Kjemoterapi og kvalme: Ledelse, rettsmidler og mer

En av de vanligste bivirkningene av kjemoterapi er kvalme. For mange mennesker er kvalme den første bivirkningen som opplever, allerede noen dager etter den første dosen av kjemoterapi. Det kan være håndterbart for noen, men for andre kan det være en større utfordring.

Noen aspekter av behandlingsplanen kan påvirke risikoen for kvalme. For eksempel, hyppigheten av behandling, dosering og måte legemidlet administreres intravenøst ​​eller oralt, kan gjøre en forskjell. Selv den spesifikke kombinasjonen av narkotika som brukes til kjemoterapi, kan ha en effekt.

Det er flere måter å håndtere kvalme forbundet med kjemoterapi, fra narkotika til livsstilsendringer. Her er fire forslag som kan hjelpe.

Spør legen din informasjon om anti-kvalme

Hvis du blir kjemoterapi, vil legen din mest sannsynlig anbefale deg å ta medisiner for å kontrollere kvalme. Disse stoffene kan administreres i form av en intravenøs eller antatt pille.

Kjemoterapeutiske behandlinger klassifiseres i henhold til sannsynligheten for å forårsake kvalme. Noen har stor risiko for kvalme, mens andre har lav eller minimal risiko. Typen av anti-kvalme medikament foreskrevet av legen vil avhenge av kjemoterapi regime du følger.

Anti-kvalme stoffer kalles også antiemetisk. De administreres ofte før kjemoterapi for å forhindre kvalme. Det er generelt lettere å administrere kvalme ved å hindre det før du starter.

I tilfelle av kvalme, kan den følges av oppkast. Dette kan gjøre det vanskelig å kontrollere stoffene tatt av oralt. I dette tilfellet kan intravenøse stoffer eller suppositorier av narkotika være et alternativ.

Hvis du lider av kvalme, snakk med kreftpleieholdet ditt. Mange forskjellige stoffer kan brukes til å hindre eller behandle kvalme. Legen din kan foreskrive en anti-kvalme medisiner eller gjøre en endring i behandlingsplanen din.

Prøv l’akupunktur

L’Akupunktur brukes som komplementær eller alternativ terapi. De American Society of Clinical Oncologists (ASCO) bemerker at akupunkturen ser ut til å være en sikker tilleggsbehandling som kan bidra til å håndtere noen bivirkninger, inkludert kvalme.

Under en akupunktur økt, en kvalifisert profesjonell innsats subtil akupunktur nåler på bestemte punkter i kroppen.

Flere studier undersøkte bruken av akupunktur for å behandle kjemoterapi relatert kvalme. En studere Han fant at bruken av akupunkturen i kombinasjon med en varmebehandling kalt Moxibustion redusert kvalme til personer som ble behandlet med et bestemt kjemoterapi medikament.

I en annen liten studere, Personer som fikk strålebehandling og kjemoterapeutiske behandlinger som brukte akupunktur, presenterte en minste kvalme og antok mindre antiemetisk enn en kontrollgruppe som brukte en falsk form for akupunktur.

ASCO bemerker at personer med kreft som har et lavt antall hvite blodlegemer, bør ikke prøve akupunkturen fordi de har større risiko for infeksjon. Det er viktig å snakke med kreftpleie-teamet ditt før du prøver noen komplementær terapi, inkludert akupunkturen.

Lage små og hyppige måltider

Mange mennesker bruker tre rikelig måltider om dagen. Men Mayo Clinic antyder å gjøre yngre måltider intermitterende for å redusere kvalme fra kjemoterapi.

Det er imidlertid ikke tilrådelig å hoppe over måltider. Hvis du føler deg bra, er det generelt greit å spise før kjemoterapi, med mindre legen din forteller deg annerledes. Det kan faktisk bidra til å forhindre kvalme hvis du spiser et lett måltid om noen timer før kjemoterapibehandling.

Det er bedre å unngå matvarer som kan forverre kvalme eller oppkast, som stekt mat, fett, fett eller søtsaker. Unngå mat med en lukt som gjør at du føler deg syk.

Kvalme og oppkast øker risikoen for dehydrering. I tillegg til å spise godt, gjør ditt beste for å holde seg hydrert av drikkevann, sportsdrikker, fruktjuicer og urtete. Noen mennesker finner nyttige ingefær ale flatt for kvalme. Unngå alkohol og drikke med høyt innhold av koffein, som kaffe.

Øv deg avslappingsteknikker

Noen avslappeteknikker kan være nyttige for personer som lider av kvalme relatert til kjemoterapi, ifølge American Cancer Society (ACS).

Disse teknikkene er ikke invasive og kan ofte utføres alene. Kan jobbe med å hjelpe deg med å føle deg mer avslappet og i kontroll eller distrahert.

L’ACS bemerker at disse teknikkene har blitt brukt til å redusere eller forhindre kvalme:

  • Progressiv muskelavslapping, en teknikk som lærer deg å pleie og slappe av forskjellige muskelgrupper
  • Biofeedback, en tilnærming som lar deg påvirke visse fysiske svar i kroppen din
  • Guidet fantasi, en type meditasjon
  • Musikkterapi, en komplementær terapi ledet av kvalifiserte fagfolk

Andre teknikker som kan bidra til å håndtere atferd og # 8217; kvalme-relatert angst inkluderer selvhypnose og desensibiliseringsbehandling.

Mange kreftsentre tilbyr tilgang til tjenester der du kan lære disse tilnærmingene. Søket etter lokale kurs og uavhengige fagfolk er et annet alternativ. Spør ditt kreftpleie-team hvis de har anbefalinger.

L & # 8217;

Kjemoterapi kvalme kan forebygges og behandles. Mest sannsynlig vil legen gi råd til reseptbelagte legemidler som utgangspunkt.

Det er også verdt å vurdere komplementære tilnærminger, for eksempel L’akupunktur, kostholdsmodifikasjon og avslapningsteknikker. Snakk med kreftpleie-teamet ditt for å se hva som er de beste alternativene for deg.