Kan man se overgangsalder på blodprøve?

Hvor lenge varer overgangsalderen?

Overgangsalderen innfinner seg normalt i 45-55-årsalderen. Den varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra få måneder og opp til 10 år. Omkring 3 av 4 kvinner har plager ved overgangsalderen. Noen slipper med et lett ubehag, andre har så kraftige plager at de søker lege.

Når vet man at man er ferdig med overgangsalderen?

Overgangsalderen starter noen år før siste menstruasjonsblødning og fortsetter som regel i en del år etter endt menstruasjon. Det er forskjell fra kvinne til kvinne hvor mye eller lite man merker tegnene på overgangsalderen.

Hva kan være årsaken til svimmelhet?

Det kan være mange årsaker til svimmelhet. Feber, lidelser i hjernen eller lillehjernen, øyesykdommer, lidelser i halsvirvelsøylen, blodmangel, hjerte- eller lungelidelser, forstyrrelser i andre indre organer, bivirkninger av medisin, psykiske tilstander og sykdommer i balanseorganet i det indre øret.

Hva slags plager kan kvinner få i overgangsalderen?

De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, urinveisplager og tørr skjede. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet.

Hvordan diagnostisere overgangsalder?

Vanligvis kan legen stadfeste at det er overgangsalder du gjennomgår ut fra symptomer og alder. Er du yngre enn 40 år, kan du ta en blodprøve som heter FSH for å være helt sikker.

Hva betyr høy FSH?

Høye FSH-konsentrasjoner tyder på en primær forstyrrelse av aksen hypotalamus-hypofyse-ovar på gonadenivå. Høye verdier: Peri- og postmenopause. Prematur ovarialsvikt av forskjellige årsaker.

Hva er symptomer på overgangsalder?

Overgangsalderen kan gi symptomer som kraftig svetting, hetetokter, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, søvnforstyrrelser og urinveisplager.

Når forsvinner hetetoktene?

Noen har hetetokter flere ganger daglig, mens andre kun har plager et par ganger i uken. Noen har også hetetokter om natten som påvirker nattesøvnen. Plagene blir mindre etterhvert, og som regel forsvinner de noen år etter overgangsalderen. For noen få kan hetetoktene vare i 10 år eller mer.

Hvordan stoppe hetetokter?

For å lette hetetoktene og nattesvetten kan du:
  1. Sørge for å få regelmessig mosjon.
  2. Bruke lettere klær.
  3. Holde soverommet kjølig om natten.
  4. Prøve å redusere stress.
  5. Unngå potensielle triggere, som sterk mat, koffein, røyking og alkohol.

Hvordan holde vekten i overgangsalderen?

Råd og tips
  1. Tren mer. Et godt råd er å trene mer enn før for å opprettholde muskelmassen. …
  2. Spis mindre og oftere. Et tips er å spise litt mindre til hvert måltid – det er enklere å redusere porsjonene enn å gjøre store endringer i kostholdet. …
  3. Tren mer styrke og kondisjon. …
  4. Bli medlem i Roede.

Hva skjer med kroppen når man slutter med østrogen?

Ved overgangsalderen stanser produksjonen av østrogen (og progesteron) i eggstokkene, og dette kan føre til overgangsplager. Tilførsel av østrogen – hormonbehandling – kan stoppe disse plagene, men det kan også øke risikoen for blant annet hjerneslag og brystkreft.