KOL og alder: Hva er forholdet?

Basisminer av COPD

Kronisk obstruktiv bronkopneumopati (COPD) er en lungesykdom som forårsaker luftveisobstruksjonen. De vanligste former for KOL er kronisk bronkitt og # 8217; emfysem.

KOL er den tredje vanligste årsaken til døden i USA.

I motsetning til andre typer lungesykdommer, er COPD mer vanlig hos eldre. Det er en progressiv sykdom som krever flere år å utvikle seg. Lengre du har visse risikofaktorer for KOL, jo mer sannsynlig utvikler du voksen sykdom.

Debut alder

Kolfen forekommer oftere hos eldre og kan også påvirke folk i middelalderen. Det er ikke vanlig hos yngre voksne.

Når folk er yngre, er lungene fortsatt i en generelt sunn tilstand. Det tar flere år fordi KOL utvikler seg.

De fleste er Minst 40 år Når KOL-symptomer vises for første gang. Det er ikke umulig å utvikle COPD fra unge voksen, men det er sjeldent.

Det er noen genetiske forhold, som for eksempel mangel på alfa-1 antitresin, som kan forberede unge til å utvikle KOL. Hvis du utvikler symptomene på KOL i ømalderen, generelt under 40, kan legen utføre en screening for denne tilstanden.

Progresjonen av sykdommen kan variere litt, så det er viktigere å fokusere på de mulige symptomene på COPD i stedet for utelukkende på # 8217; alder du kan kontrakt det.

KOL Symptomer

Du bør konsultere legen din dersom du manifesterer et av følgende COPD-symptomer:

 • respiratoriske vanskeligheter
 • Mangel på pust under enkle aktiviteter
 • Manglende evne til å utføre grunnleggende aktiviteter på grunn av mangel på pust
 • hyppig hoste
 • hoste med slim, spesielt om morgenen
 • Wheezing
 • brystsmerter når du prøver å puste

KOL og røyk

KOL er mer vanlig i dagens røykere og ex. Faktisk representerer røyking Opptil 8 av 10 KOL-relaterte dødsfall, i henhold til sentre for sykdomskontroll og forebygging (CDC).

Røyking gjør vondt i hele kroppen, men det er spesielt skadelig for lungene.

Ikke bare kan det forårsake lungebetennelse, men røyking ødelegger også de små posene D’luft i lungene, kalt Alveoli. Røyking er også en viktig risikofaktor for lungekreft.

Når denne skaden er gjort, kan den ikke kanselleres. Fortsetter å røyke, vil du øke risikoen for å utvikle KOL. Hvis du allerede har KOL, øker røyking risikoen for tidlig død.

Andre individuelle risikofaktorer

Men ikke alle mennesker med COPD er røykere passert eller tilstede. Det anslås det nesten 25 prosent av menneskene med copco de aldri røkt.

I disse tilfellene kan COPD tilskrives andre risikofaktorer, inkludert langsiktig eksponering for andre ting som kan irritere og skade lungene. Disse inkluderer:

 • Passiv røyk
 • forurensning av luften; luft
 • kjemiske produkter
 • støv

Uavhengig av den nøyaktige årsaken til KOL, er generelt høye mengder eksponering nødvendig fordi den utvikler en betydelig ødeleggelse i lungene.

Dette er grunnen til at du kanskje ikke skjønner skaden til den blir for sent. Også astma og astma og L’eksponering for de nevnte tingene kan øke risikoen.

Hvis du regelmessig blir utsatt for en av disse irriterende stoffene, er det bedre å begrense eksponeringen din så mye som mulig.

Ta bort

KOL er mer utbredt i eldre og middelaldrende voksne, men det er ikke en vanlig del av’aldring. Hvis du tror du har symptomene på COPD, bør du se etter en behandling.

Tidlig behandling kan redusere sykdomsprogresjonen og bidra til å forhindre komplikasjoner. Selv opphør av røyking bremser ned utviklingen av sykdommen. Hvis du røyker, snakk med legen din for å be om hjelp til å stoppe.