KOL på terminalstadiet: forslag til hverdagen og palliativ omsorg

Copco

Kronisk obstruktiv bronkopneumopati (KOL) er en progressiv tilstand som påvirker en persons evne til å puste godt. Inkluderer forskjellige medisinske forhold, inkludert kronisk emfysem og bronkitt.

I tillegg til redusert evne til å fullstendig inspirere og puste ut, kan symptomene inkludere kronisk hoste og større ekspektoratproduksjon.

Fortsett å lese for å vite måtene å lindre KOL-symptomer på terminalstadiet, og faktorene som spiller i ditt perspektiv hvis du har denne vanskelige tilstanden.

KOL-tegn og symptomer på terminalstadiet

Kolpet på terminalstadiet er preget av en alvorlig mangel på pust (dyspné), selv i ro. På dette stadiet virker narkotika generelt ikke bra som i fortiden. Daglige aktiviteter vil gi deg pusten.

Terminalstadiet COPD betyr også en økning i besøk til beredskapsrommet eller opptakene for respiratoriske komplikasjoner, lungeinfeksjoner eller respiratorisk svikt.

L’Pulmonal hypertensjon er også vanlig i KOL på terminalstadiet, som kan føre til høyre hjertesvikt. Akselerert hvile hjertefrekvens (takykardi) mer enn 100 slag per minutt kan forekomme. Et annet KOL-symptom på terminalstadiet er det vekttap pågår.

Lev med COPD på terminalstadiet

Hvis du røyker tobakksprodukter, er det en av de beste tingene du kan gjøre på et hvilket som helst stadium av KOL.

Legen din kan foreskrive medisiner for å behandle COPD som også kan lindre symptomene. Disse inkluderer bronkodilatorer, som bidrar til å forstørre luftveiene.

Det er to typer bronkodilatører. Kortsiktig bronkodilator D’handling (redning) brukes til den plutselige starten av kortpustethet. Langvarig bronkodilator D’handling kan brukes hver dag for å hjelpe kontrollsymptomene.

Glukokortikosteroider kan bidra til å redusere betennelse. Disse stoffene kan administreres til luftveiene og lungene med en inhalator eller en nebulisator. Et glukokortikosteroid administreres ofte i kombinasjon med en langvarig bronkodilator D’handling for behandling av COBD.

En inhalator er en lommebærende enhet, mens en nebulisator er større og tenkte hovedsakelig for hjemmebruk. Mens en inhalator er lettere å bære med deg, er det noen ganger vanskeligere å bruke riktig.

Hvis du har problemer med å bruke en inhalator, L’å legge til en spacer kan hjelpe deg. En spacer er et lite plastrør som stikker til inhalatoren.

Spray medisineringsinhalatoren i avstandsføreren gjør at stoffet sprøyter og fyller avstanden før du inspirerer den. En spacer kan hjelpe mer medisin til å komme inn i lungene og mindre å forbli fanget på baksiden av halsen.

En nebulisator er en maskin som forvandler en flytende medisin i en kontinuerlig tåke som innåndes i ca. 5-10 minutter om gangen gjennom en maske eller et munnstykke som er forbundet med røret til maskinen.

L’Ekstra oksygen er generelt nødvendig hvis du lider av KOL på terminalstadiet (trinn 4).

Det er sannsynlig at bruken av noen av disse behandlingene øker betydelig fra trinn 1 (mild KOL) på trinn 4.

Diett og mosjon

Du kan også dra nytte av fysiske treningsprogrammer. Terapeuter av disse programmene kan lære deg å puste teknikker som reduserer hvor vanskelig å jobbe hardt for å puste. Dette trinnet kan hjelpe deg med å forbedre kvaliteten på livet ditt.

Du kan oppfordres til å spise små måltider med et høyt protein på hver økt, som protein smoothies. En diett rik på protein kan forbedre ditt velvære og forebygge overflødig vekttap.

Forbered deg på tiden

I tillegg til å følge disse trinnene, bør du unngå eller minimere de kjente COPD-utløserne. For eksempel kan du ha større problemer med å puste under ekstreme værforhold, for eksempel høy varme og fuktighet eller kalde og tørkede temperaturer.

Selv om du ikke kan endre tiden, kan du være forberedt ved å begrense tiden du bruker alle / # 8217; åpen under ekstreme temperaturer. Andre trinn du kan utføre inkluderer følgende:

  • Hold alltid en nødinhalator med deg, men ikke med bil. Mange inhalatorer jobber mer effektivt hvis de holdes ved romtemperatur.
  • Bruk et skjerf eller en maske når du går ut med lave temperaturer, kan hjelpe deg med å varme opp luften du puster.
  • Unngå å gå ut av alle dagene da kvaliteten på luften er dårlig og nivåene av smog og forurensning er høye. Du kan sjekke kvaliteten på’luften rundt deg her.

Palliativ omsorg

Palliative botemidler eller omsorg i hospice kan i stor grad forbedre livet ditt når du lider av KOL på Terminal Stage. En vanlig misforståelse på palliativ omsorg er at det er for noen som snart vil dø. Det er ikke alltid slik.

I stedet involverer palliativ omsorg identifisering av behandlinger som kan forbedre livskvaliteten og hjelpe helsepersonellene til å gi deg mer effektiv omsorg. L’Hovedmålet med palliativ omsorg og i hospice er å lindre smerte og kontroll symptomer så mye som mulig.

Du vil jobbe med et team av leger og sykepleiere til å planlegge dine behandlingsmål og ta vare på din fysiske og følelsesmessige helse så mye som mulig.

Spør legen din og forsikringsselskapets informasjon om palliative omsorgsalternativer.

Faser (eller grader) av KOL

KOLen har fire faser og luftstrømmen blir mer begrenset med hvert trinn i passasjen.

Flere organisasjoner kan definere hver fase annerledes. Imidlertid er de fleste av deres klassifikasjoner basert på en pulmonal funksjonstest kjent som en FEV1-test. Dette er det tvunget ekspiratoriske volumet av ARIA fra lungene i et sekund.

Resultatet av denne testen er uttrykt som en prosentandel og måler hvor mye luft du kan komme seg ut i løpet av det første sekundet av et tvunget pust. Er sammenlignet med det som forventes av sunne lungene av lignende alder.

Sekund Lung instituttet, Kriteriene for hver grad (scene) av COPD er følgende:

GRADE FEV1 NAME (%) 1 MILD COPD ≥ 802 Moderat COPD fra 50 til 793 Alvorlig Kobber fra 30 til 494 Veldig alvorlig KOL eller KOL på terminalstadiet <30

De lavere karakterene kan eller ikke kan ledsages av kroniske symptomer, for eksempel overflødig sputum, tydelig kortpustethet med kronisk innsats og hoste. Disse symptomene har en tendens til å være mer utbredt AT & 8217; øke alvorlighetsgraden av KOL.

Videre, et nytt globalt initiativ for kronisk obstruktiv lungesykdom (gull) retningslinjer Klassifiser folk videre med KOL i grupper merket A, B, C eller D.

Gruppene er definert av alvorlighetsgraden av problemer som dyspné, tretthet og forstyrrelser med dagliglivet, samt akutt forverring.

Rehancies er perioder der symptomene forverres sterkt. Symptomene på forverring kan inkludere en forverring av hoste, større produksjon av gul eller grønn slim, mer hissing pust og lavt blod oksygen nivåer.

Grupper A og B inkluderer personer som ikke har hatt rehabilitasjoner i # 8217; i fjor eller bare en mindreårig som ikke har bedt om sykehusinnleggelse. Dispnea fra minimal til milde og andre symptomer plasserer deg i gruppe A, mens dyspné og mer alvorlige symptomer plasserer deg i gruppe B.

Grupper C og D indikerer at du har hatt minst en forverring som ba om sykehusinnleggelse på sykehuset i # 8217; i fjor eller minst to re-oppkjøp som har bedt om eller ikke opptak.

Åndedrettsproblemer og små symptomer setter deg i gruppe C, mens du har mer åndedrettsproblemer, betyr en betegnelse av gruppen D.

Personer med A’Fase 4-etikett, Gruppe D, har de mest alvorlige utsiktene.

Behandlingene kan ikke reversere skadene som allerede er gjort, men kan brukes til å forsøke å senke utviklingen av COPD.

Outlook

I Terminal Stage COPD vil du sannsynligvis trenge ekstra oksygen for å puste, og du kan ikke fullføre aktivitetene i hverdagen uten å bli veldig trøtt og sliten. Den plutselige forverringen av COPD på dette stadiet kan være farlig for livet.

Selv om å bestemme scenen og graden av KOL, vil legen din velge de riktige behandlingene for deg, er disse ikke de eneste faktorene som påvirker dine prospekter. Legen vil også ta hensyn til følgende:

Vekt

Selv om overvekten kan puste vanskeligere hvis du lider av KOL, er folk med KOL på terminalstadiet ofte undervektige. Dette skyldes delvis det faktum at selv om spising kan få deg til å bli for pusten.

Også på dette stadiet forbruker kroppen din mye energi bare for å holde tritt med å puste. Dette kan føre til ekstremt vekttap som påvirker generell helse.

Mangel på pust med aktivitet

Dette er graden av kortpustethet når du går eller andre fysiske aktiviteter. Kan bidra til å bestemme alvorlighetsgraden av ditt KOL.

Avstanden reist på seks minutter

Lenger kan du gå på seks minutter, desto bedre er resultatet du sannsynligvis vil ha med COPD.

Alder

Med alderen vil KOL utviklet seg i tyngdekraften, og utsiktene har en tendens til å bli verre gjennom årene, spesielt hos eldre.

Nabolag til’luftforurensning

L’Eksponering Alle’luftforurensning og passiv tobakkrøyk kan ytterligere skade lungene og luftveiene.

Røyking kan også påvirke perspektiver. Sekund 2009 studie som undersøkte 65-årige kaukasiske menn, røyking redusert forventet levetid for de med KOL på terminalstadionet på nesten 6 år.

Frekvens av medisinske undersøkelser

Det er sannsynlig at prognosen din er bedre hvis du setter opp til den anbefalte medisinske terapien, følg alle besøkene til den planlagte legen og hold legen din oppdatert om eventuelle endringer i symptomene eller forholdene dine. Du bør gjøre overvåking av symptomer og lungefunksjon en topp prioritet.

Copp

Å takle KOL kan være ganske utfordrende uten å føle seg alene og redd av denne sykdommen. Selv om din omsorgsperson og folk nærmest deg støtter deg og oppfordrer deg, kan du fortsatt dra nytte av å tilbringe tid med andre som har KOL.

Det kan være nyttig å lytte til noen som går gjennom samme situasjon. De kan være i stand til å gi noen verdifull informasjon, som tilbakemelding på de ulike stoffene du bruker, og hva du kan forvente.

Å holde livskvaliteten er veldig viktig på dette stadiet. Det er passasjer i livsstilen du kan påta seg, hvordan du styrer kvaliteten på Air og praktiserende pusteøvelser. Men når din KOL har utviklet seg til tyngdekraften, kan du dra nytte av ytterligere palliativ eller hospice Care.

Spørsmål og svar: Luftfuktere

Spørsmål:

Jeg er interessert i å få en luftfukter for min KOL. Dette ville hjelpe eller skade symptomene mine?

TIL:

Hvis pusten din er følsom overfor tørrluften og lever i et tørt miljø, kan det være nyttig å fuktigere luften i hjemmet ditt, da dette kan bidra til å forebygge eller redusere KOL-symptomer.

Men hvis luften i hjemmet ditt allerede er tilstrekkelig fuktet, kan for mye fuktighet gjøre pusten vanskeligere. Rundt 40 prosent av fuktighet Det regnes som ideelt for de som lider av KOL.

I tillegg til en luftfukter kan du også kjøpe et hygrometer for å måle fuktigheten nøyaktig i ditt hjem.

En annen hensyn til å gjøre med en luftfukter er å sørge for at rengjøring og vedlikehold utføres riktig på den for å hindre at en port skal unngå en form for mugg og andre forurensninger, som kan ende opp med å skade pusten.

Til slutt, hvis du tenker på å bruke en luftfukter, bør du først kjøre den fra legen din, som kan hjelpe deg med å finne ut om dette kan være et nyttig alternativ for å forbedre pusten din i lyset av forholdene dine.

Stacy Sampson, Dangiwers representerer meninger fra våre medisinske eksperter. Alt innhold er strengt informativt og bør ikke betraktes som et medisinsk rådgivning.