Koffein: Den nye appen forteller deg hvor mye du trenger

Hvorfor noen mennesker fokuserer på laseren etter en kopp kaffe mens andre ser ut til å måtte steile en kjele hele dagen for å holde seg våken?

I følge a forhold av Dr. JW Langer, vitenskapsjournalist, genetiske faktorer bestemmer vår reaksjon på koffein.

Del folk inn i tre koffeinfølsomhetsgrupper:

  • Høysensitive mennesker metaboliserer koffein sakte og har et sterkt påvirket nervesystem selv ved lave doser.
  • Regelmessig følsomhet lar folk drikke noen kopper kaffe uten å forstyrre søvnen eller andre bivirkninger.
  • En lav følsomhet for koffein betyr at en sengetidskaffe har liten eller ingen effekt på en person. Du kan drikke kaffe hele dagen uten å glede deg over økt årvåkenhet.

Koffeinfølsomhet bestemmes av hvordan hver enkelt av oss metaboliserer koffein og bør ikke forveksles med koffeintoleranse, som ganske enkelt er hvordan vi reagerer på en dose koffein.

Selv om toleranse kan bygge seg opp over tid, sa Langer at følsomheten din er genetisk bestemt og vil ikke endre seg.

Hvor mye koffein er for mye?

Sekund Mayo Clinic, rundt 400 milligram koffein per dag bør være trygt for de fleste friske voksne.

Dette er mengden koffein i omtrent fire kopper kaffe.

Mer enn denne mengden kan føre til en overdose av koffein. Noen symptomer på for mye koffein inkluderer svimmelhet, kvalme og hodepine.

Barry Sears, PhD, skaperen av Zone Diet og ekspert på kostholdskontroll av hormonelle og inflammatoriske responser, fortalte Healthline at koffeinoverdose også kan forstyrre søvnen og gjøre deg distrahert i stedet for fokusert.

For mye koffein tatt for ofte kan også føre til koffeinavhengighet.

Ifølge Sears kan det å bryte vanen være en ubehagelig opplevelse.

«Koffeinmisbrukere kan få hodepine når de prøver å redusere,» sa han.

Sears la til at overdreven koffeininntak kan gjøre deg ufølsom for normale hjernetretthetssignaler, og det er derfor han beskriver koffein som «det mest brukte psykoaktive stoffet i verden».

Dine beste doser koffein

Det kan være vanskelig å finne den beste dosen koffein for årvåkenhet, uten ubehag eller risiko for å bli avhengig.

Ny forskning fra den amerikanske hæren har funnet en måte som forskere sier kan hjelpe deg med å finne dosen du trenger for å holde deg våken.

I en studie publisert i Journal of Sleep Research, Forsvarsdepartementets forsker Jaques Reifman beskrev hvordan en ny algoritme kan informere hvem som helst om den beste mengden koffein å ta til rett tid.

I følge Reifman, en forsker av høyytelses bioteknologiprogramvare for det amerikanske militæret, kan algoritmen identifisere den beste dosen koffein som vil resultere i et våkenhetsnivå som gjør oss mer produktive.

Reifman ba studiedeltakerne utføre psykomotoriske tilsynsoppgaver. Deretter registrerte han dataene knyttet til søvn og koffeininntak (siden koffein påvirker alle på en annen måte).

Algoritmen hans beregnet deretter den ideelle doseringsstrategien for hver person, basert på denne informasjonen.

Siden Reifmans algoritme avhenger av aktivitetene som utføres, er det ikke nødvendig å vite hvor følsom du er for koffein. Han sier at han vil fortelle deg den beste dosen uansett.

«Vår algoritme er det første kvantitative verktøyet som gir automatisert, personlig veiledning for sikker og effektiv koffeindosering for å maksimere våkenhet ved de mest nødvendige øyeblikkene under enhver søvntap tilstand,» sa Reifman i en pressemelding.

Prisen å betale

Så hyggelig som morgenkoppen kan være, overdrevent koffeinforbruk kan trekke en pris senere.

«Energien du får balanseres av økt tretthet senere når hjernen prøver å gå tilbake til det normale,» sa Sears.

Imidlertid sa Reifman at forskningen hans snart kan gi oss en app som indikerer den perfekte tiden og dosen for å få mest mulig nytte.

«Vi fant ut at ved å bruke algoritmen vår, som bestemmer når og hvor mye koffein en person skal konsumere, kan vi forbedre våkenhet med opptil 64 prosent mens vi bruker samme totale mengde koffein,» sa Reifman.

Algoritmen testes for tiden som en app med soldater på trening. Hæren planlegger å gjøre det tillatelse.

Selv om denne koffeinalgoritmen ennå ikke er tilgjengelig for sivile, en mindre tilpasset 2B-Alert mobilapp bruk av den nye algoritmen er nå tilgjengelig.