Komprimeringsstrømper for TVP: Fordeler, bruksområder og mer

Beskrivelse

Dyp venøs trombose (TVP) er en tilstand som oppstår når blodproppene dannes i kroppens dype årer. Disse blodproppene kan forekomme hvor som helst i kroppen. Imidlertid påvirker denne tilstanden ofte den nedre delen av beina eller lårene.

TVP-symptomer inkluderer hevelse, smerte eller ømhet og hud kan være varmt til berøring.

TVP kan skje med noen. Men du har større risiko for å utvikle TVP etter operasjonen eller traumer. Selv overvektige og røyk er risikofaktorer.

TVP er en alvorlig tilstand fordi en blodpropp kan nå lungene og blokkere A’arterie. Dette kalles lungeemboli. Risikoen for denne tilstanden er også større etter operasjonen.

Fordi TVP kan føre til alvorlige komplikasjoner, kan legen anbefale komprimerende sokker for TVP for å redusere hevelse og forbedre blodstrømmen til hjertet og lungene. Hvis du ikke er kjent med driften av disse strømpene, er det hva du trenger å vite.

Hvordan kompresjonstrømper jobber?

Kompresjonstrømper er som strømpebukser eller strømpebukser, men er laget av et annet materiale og har en annen hensikt.

Selv om du kan bære vanlige strømper for stil eller for å beskytte bena, har kompresjonstrømper et elastisk stoff designet for å passe perfekt til ankler, ben og lår. Disse sokkene er nærmere rundt ankelen og mindre smale rundt kalvene og lårene.

Trykket som er opprettet av strømper, skyver væsken langs benet, noe som gjør at blodet kan strømme fritt fra beina til hjertet. Kompresjonstrømper forbedrer ikke bare blodstrømmen, men reduserer også hevelse og smerte. De er spesielt egnet for forebygging av TVP fordi trykket forhindrer blod i stagnering og koagulær.

Hva sier forskningen?

Kompresjonstrømper er effektive for å hindre TVP. Studier som undersøker effektiviteten av kompresjonstrømper funnet en sammenheng mellom trykksokker og TVP-forebygging på sykehuspasienter.

en studere fulgte 1.681 personer og besto av 19 tester, hvorav ni med deltakerne gjennomgår generell kirurgi og seks med deltakerne som er utsatt for ortopedisk kirurgi.

Blant de som bærer kompresjonssokker før og etter operasjonen, utviklet bare 9% TVP, sammenlignet med 21% av de som ikke hadde på seg kompresjons sokker.

På samme måte, A studere Sammenligningen av 15 studier fant at iført kompresjonstrømper kunne redusere risikoen for TVP opptil 63% i kirurgiske tilfeller.

Kompresjonstrømper hindrer ikke bare dannelsen av blodpropper i de som har gjennomgått kirurgi eller traumer. En annen studere Han konkluderte med at disse sokkerene også kunne forhindre TVP og L’pulmonal emboli hos personer som flyr minst fire timer. Blodpropper i bena kan danne seg etter en lang flytur på grunn av den forlengede sitte i et begrenset rom.

Slik bruker du kompresjonstrømper

I tilfelle av lovlig traumer eller kirurgi, kan legen foreskrive trykksokker som skal brukes under sykehusopphold eller hjemme. Du kan kjøpe dem i apoteket eller i en medisinsk forsyningsbutikk.

Disse sokkene kan brukes etter en TVP-diagnose for å lindre en del av ubehag og hevelse. Tidligere ble kompressive sokker brukt etter en akutt TVP for å forhindre en tilstand som kalles posttrombotisk syndrom (PTS) som kan manifestere seg som kronisk hevelse, smerte, hudendringer og sår i underkroppene. derimot, Dette er ikke lenger anbefalingen.

Komprimeringsstrømper kan også brukes som forebyggende tiltak.

For å få de beste resultatene, bruk kompresjonstrømper om morgenen før du går opp og begynner å flytte. Flytting kan forårsake hevelse, på det tidspunktet kan det bli vanskeligere å ha på seg strømper. Husk at du må fjerne sokkene før du tar en dusj.

Fordi kompresjonstrømper er elastiske og spente, påfør lotionen på huden før de bærer strømper, kan hjelpe materialet glidelås på beinet. Pass på at lotionen er helt absorbert i huden din før du prøver å bruke strømper.

Å bære en trykkstrøm, ta tak i den øvre delen av strømpe, rulle den opp til hælen, legg foten ALLE’inne i sokken og deretter sakte trekk strømmen over benet.

Bærer strømper kontinuerlig i løpet av dagen og ikke fjerner dem opp til # 8217; nå for å sove.

Vask strømperne etter hver bruk med nøytral såpe, tørk deretter dem alle «8217;. Erstatt strømper hver fjerde eller seks måneder.

Hvordan velge utdannede kompresjonstrømper for TVP

Kompresjonstrømper er tilgjengelige i forskjellige tetningsnivåer, så det er viktig å finne sokker med riktig trykk. Velg mellom høye kne sokker, høy eller lang. Legen kan gi deg råd om en krus hvis du svulmer under kneet og en krus eller hele lengden hvis du svulmer over kneet.

Selv om legen kan skrive et resept for trykkstrømper, er det nødvendig med reseptbeløp for strømper på opptil 20 mmHg (kvikksølv millimeter). Kvikksølv millimeter er et trykkmål. Sokker med høyere tall har et høyere kompresjonsnivå.

Den anbefalte tetningen for TVP er mellom 30 og 40 mmHg. Komprimeringsalternativene inkluderer liten (fra 8 til 15 mmHg), moderat (fra 15 til 20 mmHg), stopper (fra 20 til 30 mmHg) og ekstra firma (fra 30 til 40 mmHg).

Den rette mengden spenning er også nødvendig for TVP-forebygging. Kompresjonstrømper størrelser varierer avhengig av merkevaren, så du må ta kroppsstørrelsene og deretter bruke størrelsestabellen til et merke for å bestemme riktig størrelse for deg.

For å finne størrelsen på knærstrømper, må du måle omkretsen av den smale ankeldelen, den bredeste delen av kalven og kalvlengden som starter fra gulvet til knefoldet.

For høye sokker opp til lårene eller lenge, må du også måle den bredeste delen av lårene og lengden på beina som starter fra gulvet til basen av baken.

Ta ut mat

TVP kan forårsake smerte og hevelse. Det kan være en potensielt farlig tilstand for livet hvis en blodpropp når lungene. Lær å gjenkjenne symptomene på denne tilstanden, spesielt hvis du nylig har gjort en lang reise, har du lidd et traumer eller har lidd kirurgi. Se etter en behandling hvis du mistenker en blodpropp i bena.

Hvis du har overhengende operasjon eller du planlegger en lang reise, spør legen din om å bruke kompresjonstrømper for å forhindre TVP.