Karbohydrater: Dårlig for hjertehelsen

Flere dårlige nyheter for karbohydrater.

Karbohydrater har tilsynelatende en større negativ innvirkning på hjertehelsen enn fett.

Dette er konklusjonen til forskerne i studien Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE).

De studere undersøkte matvanene til 125 000 mennesker fra 18 land.

Forskerne sa at de fant at karbohydrater, ikke fett, har «den mest negative innvirkningen på kardiovaskulære risikofaktorer».

Prosjektet så på mennesker fra ulike økonomiske og geografiske bakgrunner. Dataene ble samlet inn over en 10-årsperiode, fra 2003 til 2013.

Hva du bør spise?

Forskere sier at et ideelt kosthold vil bestå av rundt 50-55 % karbohydrater og 35 % fett.

Type fett er også viktig å vurdere.

Enumettet fett, som de som finnes i olivenolje, nøtter og avokado, har gunstige egenskaper.

I mellomtiden har mettet fett, ofte funnet i rødt kjøtt, en nøytral effekt på kardiovaskulær helse, sa forskerne.

Men PURE-studien har begrensninger.

Forfatterne skrev at i mange lavinntektsområder er karbohydrater, som ris, bønner og brød, vanlige.

«Det nåværende fokuset på å fremme dietter med lavt fettinnhold ignorerer det faktum at de fleste diettene til folk i lav- og mellominntektsland er svært høye i karbohydrater, noe som ser ut til å være knyttet til dårligere helseresultater,» sa han. forfatter Mahshid Dehghan, PhD, ved McMaster University i Canada, i en pressemelding.

«I lav- og mellominntektsland, der dietter noen ganger består av mer enn 65 % energi fra karbohydrater, bør retningslinjer fokusere på å redusere karbohydratinntaket, i stedet for å fokusere på å redusere fett,» la Dehghan til.

Som med fett kan typene og kvaliteten på karbohydrater variere, avhengig av hva som er tilgjengelig.

Fullkorn er sunnere enn høyt bearbeidede produkter som hvitt brød og pasta. I lavinntektsområder må det tas hensyn til matkvalitet.

«Dataene gir mening, spesielt i lys av forfatternes kommentar om at undersøkelsen ble utført i områder der kvaliteten på karbohydrater var lav [sannsynlige kilder til karbohydrater som inkluderer sukker, stekt mat og raffinert kornmat].». Kristin Kirkpatrick MS, RD, LD, lisensiert og registrert kostholdsekspert og velværesjef ved Cleveland Clinic Wellness Institute, fortalte Healthline.

«Jeg skulle gjerne sett om dataene hadde endret seg ved kun å se på karbohydratkilder av høy kvalitet, som intakte korn, bønner og belgfrukter. og stivelsesholdige grønnsaker, sa han.

Kirkpatrick anbefaler at folk faktisk spiser fett i stedet for karbohydrater av lav kvalitet.

De med diabetes bør være spesielt oppmerksomme på dette, siden fett har minimal innvirkning på insulin og blodsukker, mens raffinerte karbohydrater kan ha en dramatisk effekt.

For mye frukt, grønnsaker?

I tillegg til anbefalingene om fett og karbohydrater, fant andre forskere fra PURE-studien, kanskje mer overraskende, at når det kommer til frukt og grønnsaker, kan man egentlig ha for mange gode ting.

Forskere anbefaler ikke å spise mer enn tre til fire porsjoner per dag.

Moderat inntak er fortsatt assosiert med helsemessige fordeler, inkludert lavere risiko for kardiovaskulær dødelighet og generell dødelighet.

Men de ser ut til å avsluttes med en økning i porsjoner.

Men for mange amerikanere bør bekymringen være å få nok frukt og grønnsaker i stedet for å spise for mye.

«Fra et synspunkt av frukt, grønnsaker og belgfrukter, må vi fokusere på det faktum at de fleste amerikanere ikke oppfyller selv disse minimumsstandardene,» sa Kirkpatrick. «Beskjeden burde kanskje ikke være å spise mindre for å få samme fordel, men heller noe mer oppnåelig, som ‘prøv å spise en frukt eller grønnsak til hvert måltid'».

Kirkpatrick anbefaler å prøve forskjellige måter å integrere frukt og grønnsaker i en daglig snacking rutine.

Han sier også at man skal prøve nye eller andre måter å tilberede dem på, for eksempel å «fylle» brokkoli eller blomkål og legge dem til supper eller andre forretter.