Klatre opp i fjellene etter en hjertetransplantasjon

Kelly Perkins fikk et nytt hjerte i 1995 og kunne ha funnet seg til rette i et rolig liv, og nyte sin fornyede helse og ekstra år uten for mye spenning.

Men det hadde aldri vært planen for henne, eller for ektemannen Craig.

«Vi ønsket å gjøre noe ekstraordinært,» sa han.

Løftet holdt.

I løpet av de neste to tiårene har Perkins blitt en inspirasjon i transplantasjonsmiljøet og utover.

Han har klatret i fjell på fem kontinenter og fortalt sin historie rundt om i verden for å motivere folk til å få mest mulig ut av livene sine og donere organene sine for å hjelpe andre til å gjøre det samme.

«Kroppen er så tøff,» sa han. «Jeg ønsket å riste bildet av å være syk og vise hva et transplantert hjerte kan gjøre».

Craig sa at paret er takknemlige overfor giveren «for å la oss leve livet vårt fullt ut. Hvis Kelly kan være et fyrtårn for andre som står overfor utfordringer i livet, vil vi gjerne. «

Les mer: Tidligere trommeslager Prince holder hjertet sunt «

I anledning et jubileum

Den siste episoden i Perkins’ historie er planlagt til slutten av dette året, da de skal reise til Sør-Afrika for å minnes 50-årsjubileum for den første hjertetransplantasjonen.

Den 3. desember 1967 skrev Dr. Christiaan Barnard medisinsk historie ved å implantere et donorhjerte i Louis Washkansky. Pasienten levde bare 18 dager, men den enestående operasjonen sjokkerte verden og utløste medisinske fremskritt som gjorde transplantasjoner vanlig.

Ifølge Columbia University utføres nesten 4000 hjertetransplantasjoner hvert år over hele verden, mer enn halvparten i USA.

Jubileumskonferansen ved Groote Schuur Hospital i Cape Town, hvor den første transplantasjonen ble utført, vil inneholde en lang liste med paneler og presentasjoner om vitenskapelige og sosiale spørsmål.

Arrangørene sa at de festlige og seremonielle aspektene ved det internasjonale møtet fortsatt ble definert.

Les mer: baseballlegenden har et nytt liv etter døden til den profesjonelle fotballspilleren «

Klatrer til toppen igjen

For Perkins vil det være et betydelig, men bittersøtt gjenbesøk.

Hun ble født i California, og var en aktiv og atletisk 30 år gammel kvinne som elsket friluftsliv da et virus angrep og skadet hjertet hennes.

Fire år senere fikk han en transplantasjon og sverget å gjenvinne sitt gamle spreke liv.

Hun satte kursen mot fjellene. Med godkjenning fra legene og Craig ved sin side, erobret han Matterhorn i Sveits, fjellet. Fuji i Japan, 10 topper i Grand Tetons of Wyoming, Mt. Whitney i California og Half Dome i Yosemite, blant andre.

Hvert eventyr fremmet organdonasjon og potensialet for et nytt hjerte. Den fant også symbolsk betydning i hver utfordring.

«Half Dome er ikonisk fordi den er delt på midten, og det er derfor den fikk det navnet,» sa han. «For meg representerer det et fjell som er så høyt, men som er ødelagt. Alle med en hjertetransplantasjon eller hjertesykdom kan forstå følelsen av å føle seg ødelagt. For meg representerer dette fjellet styrke, så du kan bli knust, men du kan fortsatt stå. «

I 2001 planla paret å bestige Mt. Kilimanjaro i Tanzania, den høyeste toppen på kontinentet der den første hjertetransplantasjonen fant sted. Reisen inkluderte et besøk til Sør-Afrika for å møte Barnard, men han døde en måned før deres ankomst, i en alder av 78.

«Vi var lei for å savne ham, men vi dro likevel dit,» sa han. «Vi møtte teamet hans, besøkte sykehuset og så utstyret som ble brukt i 1967. Ting har kommet langt siden den gang. Jeg synes utstyret var mer skremmende enn Kilimanjaro.

For å finne ut mer: 32 hjerteoperasjoner og hun er bare 19″

Hjelpe andre

De siste årene har Kelly skrevet en bok, The Climb of My Life: Scaling Mountains With a Borrowed Heart.

Sammen med mannen sin grunnla hun også Moving Hearts Foundation å oppmuntre til bloddonasjon nå og organdonasjon senere.

Paret sluttet å klatre i fjell for fem år siden, ikke på grunn av Kellys hjerte, men ironisk nok fordi Craig fikk en ryggmargsskade som ikke var relatert til klatring.

I disse dager driver de stiftelsen fra strandhuset deres i Laguna Beach, California, hvor Kelly er eiendomsmegler og naturskjønne kyststier gir mye trening og inspirasjon.

«Min nye lidenskap er å koble de syv tommerne mellom alles hjerne og hjerte ved å identifisere det perfekte stedet for folk å ringe hjem,» sa han.

De original historie ble publisert på Nyheter fra American Heart Association.