KOLS og vitamin D

Eksperter sier at vitamin D kan redusere symptomer på lungesykdom, men folk bør sørge for at de trenger mer av mineralet først.

Del på PinterestEksperter sier at vitamin D kan redusere skadelige inflammatoriske reaksjoner i lungene. Getty bilder

Personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) kan redusere noen symptomer ved å ta regelmessige doser vitamin D.

Dette er iht ny studie publisert i Thorax magazine.

«D-vitamin har to viktige effekter på immunsystemet som kan forklare hvorfor det reduserer KOLS-symptomer,» sa Adrian Martineau, PhD, klinisk professor i luftveisinfeksjon og immunitet ved University of Londons Blizard Institute og medforfatter av studien. hos Healthline.

«Det øker immunresponsen mot luftveisvirusene som ofte utløser KOLS-angrep. Det demper også skadelige inflammatoriske responser, og akselererer dermed utvinningen og begrenser potensielt skade på lungearkitekturen, «sa Martineau.

Vitamin D har en annen fordel for personer med KOLS, sa David G. Hill, MD, lungelege med Waterbury Pulmonary Associates i Connecticut og medisinsk talsperson ved American Lung Association.

«Ved KOLS er det fornuftig å se etter vitamin D-mangel fordi folk er i faresonen for osteoporose og ikke vil ha brudd utover lungesykdommen,» sa Hill til Healthline.

Barbara Yawn, MD, vitenskapssjef for COPD Foundation, er enig.

«I tillegg til de mulige triggerne for angrep, har personer med KOLS økt risiko for osteoporose, og kalsium og vitamin D kan gi litt hjelp,» sa Yawn til Healthline.

Når bør du ta vitamin D.

Hvordan vet du om du trenger vitamin D?

Hill forklarte at uten medisinske tester og en leges vurdering er det vanskelig å fastslå tegn eller symptomer på vitamin D-mangel, som tretthet, muskel- og ryggsmerter og økte infeksjoner.

«Du må bli testet,» sa John Linnell, som har stadium 4 KOLS. Han er en pasientforkjemper og COPD Foundation-statskaptein for Wisconsin.

Linnell delte bekymringene sine for at personer med KOLS ser studietitler og skynder seg å ta vitamin D uten å forstå hele bildet av at det ikke hjelper å ta det hvis du ikke har en mangel.

«Det er sant at sannsynligvis 25% av personer med KOLS har lite vitamin D,» sa Linnell til Healthline.

«Hvis du bor i et nordlig klima, er det mer sannsynlig at du er lav fordi du ikke får så mye sol. Hvis du vanligvis holder deg innendørs eller er hjemmebundet, får du ikke sollys, og det er mer sannsynlig at du har lite vitamin D, sa han. «Hvis du er overvektig, har du en tendens til å ha mindre vitamin D fordi det lagrer fett og ikke sirkulerer i hele kroppen.»

For Linnell er tilskudd uten mangel kort sagt bare «å skape dyr urin».

Risikofaktorer for for mye vitamin D.

Vitamin D har mange fordeler for en rekke helsetilstander, men det er noen risikofaktorer å overdrive.

«Vitamin D-toksisitet er en risiko,» sa Yawn. «Alvorlig vitamin D-toksisitet er ikke vanlig, men det kan øke kalsiumnivået og forårsake negative effekter på bein, muskler og nyrer,» sa han. «Ingen bør ta store doser vitamin D uten medisinsk tilsyn. Hvis du tar vitamin D, trenger du sjelden å ta mer enn 400-600 IE per dag.

Hill sa at vitamin D er relativt ufarlig. Selv om en person har tilstrekkelige nivåer, er det usannsynlig at de blir skadet av å ta et vitamin D-tilskudd.

«Du bør gå langt for å overdosere det,» sa han.

Hill er enig i studiens funn om at det ikke hjelper å ta vitamin D når nivåene ikke er lave. Personer med KOLS kan redusere denne risikoen ved å snakke med legene sine og foreslå en passende behandlingstilnærming.

«KOLS er forskjellig for alle,» sa Linnell. «Noen mennesker har mer emfysem eller kronisk bronkitt. Noen har sjelden oppblussing. Andre blir innlagt tre eller fire ganger i året for angrep. KOLS må behandles individuelt og det er viktig for folk å sette seg ned med legene sine for å lage en personlig handlingsplan.

Hvordan få i seg vitamin D.

Når personer med KOLS vet om de har vitamin D-mangel, har de noen få alternativer.

«Den mest effektive metoden er eksponering for lys,» sa Yawn, «men dette kan suppleres med matvarer med tilsatt vitamin D, som melk og noen merker appelsinjuice og, om nødvendig, vitamintabletter. D eller et multivitamin som inkluderer vitamin D i passende mengde. «

«Å ta vitamin D-tabletter bør diskuteres med legen din før du kjøper dem eller får råd fra noen som selger vitamin D utenfor apoteket.»

Når det gjelder mangel på sollys eller utilstrekkelig matinntak, sa Hill oral vitamin D-tilskudd er den beste metoden. Han forklarte også at personer med mangel kan bli anbefalt å ta en høyere dose enn anbefalt på produktetikettene.

«Folk tar vanligvis en høyere dose vitamin D de første to månedene, og faller deretter til et vedlikeholdsnivå når vitamin D-nivåene deres er normale,» sa Hill. «Dette er fordi en person med mangel på vitamin D sannsynligvis vil fortsette å ha utilstrekkelige nivåer på grunn av mangel på soleksponering og matinntak.».

På den annen side sa Linnell at «han ikke er en stor fan av vitaminer». Hans tilnærming er å finne ut årsaken til den underliggende mangelen og prøve å fikse den først.

«To ting kommer til tankene: Jeg har et lavt vitamin D-innhold og jeg trenger det? Og i så fall hvorfor? «Han sa. «Det betyr automatisk at jeg trenger et supplement? Kanskje jeg trenger å gå ned i vekt fordi det er lagret i fettet mitt. Kanskje jeg trenger å komme meg ut og være mer aktiv, noe som kan hjelpe på mange måter «.