Kjemisk fordøyelse: Definisjon, formål, utgangspunkt og mer

COS’kjemisk fordøyelse er?

Når det kommer til fordøyelsen, er tygge bare halvparten av kampen. Mens maten reiser fra munnen til fordøyelsessystemet, blir det fordelt på fordøyelsesenzymer som forvandler det til mindre næringsstoffer enn kroppen din lett kan absorbere.

Denne sammenbrudd er kjent som kjemisk fordøyelse. Uten det ville kroppen din ikke kunne absorbere næringsstoffer fra maten du spiser.

Fortsett å lese for å lære mer om kjemisk fordøyelse, inkludert som det er forskjellig fra mekanisk fordøyelse.

Hvor kjemisk fordøyelse er forskjellig fra mekanisk fordøyelse?

Kjemisk og mekanisk fordøyelse er de to metodene som kroppen din bruker til å bryte ned mat. Mekanisk fordøyelse innebærer fysisk bevegelse for å gjøre maten mindre. Kjemisk fordøyelse bruker enzymer for å bryte ned mat.

Mekanisk fordøyelse

Den mekaniske fordøyelsen begynner i munnen med tygging, og beveger seg til omrøring i magen og segmenteringen i # 8217; mykt tarm. Peristalsi er også en del av den mekaniske fordøyelsen. Dette refererer til ufrivillige sammentrekninger og avslapning av musklene i’esophagus, mage og # 8217; tarmene å bryte ned mat og flytte den gjennom fordøyelsessystemet.

Kjemisk fordøyelse

Den kjemiske fordøyelsen innebærer sekreter av enzymer gjennom fordøyelseskanalen. Disse enzymer bryter de kjemiske bindingene som holder sammen matpartikler. Dette tillater matbrudd i små og fordøyelige deler.

Hvordan de jobber sammen

Når matpartiklene når tynntarmen, fortsetter tarmen å bevege seg. Dette bidrar til å holde matpartiklene på farten og utsette mer enn dem for å fordøye enzymer. Disse bevegelsene bidrar også til å flytte den fordøyede maten mot L’Crassus-tarmen for eventuell utskillelse.

Hva er formålet med kjemisk fordøyelse?

Fordøyelsen innebærer å ta av store deler av mat og deres dekomponering i mikronæringsstoffer ganske små som skal absorberes av celler. Tygging og peristaltisk hjelp i dette, men produserer ikke ganske små partikler. Det er her at kjemisk fordøyelse kommer til spill.

Kjemisk fordøyelse bryter opp forskjellige næringsstoffer, for eksempel proteiner, karbohydrater og fett, i enda mindre deler:

  • Fett bryter ned i fett og monoglycerid syrer.
  • Nukleinsyrer bryter inn i nukleotider.
  • Polysakkarider, eller karbohydratsukker, brytes ned i monosakkarider.
  • Proteiner avviser seg i aminosyrer.

Uten kjemisk fordøyelse, vil kroppen din ikke kunne absorbere næringsstoffer, ledende vitamin og underernæring.

Noen mennesker kan mangle noen enzymer som brukes i kjemisk fordøyelse. For eksempel produserer personer med laktoseintoleranse vanligvis ikke nok laktase, L’enzym ansvarlig for å bryte laktose, et protein tilstede i melk.

Fra hvor den kjemiske fordøyelsen begynner?

Kjemisk fordøyelse starter i munnen din. Mens du tygger, frigjør de spyttkjertlene spytt i munnen. Saliva inneholder fordøyelsesenzymer som starter den kjemiske fordøyelsesprosessen.

Fordøyelsesenzymer som er tilstede i munnen, inkluderer:

  • Lipase lipase. Dette enzymet bryter ned triglyserider, en slags fett.
  • Amylase Salivare. Dette enzymet bryter ned polysakkaridene, et komplekst sukker som er et karbohydrat.

Hvilken sti følger kjemisk fordøyelse?

Kjemisk fordøyelse stopper ikke bare på enzymer i munnen.

Her er en titt på noen av de viktigste stoppene på italestivsystemet som involverer kjemisk fordøyelse:

Mage

I magen, unike hovedceller utskiller de fordøyelsesenzymer. En er pepsin, som bryter ned proteiner. En annen er mage lipase, som bryter ned triglyserider. I magen absorberer kroppen liposolubilable stoffer, slik som aspirin og alkohol og # 8217;.

Tynntarmen

L’mykt tarm er et viktig sted for kjemisk fordøyelse og # 8217; absorpsjon av nøkkelmatkomponenter, så som aminosyrer, peptider og glukose for energi;. Det er mange enzymer utgitt i # 8217; tynntarmen og fra bukspyttkjertelen i nærheten av fordøyelsen. Disse inkluderer laktasen for å fordøye laktose og sakkarasis for å fordøye sukrose eller sukker.

Tykktarmen

L’tarmkrassoen frigjør ikke fordøyelsesenzymer, men inneholder bakterier som videre bryter ned næringsstoffene. Det absorberer også vitaminer, mineraler og vann.

Bunnlinjen

Kjemisk fordøyelse er en viktig del av fordøyelsesprosessen. Uten det ville kroppen din ikke kunne absorbere næringsstoffer fra maten du spiser. Mens mekanisk fordøyelse innebærer fysiske bevegelser, som for eksempel tygg- og muskelsammensetninger, bruker kjemisk fordøyelse enzymer for å bryte ned mat.