men du må også unngå matvarer som irriterer fordøyelseskanalen.

Også, noen forhold knyttet til EPI, som cystisk fibrose, Crohns sykdom, cøliaki og diabetes, har flere spesielle kostholdskrav.

Heldigvis kan et balansert kosthold kombinert med enzymatisk erstatningsterapi bidra til å lindre symptomene og forbedre livskvaliteten.

Her er noen forslag og tips for å huske på hvis du har L & # 8217;.

Mat mat

Følg et variert kosthold

Fordi kroppen din har problemer med å absorbere næringsstoffer, er det veldig viktig å velge mat med en balansert blanding av:

  • protein
  • karbohydrater
  • fett

En diett rik på frukt og grønnsaker er et flott utgangspunkt.

Søk etter små bearbeidede matvarer

Cook from scratch vil hjelpe deg med å unngå forvandlet mat og stekte matvarer, som ofte inneholder hydrogenerte oljer som vil være vanskelig å fordøye.

Hold deg hydrert

Drikker nok vann vil hjelpe fordøyelsessystemet ditt jevnt. Hvis du har diaré forårsaket av EPIs & # 8217, forhindrer det også dehydrering.

Planlegg på forhånd

Planlegg på forhånd måltider og snacks i bevegelse vil gjøre det lettere å unngå matvarer som forverrer fordøyelsessystemet ditt.

Epi og fett

Tidligere, leger Anbefalt at folk med epi følger et fettfattig diett. Det er ikke lenger så fordi kroppen din trenger fett for å absorbere noen vitaminer.

Unngå fett kan også gjøre vekttap forbundet med Epi mer alvorlig. L’Enzymatic supplement antagelser gjør det mulig for de fleste med Epi å følge en diett med normale og sunne fettnivåer.

Når du velger måltider, husk at ikke alle fett er de samme. Pass på at du tar nok viktige fettstoffer. Unngå høyt bearbeidede matvarer og de som er rike på transfett, hydrogenerte oljer og mettet fett.

Søk i stedet mat som inneholder:

  • Monoon
  • Polynsettede fettstoffer
  • Omega-3 fettsyrer

Olje d’oliven, peanøttolje, valnøtter, frø og fisk, som laks og tunfisk, inneholder alle sunne fettstoffer.

Mat å unngå

Fiberrike matvarer

Mens du spiser mange fibre, er vanligvis knyttet til et sunt kosthold, hvis du har L’Epi, for mange fibre kan forstyrre den enzymatiske aktiviteten.

Mat som integrert ris, bygg, erter og linser er rikere fiber. Noen typer brød og gulrøtter er lave i fiber.

alkohol

År med sterk alkoholforbruk kan øke sannsynligheten for pankreatitt og epi. Redusere sjansene for ytterligere å skade bukspyttkjertelen ved å begrense alkoholinntaket.

Den daglige grensen for anbefalt alkohol for kvinner er en drink, og for menn er en drink.

Unngå å spise rikelig måltider

Å spise rikelig måltider gjør ekstraordinært til fordøyelsessystemet. Det er mindre sannsynlig at du har irriterende symptomer på EPI hvis du spiser små porsjoner fra tre til fem ganger om dagen, i stedet for å lage tre rikelig måltider.

Kosttilskudd

Noen vitaminer er vanskeligere å absorbere for kroppen din når du har L’Epi. Det er viktig å snakke med legen din til hvilke kosttilskudd som er riktige for deg.

Legen kan foreskrive vitamin D-kosttilskudd, A og og K for å forhindre underernæring. Disse bør tas med måltider som skal absorberes riktig.

Hvis du antar enzymatiske erstatninger for EPI, bør de også tas under hvert måltid for å unngå underernæring og andre symptomer. Snakk med legen din dersom erstatningsenzymterapi ikke virker.

Rådfør deg med en diett

Hvis du har spørsmål om kostholdet ditt, bør du vurdere muligheten for å konsultere en registrert dietitian. De kan lære deg hvordan du lager sunne og praktiske måltider som møter dine kostbehov.

Hvis du lider av kategorier relatert til EPI, som diabetes, cystisk fibrose eller intestinale inflammatoriske sykdommer, kan du arbeide med en dietiker hjelpe deg med å finne et matprogram som passer for alle dine helsebehov.

L & # 8217;

Selv om disse forslagene tjener som utgangspunkt, er det viktig å jobbe med legen din eller en diettist for å skape en skreddersydd plan for dine spesifikke behov og forhold.

Alle har forskjellige matstoleranser. Hvis kostholdet ditt ikke virker for deg, snakk med legen din eller dietiker av andre alternativer.