Økende kvikksølvnivåer for fisk

Del på PinterestKvikksølvnivåene i fisk øker til tross for en nedgang i de samlede kvikksølvutslippene. Getty bilder

  • Eksperter sier at kvikksølvnivået øker i mange av fiskene i kostholdet vårt.
  • Klimaendringer og overfiske er blant årsakene da disse faktorene får større fisk til å spise mer mindre fisk som inneholder kvikksølv.
  • Helsepersonell sier at folk fortsatt bør inkludere litt fisk i kostholdet. De oppfordrer også forbrukere til å hjelpe til med handling på spørsmål som klimaendringer.

Til tross for innsatsen som er gjort gjennom flere tiår for å redusere kvikksølvnivåene i luft og vann, har en kombinasjon av faktorer som klimaendringer og overfiske sørget for at kvikksølvnivåene i mange av fiskene vi spiser fortsetter å stige.

I en ny studie i tidsskriftet Natur, Harvard-forskerne John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences og Harvard TH Chan School of Public Health rapporterte at fra 1970- til 2000-tallet økte metylkvikksølvnivået i atlantisk torsk med 23 % på grunn av overfiske.

Modellen deres spådde også en 56 % økning i kvikksølvnivået i atlantisk blåfinnet tunfisk fra 1969 til i dag på grunn av økningen i sjøvannstemperaturen.

Metylkvikksølv er en kraftig nervegift som kan påvirke nevrologisk utvikling og forårsake kognitiv og nevromuskulær skade hos voksne.

«Forbrukere bør være klar over risikoen forbundet med kvikksølvforbruk, spesielt gravide kvinner,» Janilyn Hutchings, matforsker og sertifisert matsikkerhetsutøver ved State FoodSafety, sa han til Healthline. «Kviksølvforgiftning kan forårsake hudlidelser, føleforstyrrelser og fødselsskader. Eksperter anbefaler at gravide kvinner unngår fisk som ofte inneholder høye nivåer av kvikksølv og andre matvarer som kan inneholde kvikksølv.

Klima og fisk

Den virkelige hodepinen blant disse funnene er at kvikksølvnivåene fortsatte å stige mens utslippene av menneskeskapt kvikksølv falt med 30 % fra 1990 til 2010, ifølge en 2016 studie.

Årsaken, forklarte forskerne, har å gjøre med hvordan fisk spiser og hvordan de beveger seg.

Fisk på toppen av næringskjeden: fisk fra Food and Drug Administration (FDA) liste over ting du ikke skal spise – inneholder høyere nivåer av kvikksølv på grunn av bioakkumulering.

De spiser med andre ord mye fisk med små mengder kvikksølv i løpet av livet. Disse små mengdene akkumuleres i større mengder ettersom de spiser store mengder fisk eller overlever på et fiskebasert kosthold som inneholder mye kvikksølv.

«Dette betyr ikke at du må unngå sjømat helt,» sa han Christopher Shade, PhD, grunnlegger og administrerende direktør i det nutraceutical detox-selskapet Quicksilver Scientific. «Siden metylkvikksølv biomagnifiserer i akvatiske næringskjeder, begrenser det å spise sjømat i den nedre enden av næringskjeden, som villaks og sardiner, eksponeringen din for kvikksølv betydelig.».

Hvor overfiske spiller inn

Bioakkumuleringen av kvikksølv er ikke en rett linje fra bunnen av næringskjeden til toppen. Det avhenger av hva en bestemt fiskeart spiser.

Overfiske har påvirket kvikksølvnivået i enkelte fisk på grunn av endringer i deres totale kosthold. For når en av fiskene de spiser blir overutnyttet, kan de gå over til en annen diett av fisk med høyere eller lavere kvikksølvinnhold, og dermed øke eller redusere det akkumulerte kvikksølvet.

Derfor hadde atlantisk torsk høye nivåer av kvikksølv inntil deres viktigste matkilde, sild, ble overfisket. Dette førte til at torskens kvikksølvnivå sank. Da sildebestanden kom tilbake, kom også kvikksølvinnholdet i torsken tilbake.

Klimaproblemer

Der klimaendringene tar hensyn til ligningen er det mye enklere.

Fisk må svømme hardere i varmere vann. Derfor, når vanntemperaturen øker, må fisken innta flere kalorier.

Og flere kalorier betyr mer bioakkumulering av kvikksølv blant større fisk ettersom de spiser mer mat for å overleve.

«Klimaendringer er i ferd med å forverre menneskelig eksponering for metylkvikksølv gjennom sjømat, så for å beskytte økosystemer og menneskers helse, må vi regulere både kvikksølvutslipp og klimagasser.», Elsie Sunderland, PhD, hovedforfatter av studien og professor i miljøvitenskap og ingeniørvitenskap ved Harvard TH Chan School of Public Health, fortalte Harvard Journal.

«Det er også viktig å huske at fisk er en veldig sunn mat generelt, og når folk forlater fisk i kostholdet, velger de generelt mindre sunne alternativer. Vi er alle enige om at mindre metylkvikksølv i disse fiskene i fremtiden ville være en god ting,» sa Sunderland.

Hva kan du gjøre

«Jeg tror det er viktig for fiskeforbrukere å ikke få panikk over denne informasjonen», Shawn Gerstenberger, PhD, dekan ved University of Nevada Las Vegas School of the Community Health Sciences, fortalte Healthline. «Vi er klar over at fisk er en utmerket kilde til protein og omega-3 fettsyrer, som er velkjent for å være bra for deg og kan spille en viktig rolle som en del av et sunt kosthold.».

«Mange av helseproblemene eller bekymringene oppstår når folk fokuserer på én type mat og ikke klarer å spise et balansert kosthold,» bemerket han.

Så de fleste fisk er ikke utelatt, men eksperter sier at hvis du vil fortsette å nyte fisk som tunfisk og torsk, kan du drive lobbyvirksomhet for strengere fiskeregler, tiltak for å stoppe klimaendringer og innsats for å redusere forurensning.

«Statlige etater kan velge å revidere lovgivningen for å hjelpe med overfiske eller begrense mengden kvikksølv som er tillatt i trygg fisk,» sa Hutchings. «I tillegg kan dagligdagse forbrukere bidra til å forhindre at forurensning kommer ut i havet, noe som vil bidra til å redusere mengden kjemikalier og giftstoffer som fisken potensielt kan spise.».