Koloskopikapsel: Ny måte å sjekke for tykktarmskreft

En ny kapselrobot kan snart eliminere noe av ubehaget fra en koloskopi, samtidig som den gir nøyaktige resultater.

Tradisjonelt innebærer en koloskopi å sette inn et tynt og fleksibelt rør (kolonoskopet) inn i en pasients endetarm under sedasjon.

Kolonoskopet, som har et lys og et kamera på enden, lar legen få en grundig titt på en medfølgende skjerm slik at han kan se tykktarmen for å finne eventuelle sår, svulster, polypper eller områder der det er nåværende betennelse.

Leger anbefaler generelt prosedyren i en alder av 50 for de fleste. Siden du må forberede kroppen din ved å ikke spise og ta rensemedisiner før prosedyren, synes mange det er ubehagelig.

Det er derfor medisinsk fagpersonell og forskere har vært på jakt etter alternativer til prosedyren som fortsatt kan garantere nøyaktig testing.

Virtuell koloskopi, å bruke røntgen er et alternativ, akkurat som det er hjemme Cologuard test som lar deg sende en avføringsprøve.

Disse testene er imidlertid ikke ideelle for alle pasienter, og de kan heller ikke love omfattende resultater som en koloskopi.

Les mer: Frykter en koloskopi? Andre tester er like effektive»

Gå inn i kapselen

Men et nytt magnetisert kapselkoloskop kan tilby en ny løsning for koloskopi.

Kombinert med standard medisinske instrumenter, var et 18 mm magnetisert kapselkoloskop i stand til å utføre komplekse manøvrer inne i tykktarmen.

Den drives av en ekstern magnet koblet til en robotarm.

Den rektalt innsatte kapselroboten kan identifisere og fjerne precancerøse lesjoner og svulster, noe som også gjøres under tradisjonelle koloskopier.

Kapselroboten inkluderer en snøre på enden som kan feste seg til biopsi- og polypperfjerningsverktøy.

Han var i stand til å utføre retrofleksjonen, et trekk som lar ham tilby en omvendt visning av tykktarmsveggen, ved å trykke på en knapp i stedet for å kreve at røret bøyes bakover.

Kapselroboten trekker i stedet for å presse, så den kan potensielt redusere risikoen for uønskede hendelser eller behovet for sedasjon, sa Dr. Keith Obstein, studieforfatter og førsteamanuensis i medisin ved Vanderbilt University Medical Center i Nashville, Tenn.

Foreløpig kan det hende at koloskopet ikke beveger seg så mye rundt i kroppen som ønsket, noe som får det til å danne ringer når det settes inn.

«Vårt system er i stand til å trekke systemet ut fra fronten, og dermed redusere looping og potensielt uønskede hendelser,» sa Obstein i en telefonkonferanse.

For å lære mer: Virtuell koloskopi: formål, prosedyre og risikoer «

En mer behagelig undersøkelse?

Selv om kapselroboten kanskje ikke fjerner angst under prosedyren, sier forskerne at den kan redusere ubehaget ved testen.

Obstein sa at kapselroboten har potensial til å forbedre pasientens aksept av koloskopi.

Tradisjonelle koloskopier krever innføring av luft i tykktarmen, noe som kan forårsake trykk, gass og generelt ubehag.

Studien ble nylig presentert for Digestive Disease Week (DDW) 2017.

Legene testet kapselroboten på en gris.

Det er andre kapsler som er utviklet, men som ikke kan utføre biopsier som er nødvendige for å oppdage kreftceller.

Obstein sa at de er avhengige av passiv bevegelse, tyngdekraft eller naturlig bevegelse for å reise gjennom kroppen, så de kan ikke aktivt manipuleres av legen.

Roboten kan enkelt manipuleres slik at leger bruker mindre tid på å manøvrere den og mer tid på å oppdage abnormiteter.

Fortsatt ikke en «gullstandard», sier legene

Dr Pankaj Vashi, som leder avdelingen for gastroenterologi og ernæring for Cancer Treatment Centers i Amerika i Illinois, fortalte Healthline at innovasjonen kan være til nytte for bekymrede pasienter.

Imidlertid kan små polypper mangle, spesielt hos pasienter som ikke renset seg ordentlig før prosedyren.

Selv om mindre invasive tester har fordeler, mener han at «denne testen for øyeblikket ikke kan og bør erstatte koloskopi, som fortsatt regnes som «gullstandarden» for utforskning inne i tykktarmen.

Ettersom flere studier publiseres og leger kan bekrefte betydningen og effektiviteten til teknologien, kan den bli mer utbredt, bemerket Vashi.

Dr. David Greenwald, en gastroenterolog ved Mount Sinai Hospital i New York, sa at det faktum at den nye roboten kan manøvrere godt, utføre biopsier og fjerne polypper er en spennende innovasjon.

«Evnen til å utføre direkte biopsier ved hjelp av en robotkapsel som beskrevet i denne pilotforskningen vil representere et betydelig fremskritt og er veldig spennende,» sa Greenwald.

Men han bemerket at tradisjonell koloskopi er den eneste måten å fullstendig fjerne precancerøse polypper på dette tidspunktet.

«Den robotiske kapselkoloskopiteknikken beskrevet i dette arbeidet er veldig spennende og nyskapende,» sa Greenwald. «Dens rolle i å erstatte noe av det som nå gjøres av tradisjonell koloskopi avventer videre studier».

Les mer: NASCAR-sjåfør sprer ordet om tykktarmskreft «

Hva er utsiktene?

Obstein sa at menneskelige forsøk med kapselroboten forventes å begynne sent neste år.

Teamet hans vil nå jobbe med å perfeksjonere manøvrene og utvikle en plattform for å lære leger hvordan de skal bruke teknologien.

«Det er ikke snakk om verdien av koloskopi for å holde folk friske gjennom forebyggende screening for tykktarmskreft, men mange mennesker unngår fortsatt denne prosedyren, på grunn av frykt for selve testen, opplevd ubehag eller risiko for sedasjon,» sa Obstein i en uttalelse. «Vi har utviklet denne kapselroboten for å gjøre det mye lettere for både legen og pasienten å krysse mage-tarmkanalen.»

Kolorektal kreft er den nest ledende kreftmorderen i USA, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).