KOL OG DØD: Å håndtere livets ende

Hvordan det adskiller COPD til terminalstadiet?

Kronisk obstruktiv bronkopneumopati (KOL) er en progressiv sykdom. Selv om behandling kan sakte progresjon og hjelp med symptomer, er det ingen kur.

C’er generelt en lang funksjonell nedgang gjennom de fire fasene i KOL-en

 • Fase 1 er mild. Du kan ikke engang være klar over at C & # 8217, det er et problem.
 • Stadion 2 er moderat. Dette er vanligvis det punktet hvor du kan se en lege for vedvarende respiratoriske symptomer.
 • Fase 3 er alvorlig. Mangel på pusten forverres, den fysiske aktiviteten er vanskelig og respiratorisk symptomer begynner å påvirke livskvaliteten.
 • Fase 4 er den endelige fasen. Lider av kronisk åndedrettssvikt, alvorlig forverring og vanskeligheter med å utføre daglige aktiviteter.

Behandlingen i sluttfasen fokuserer på palliativ omsorg. Med l & # 8217, nærmer seg slutten av livet, er det sannsynlig at du vil oppleve mange fysiske og følelsesmessige endringer.

Det er viktig at du snakker med legen din og dine kjære i løpet av denne tiden, og advare dem om eventuelle endringer du kan oppleve.

KOL Symptomer i avansert stadion

I løpet av denne tiden ble symptomene som var forbigående i de første stadiene av COPD, konstant. Hoved symptomet på COPD på terminalstadiet er mangelen på pusten. Det er ikke uvanlig å ha angst knyttet til respiratoriske problemer.

Andre symptomer kan omfatte:

 • Hyppig hoste ledsaget av brystsmerter
 • Hyppige infeksjoner og raketter
 • Vanskelighetsgrad å sovne og sovne
 • tap av Appetit
 • Vekttap
 • forstoppelse
 • inkontinens
 • dårlig sirkulasjon, som kan forårsake hender, armer, føtter og kalde ben, så vel som flekker på huden
 • Økende svakhet
 • avhengighet av’oksygen

Kobberkomplikasjoner i avansert stadium

KOL er progressiv, og bringer symptomene for å bli ridd gradvis over tid.

Når du nærmer deg slutten av livet, kan symptomene dine presentere nye utfordringer eller bekymringer:

 • Vanskeligheten med å puste kan føre til alvorlige funksjonshemninger. Du kan ha problemer med å klatre trappene, flytte til ditt hjem eller ta vare på dine behov. Også snakk kan bli vanskelig.
 • Avhengighet av oksygen- og helsepersonell, i tillegg til den sosiale isolasjonen, kan føre til depresjon.
 • L’Ekstrem svakhet kan gjøre deg vanskelig å svelge.
 • Du vil gradvis føle deg svakere og utmattet. Til slutt vil du sannsynligvis begynne å sove i lengre perioder. Du kan ha problemer med å våkne opp.

Denne serien av symptomer og fysiske endringer kan få deg til å føle deg forvirret, disorientert eller agitert. Det kan til og med forårsake delirium.

Tilleggsinformasjon: Gjenkjenne de alvorlige KOL-komplikasjonene »

Snakk med legen din

KOL er en progressiv terminal sykdom, så det er fornuftig å snakke med legen din. Midjebehandling består i å opprettholde best mulig kvalitetskvalitet så lenge som mulig.

Her er noen spørsmål du bør vurdere å plassere på endekurer:

 • Hvilke stoffer kan være i stand til å lindre symptomene?
 • Jeg burde bruke oksygen?
 • Hvilke komplementære terapier kan være nyttig?
 • Hva Home Health Care and Assistance Services tilgjengelig i Hospice?

Du kan også diskutere behandlingsalternativer du ikke vil ha. Hvis du foretrekker å unngå aggressiv behandling eller sykehusinnleggelse, må du sørge for at legen din og din familie forstår det.

Takle COPD på terminalstadiet

Det finnes en rekke håndteringsteknikker som kan hjelpe i denne perioden. Alle er forskjellige, så gjør det som fungerer for deg. Hvis du ikke får det du vil ha eller trenger fra en håndteringsmekanisme, kan du prøve litt & # 8217;. Bare du kan vurdere verdien av en terapi.

Du kan prøve:

Meditasjon

Hodet kroppspraksis kan lindre stress og hjelpe deg med å slappe av. Du kan meditere med en partner, en gruppe eller alene.

Finn et sted som tilbyr noen distraksjoner og ta stillingen du føler deg komfortabel. Noen velger et ord eller et bestemt uttrykk for å konsentrere seg. Andre fokuserer på et objekt, et bilde eller et sted. Slå av din indre sensur og la tankene dine melme fritt. Ikke c’det er ingen negativ side i å praktisere avslappeteknikker, så hvis det får deg til å føle deg bra, gjør det.

Masse terapi

Dette er en annen måte å slappe av på. Det er noen rettssaken antyder at massasje kan bidra til å lindre smerte og redusere depresjon.

Reiki

Reiki er basert på # 8217; ideen om at utøveren kan kanalisere energien gjennom berøring. Reiki har som mål å redusere stress, hjelpe deg med å slappe av og fremme helbredelse. Ikke C’Det er mye søk for å støtte sin effektivitet, men C’er Ingen indikasjon Som er skadelig, ikke engang. Det som virkelig betyr noe, er hvordan du føler.

Refleksologi

Dette innebærer anvendelse av variable mengder press på bestemte punkter i hendene eller føttene for å fremme avslapning og helbredelse. C’Noen tester som kan hjelpe med avslapning og er generelt trygt.

Aromaterapi

L’Aromaterapi er bruk av essensielle oljer av planter som en beroligende middel og for å forbedre generelt velvære. Disse produktene gjør ikke spesifikke helseindikasjoner og trenger ikke godkjenning Fra US Food and Drug Administration.

Forskrift om komplementære og alternative terapier varierer fra stat til stat. For å finne en kvalifisert lege, spør legen din en utsatt. Noen terapier kan dekkes av helseforsikringen din. Andre gjør det nok ikke. Sjekk først for ikke å bli fanget av vakt.

Lytt til avslappende musikk eller skape verk D’Kunst, hvis du er i høyden, kan også ha en terapeutisk verdi.

Tilleggsinformasjon: Komplementære og alternative behandlinger for COPD »

Støttealternativer

Det er noen ting du kan gjøre for å forberede seg på KOL på Terminal Stage:

Snakk med dine kjære. Diskusjoner på slutten av livet kan være vanskelig, men de kan hjelpe deg og folk tar vare på deg for å gjøre det. Vær ærlig med dem og la dem gjøre det samme.

Gjøre overnatting hjemme. Hvis soverommet ditt er oppe, flyttet til en nede posisjon. Eller sørg for at en seng D’sykehus leveres til ditt hjem. Få hjelp til å omorganisere ting slik at du kan bevege deg lett. Hold elementene du bruker oftest på et tilgjengelig sted. Bruk en walker eller annen assistanse enhet for å hindre deg i å falle når du står.

Regulerende assistenter eller sykepleiere. L’Hjelp hjemme vil tillate deg å bli hjemme. De kan hjelpe med den personlige hygiene, narkotikaovervåking og forberedelse av måltider. De kan også dele informasjon med legen din for å hjelpe ting å gå lettere.

Forbered deg på hospice-tjenester. Det er bedre å ha informasjon på fingertuppene i stedet for å vente til du trenger hospice-tjenester. Legenes studie skal kunne veilede deg i riktig retning. Hold informasjonen på fingertuppene for familien din eller for de som hjelper deg.

Gjør kjente dine ønsker. Gjør viktige valg nå slik at familien din ikke skal gjøre det senere. Av & # 8216; de er det du vil ha med hensyn til utholdenhetspleie. Ønsker en DNR-ordre (ikke gjenopplive)? Ønsker å unngå aggressiv behandling eller sykehusinnleggelse?

Dette er vanskelige valg å gjøre for dine kjære. For å sikre at dine ønsker realiseres, ta noen juridiske beslutninger nå. Anser ideen om å utarbeide en biologisk vilje eller å gi en fullmakt til noen du stoler på.

Les videre: Takk COBD på Terminal Stage »

Forslag til helsepersonell

Å ta vare på noen med KOL på terminalstadiet er et betydelig ansvar. Mye avhenger av deres spesielle behov, som de kan variere fra person til person.

Det er viktig å respektere personens ønsker. La dem uttrykke sine følelser uten å dømme.

En tid kan komme når de begynner å trekke seg tilbake. Dette er helt naturlig. Hold deg sammen med dem, snakk med dem, les dem, hør på musikk sammen, men prøv ikke å tvinge dem til å samhandle. Følg deres eksempel.

Hvordan hjelpe

 • Hold et tilstrekkelig lager av narkotika og sørg for at de er lett tilgjengelige. Disse kan inkludere smertestillende, oksygen og bronkodilatorer.
 • Be personen om å beskrive sin smerte på en skala fra 0 til 10 for å kunne nøyaktig evaluere hans behov.
 • Be om periodisk hvis de føler seg rolig eller hva de trenger å føle seg mer komfortable. Det kan være vanskelig for dem å svare, så vær spesifikk. For eksempel, spør om du trenger en annen pute, teppe, vifte eller bytte av klær.
 • Samarbeide med innenlands helsevesen og operatører av Hospice for å garantere A’xnumx kvalitet assistanse timer på xnumx. Bruker et delt annotasjonssystem slik at alle involverte fagene har tilgang til samme informasjon.
 • Hvis pasienten nekter å spise (selv hans favorittmat), må du ikke tvinge ham.
 • Bruk en klut, en bomullspute eller isdråper for å holde leppene og munnen fuktet.
 • Vurder ideen om å legge til en luftfukter til rommet for å lette pusten og holde huden fuktig.
 • Hjelp med avslapningsteknikker, for eksempel meditasjon eller musikkterapi, om nødvendig.