Klær og sko kan spore covid-19 i hjemmet ditt? Hva du skal vite

Del på PinterestOverføring av det nye koronaviruset via klær er usannsynlig, men eksperter er enige om at det er noen scenarier der umiddelbar resirkulering er en god idé. Getty bilder

  • På dette tidspunktet har det ikke vært dokumenterte tilfeller av overføring av det nye koronaviruset via klær og sko.
  • Hvis du tar vare på eller ofte er i nærheten av en person med covid-19, er klesvask ofte en viktig del av forebyggende hygiene.
  • Dette inkluderer spesielt høyrisikopersoner som helsepersonell.
  • De fleste husholdningsrengjøringsmidler er tilstrekkelige til å drepe viruset når du vasker.

All data og statistikk er basert på offentlig tilgjengelige data på publiseringstidspunktet. Noe informasjon kan være utdatert. Besøk vår koronavirus-hub og følg vårt sanntidsoppdateringsside for den siste informasjonen om COVID-19-epidemien.

Selv om du gjør ditt beste i en selvkarantenesituasjon for å holde deg trygg, hvordan forhindrer du det nye koronaviruset, SARS-CoV-2, fra å komme inn?

Du gjør bare viktige shoppingturer. Når du går ut, praktiserer du trygg sosial distansering. Du vasker ofte hendene og desinfiserer «høykontakt» overflater som dørhåndtak og benkeplater når du kommer hjem.

Men det er en irriterende følelse at selv om du opprettholder god hygiene, er du bekymret for varene du har tatt med deg hjem. Handlingen din er trygg? Plastposer? Og klærne du har på deg? Dine sko?

Det er visse uunngåelige sannheter i å handle, og en av dem er at du vil bruke sko og klær for å gjøre det.

Her er det vi vet om overføringen av det nye koronaviruset gjennom vanlige klesplagg.

Klær har lav risiko

«Det er mange ting vi ikke vet om dette viruset, og vi lærer mer hver dag. Men dette er vår nåværende forståelse: Hvis du er ute på en løpetur i nabolaget ditt eller tar et raskt besøk til dagligvarebutikken, er det svært usannsynlig at du får COVID-19 via klærne eller skoene dine. Vi tror ikke at sko eller klær er en betydelig kilde til smitte, Dr. Vincent Hsu, MPH, en styresertifisert internmedisinsk lege, infeksjonssykdom og forebyggende medisinlege ved AdventHealth i Orlando, fortalte Healthline.

I følge Hsu har det ikke vært dokumenterte tilfeller av overføring av det nye koronaviruset via klær og sko på dette tidspunktet.

COVID-19, den influensalignende luftveissykdommen forårsaket av det nye koronaviruset, sprer seg via luftveisdråper. Hosting og nysing av en infisert person i umiddelbar nærhet av en annen person er de mest sannsynlige måtene for direkte overføring.

Imidlertid vet vi at det nye koronaviruset er i stand til å overleve utenfor menneskekroppen på forskjellige overflater, noe som kan føre til overføring ved berøring.

Avhengig av type overflate, eksperter anslår at viruset kan overleve fra noen timer til noen få dager.

Mens metall og plast kan gi ly for viruset i opptil 2 eller 3 dager, anses ikke klær som et materiale som bidrar til dets overlevelse.

«Våre beste studier på dette området gjelder influensa og andre tidligere kjente virus, men klær generelt regnes ikke som den beste virusinkubatoren.», Dr.Kathleen Jordan, spesialist på infeksjonssykdommer og visepresident i CommonSpirit Health, sa han til Healthline.

Fuktighet og fuktighet spiller en betydelig miljømessig rolle for å avgjøre om et virus kan trives eller ikke. Naturen til de fleste tøymaterialer bidrar ikke til dette.

«Klær er vanligvis mer en jersey enn en hard overflate, som potensielt kan ventilere miljøet lettere,» sa Jordan.

Overføring av viruset gjennom klær er usannsynlig, men ekspertene intervjuet av Healthline var enige om at det er noen scenarier der umiddelbar resirkulering er en god idé.

Når du bør ta ekstra forholdsregler med klær

Hvis du tar vare på eller ofte er i nærheten av en person med covid-19, er klesvask ofte en viktig del av forebyggende hygiene. Dette inkluderer spesielt høyrisikopersoner som helsepersonell.

Den gjennomsnittlige turen til supermarkedet bør ikke kreve at du vasker så snart du kommer hjem. Men hvis du ikke har vært i stand til å opprettholde en trygg sosial avstand til andre eller, enda verre, noen har hostet eller nyset i din umiddelbare nærhet, vil det være en god idé å vaske disse klærne.

Men generelt sett er det viktigere å fokusere på andre hygieneområder som å holde hendene rene og ikke berøre ansiktet enn å vaske klær.

«Vi vet at sosial avstand er vårt mest effektive middel for å kontrollere overføring. Så å handle dagligvarer er åpenbart en pause i våre vanlige mønstre for sosial distansering. For å ta ekstra forholdsregler, vil du absolutt bruke håndhygiene både når du går inn og ut og håndterer alt som kan ha blitt berørt eller håndtert av andre mennesker. All hygiene du kan legge til denne praksisen er additiv, «sa Jordan.

Når du vasker hjemme, bør det ikke kreve noen ekstra innsats å drepe viruset. De fleste husholdningsrengjøringsmidler er tilstrekkelige. For en dypere titt EPA tilbyr en omfattende liste over produkter som er kjent for å være effektive mot SARS-CoV-2.

«Vanlige vaskemaskiner med vanlig såpe og vann anses som trygge og effektive,» sa Jordan.

Og skoene?

Sko har en tendens til å være mye skitnere enn klær bare av natur. Som sådan er det mer sannsynlig at de bærer bakterier og andre forurensninger rundt i huset.

En ny studie publisert av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) antyder at det nye koronaviruset kan leve på skosålene.

I studien tok forskerne prøver fra skosålene som ble brukt av medisinske ansatte på intensivavdelingen på et sykehus i Wuhan, Kina.

De fant at halvparten av prøvene testet positivt for SARS-CoV-2, virusstammen som forårsaker COVID-19.

Disse funnene førte til at forskerne antydet at medisinsk personells skosåler kunne fungere som bærere av sykdommen.

Eksperter er imidlertid enige om at sko er en usannsynlig kilde til overføring av det nye koronaviruset i de fleste tilfeller. Og det er fordi vi allerede behandler sko slik de skal behandles.

«Det vi vanligvis gjør med sko er allerede beskyttende. Vi legger ikke sko på kjøkkenbordet. Vi putter ikke sko i munnen. De er ikke områder med høy berøring. Så, våre daglige mønstre gjenspeiler allerede vår håndtering av sko som skitne gjenstander, «sa Jordan.

Men du kan ta ytterligere sikkerhetstiltak for å sikre at forurensninger ikke kommer inn i hjemmet ditt ved å rengjøre sko og la dem stå ved døren eller ved å angi et trygt område borte fra de sosiale områdene i hjemmet der du kan legge igjen sko og andre ytterklær.

«Det vil også være lurt å ta av seg skoene og rengjøre dem før du går inn i huset (og la dem stå i garasjen, badet eller verandaen). Dette vil hindre deg i å introdusere virus i hjemmet ditt fra en enkel tur til supermarkedet. Bare sørg for at du rengjør dem utenfor hjemmet eller leiligheten og la dem tørke naturlig, Dr. Robert Glatter, en akuttlege ved Lenox Hill Hospital i New York City fortalte Healthline.

Bunnlinjen

Selv om bekymringen har vokst de siste ukene for potensialet til flere objekter for å overføre viruset, er det enkle faktum at direkte person-til-person-overføring fortsatt antas å være den primære formen for eksponering.

Derfor fortsetter å opprettholde CDC anbefalte tips om forebygging og hygiene det er fortsatt den beste måten å holde seg frisk.

«Det er en liten sjanse for at [det nye koronaviruset] kan overleve på klærne eller skoene dine og overføres til andre. Poenget er dette: det er overføring fra person til person, ikke fra klær til person eller fra sko til person på noen meningsfull måte,» sa Glatter.