Kan polynevropati forsvinne?

Kan polynevropati behandles?

Behandling. Det finnes foreløpig ingen behandling som gjør en frisk av polynevropati, men det er mulig å forhindre at skaden blir større ved å gjøre noe med den grunnleggende årsaken. Ved diabetes er det for eksempel viktig å regulere blodsukkeret så godt som mulig.

Hvordan føles nevropati?

Symptomer. De første symptomene ved nevropatier er føleforstyrrelser (parestesier). Dette kjennes som sovende, prikkende eller kløende fornemmelser i de hudområdene som innerveres av nerven. Pasientene kan også oppleve kraftnedsettelse i de musklene som nerven går til.

Hva er Mortons tå?

Mortons nevrom er en fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Fortykkelsen kan skyldes stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerve/nerveknute vil da klemmes enda mer og gi opphav til smerter under forfot og frem i tærne.

Hvordan føles nummenhet?

Prikking og nummenhet i huden, eller parestesi som vi kaller det på fagspråket, er en unormal følelse som du kan oppleve hvor som helst i hele kroppen. Som oftest vil nummenheten oppleves i fingre, hender, føtter armer eller ben.

Hvordan utvikler polynevropati seg?

Polynevropati er ofte en følge av annen sykdom, som blant annet diabetes (type 1 eller type 2), stoffskiftesykdommer (hypotyreose), mangel på vitamin B12, kreftsykdommer og revmatiske sykdommer (leddgikt).

Er polynevropati en revmatisk sykdom?

Polynevropati ved revmatisk sykdom er ikke sjelden, men sykdomsårsakene er flere, (vennligst se nedenfor). Ved flere typer vaskulitt er polynevropati en del av sykdomsbildet.

Kan nervesmerter forsvinne?

– Ved sykdom som årsak er det beste å behandle sykdommen som er årsaken. For eksempel ved diabetes vil et godt kontrollert blodsukker hjelpe. Han forteller også at nevropatiske smerter kan gi seg av seg selv.

Er nevropati dødelig?

Hos noen pasienter er det en langsom og gradvis progrediering, mens det hos andre er en raskere utvikling, eventuelt med dødelig utgang på grunn av f. eks. hjertekomplikasjoner. Nevropati ved porfyri forekommer spesielt i forbindelse med akutt intermitterende porfyri med abdominalsmerteanfall og psykiske forstyrrelser.

Hva kan man gjøre med nervesmerter?

Behandlingen må tilpasses den enkelte, og hvilke typer legemidler som brukes avhenger av hva slags type smerter man har. Tradisjonelle smertestillende som opioider, NSAIDs og paracetamol kan være aktuelle. Disse har som regel begrenset til lite effekt ved noen smertetyper, for eksempel smerter som følge av nerveskader.

Hvordan oppleves nervesmerter?

Ved nerveskader beskrives smertene som verkende, brennende, sviende eller skjærende. De kan komme spontant, anfallsvis eller vare over tid. Enkelte typer cellegift kan gi denne formen for smerte.

Hvordan behandle nevropati?

Massasje og lett mobilisering av leddene fremmer sirkulasjon og kan lindre smerte. Styrkeøvelser, balanseøvelser og tøyninger kan hjelpe. Bruk av sko innendørs når du er ustø (for eksempel om natten). Fysioterapi og varme- eller kuldebehandling kan også være smertelindrende tiltak.