Kan urinveisinfeksjon gå over av seg selv hos barn?

Når bør man kontakte lege ved urinveisinfeksjon?

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er sviende smerte når du later vannet og trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også ha smerter nederst i magen. Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege.

Hvordan ta urinprøve på små barn?

Det finnes noen små urinposer på apoteket med en limkant rundt en åpning i posen. Hullet i posen festes over urinrørsåpningen og evt. skjeden, og etterpå taes bleien litt løst på. Urinen vil da samle seg i posen, og det kan helles over i et uringlass etterpå.

Hvordan teste urinveisinfeksjon?

For å undersøke hvorvidt du har urinveisinfeksjon finnes det en test som du kan kjøpe på apoteket, eller du kan levere en urinprøve på legekontoret. Bruk et sterilt urinprøveglass (urinposer til barn), og ta urinprøven ved første toalettbesøk om morgenen. Årsaken til dette er at urinen da er mest konsentrert.

Hvordan kjennes urinveisinfeksjon ut gravid?

Urinveisinfeksjon hos gravide gir de samme plagene som hos kvinner utenom svangerskap, det vil si svie ved vannlatning og hyppig vannlatning og økt trang. Dersom du i tillegg har feber, og eventuelt rygg- eller magesmerter, kan dette tyde på spredning til nyrene i form av nyrebekkenbetennelse.

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Forløp, varighet og prognose

Men en ubehandlet urinveisinfeksjon kan utvikle seg videre til nyrebekkenbetennelse som er en mer alvorlig tilstand. Det er særlig de med bakenforliggende årsaker, gravide og barn som har økt risiko for dette, men også ukompliserte urinveisinfeksjoner kan spre seg til nyrene.

Hva hjelper mot urinveisinfeksjon barn?

De fleste barn med urinveisinfeksjon kan behandles enkelt med antibiotika. De vanligste typene antibiotika er trimetoprim, nitrofurantoin og pivmecillinam. Spedbarn (under 6 uker) og svært syke vil behandles på sykehus med intravenøs antibiotika.

Hvordan bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika?

Blærekatarr kalles også nedre urinveisinfeksjon eller cystitt. Urinen inneholder vanligvis ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret.

For å lindre plagene kan du:
  1. Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene.
  2. Ta Paracetamol eller Ibuprofen.
  3. Holde varmeflaske over magen.

Når urinveisinfeksjon ikke går over?

Dersom plagene ikke går over og plagene øker bør en ta kontakt med fastlegen. Er symptomene plagsomme eller om en er gravid, kan det være aktuelt med antibiotika. Kuren varer fra tre til syv dager ved blærekatarr og cirka to uker ved nyrebekkenbetennelse.

Hvor raskt virker antibiotika mot urinveisinfeksjon?

Ved milde symptomer kan det være en grei strategi å se det litt an og forsøke å drikke godt med vann for å skylle ut bakteriene. Da går som oftest urinveisinfeksjonen over innen en ukes tid. Ved behandling med antibiotika blir man raskt bedre, vanligvis i løpet av noen timer etter at man har startet behandling.

Kan man ringe legevakt for urinveisinfeksjon?

Ved tilbakefall av symptomer eller ved feber, ta kontakt med fastlege / legevakt.

Hvordan vite om baby har urinveisinfeksjon?

Hos spedbarn vil en kun merke redusert allmenntilstand, feber, ev. irritabilitet og uro, og eventuelt redusert vektøkning. Ved øvre urinveisinfeksjon kan forløpet være akutt med høy feber, dårlig allmenntilstand, oppkast, diaré og magesmerter. Urinveisinfeksjoner forekommer hos færre enn 1% av spedbarn og småbarn.