Koagulasjonstest: typer, prosedyre og resultater

Koagulasjon er det som hindrer overdreven blødning når du kutter dem. Men blodet som strømmer gjennom fartøyene dine, bør ikke koagulere. Hvis disse blodproppene dannes, kan de reise gjennom blodet til hjertet, lungene eller hjernen. Dette kan forårsake hjerteinfarkt, hjerneslag eller til og med døden.

Koagulasjonstester måler blodkapasiteten til å koagulere og tiden som kreves for å koagulere. Test kan hjelpe legen din til å evaluere risikoen for overdreven blødning eller å utvikle koaguli (trombose) et sted i blodkar.

Tilleggsinformasjon: Hemorragiske lidelser »

Koagulasjonstester ligner de fleste blodprøver. Bivirkninger og risikoer er minimal. En medisinsk profesjonell vil samle en blodprøve og sende den til et test- og analyselaboratorium.

Formålet med en koagulasjonstest

Koagulasjonsforstyrrelser kan forårsake en farlig mengde blødning eller koagulasjon. Hvis legen din mistenker at du har en koagulasjonsforstyrrelse, kan du anbefale en eller flere koagulasjonstester. Disse testene måler ulike proteiner og hvordan de fungerer.

Betingelsene som kan forårsake koagulasjonsproblemer inkluderer:

  • Hepatiske sykdommer
  • trombophilia, som er en’overdreven koagulasjon
  • l’hemofili, som er en uførhet for å koagulere normalt

Koagulasjonstester er nyttige for å overvåke folk som tar medisiner som påvirker koagulasjonskapasiteten. Noen ganger anbefales også koagulasjonstester før’kirurgi.

Typer av koagulasjonstester

Det er mange typer koagulasjonstester. Følgende avsnitt inkluderer forklaringer på mange av dem.

Komplett emochrome (CBC)

Legen kan bestille en komplett emochromocytometrisk undersøkelse (CBC) som en del av din fysiske rutine. Testresultatene kan varsle legen dersom du lider av anemi eller lavt blodplater, som kan forstyrre kapasiteten til å koagulere.

Klokt av faktor v.

Denne testen måler V-faktoren, et stoff som er involvert i koagulasjon. Et unormalt lavt nivå kan være indikativt for leversykdom, primærfibrinolyse (bryte av blodpropper) eller intravaskulær koagulasjon spredt (CID).

Fibrinogen nivå

Fibrinogen er et protein produsert av leveren. Denne testen måler mengden av fibrinogen som er tilstede i blodet. Unormale resultater kan være et tegn på overdreven blødning eller blødning, fibrinolyse eller løsrivelse av moderkaken, som er en adskillelse av moderkaken fra livmorveggen.

Andre navn for denne testen inkluderer faktor jeg og testen av’hypophibrinogenemi.

Protrombine tid (PT eller PT-INR)

Protrombin er A’annet protein produsert av leveren. Testen av protrombintid (PT) måler også, og hvor lenge det tar blodet til å koagulere. Normalt tar det 25 til 30 sekunder. Du vil kanskje ha mer tid hvis du tar antikoagulanter. Andre grunner til unormale resultater inkluderer hemofili, leversykdommer og malabsorpsjon. Det er også nyttig for å overvåke de som tar medisiner som påvirker koagulasjon, for eksempel warfarin (Coumadin).

Lær mer: Protrombine Time Test »

Resultatene er gitt i antall sekunder som trengs for å koagulere. Noen ganger bruker PT-testen en beregning kalt et normalisert internasjonalt forhold (INR) for å sammenligne resultatene av forskjellige laboratorier.

Legen vil vanligvis bestille PT-testen sammen med en annen koagulasjonstest som heter Time of Partial Tromboplastin Aktivert (APTT).

Blodplate telling

Blodplater er blodceller som hjelper blodkoagulasjon. Du kan ha et unormalt lavt nummer hvis du er i kjemoterapi, ta visse stoffer eller har du hatt en massiv blodtransfusjon. Andre årsaker til lavt blodplate teller er cøliaki, mangelen på vitamin K og leukemi.

Tilleggsinformasjon: Lavt blodplate nummer (trombocytopeni) »

Anemi, primær trombocytemi eller kronisk myeloid leukemi (LMC) kan forårsake et unormalt forhøyet blodplate nummer.

Trombin tid

Trombin tid måler fibrinogen effektiviteten. Unormale resultater kan skyldes arvelige fibrinogen sykdommer, leversykdom, noen svulster og narkotika som påvirker koagulasjon.

Blødende tid

Denne testen analyserer hastigheten som de små blodkarene i huden lukker og stopper blødning. Det utføres annerledes enn de andre blodprøvene.

Et armbånd for blodtrykk vil bli plassert på overarmen og oppblåst. Legen din vil utføre et par små kutt på bunnen av armen. Kuttene vil ikke være dypt og virker generelt riper.

Legen din vil fjerne armbåndet når den er forbannet og plasserer kort det absorberende papiret på kutt hvert 30. sekund til blødningen er stoppet.

Blødning varer vanligvis fra en til ni minutter. Testen regnes som trygt og innebærer få bivirkninger eller risikoer.

Hvordan koagulasjonstester utføres

Koagulasjonstester utføres på samme måte som de fleste blodprøver. Du må kanskje avbryte # 8217; ansette noen stoffer før testen. NO’Andre forberedelser er nødvendig.

Legen din vil sterilisere et punkt på baksiden av hånden eller alle «8217; inne i albuen. De vil sette inn en nål i en blodåre. De fleste føler seg en mindre pinne.

Legen din vil plukke opp og samle blodet ditt. Så det er mer sannsynlig å plassere en bandasje på punkteringsstedet.

Bivirkningene av en koagulasjonstest er generelt mindre. Du kan ha en liten smerte eller blåmerker på nettstedet. Risiko inkluderer svimmelhet, smerte og infeksjon.

I tilfelle overdreven blødning, blir prosedyren nøye overvåket.

Prøven vil bli sendt til et test- og analyselaboratorium.

resultater

Resultatene av blodprøver sendes av laboratoriet til legen. Verdiene kan variere fra et laboratorium til verkstedet til verkstedet, og spør legen din om å forklare resultatene. Hvis legen din diagnostiserer deg en koagulasjonsforstyrrelse, vil behandlingen avhenge av den spesifikke diagnosen.