Kan man ha blodpropp i armen?

Hvordan merker man at man har blodpropp?

Vanlige symptomer på blodpropp er ømhet, hevelse, spent hud, varme og rødhet. Symptomene ses som oftest i bare ett ben. Mange klager på smerter både når de går og når de ikke beveger seg. Smertene lindres ofte dersom benet heves høyt og holdes i ro.

Hva gjør man ved mistanke om blodpropp?

Når bør du kontakte lege ved mistanke om blodpropp?
  1. Dersom du får smerter og hevelse i beinet som etter hvert blir rødlig eller blålig.
  2. Dersom du plutselig blir tungpusten, får hjertebank, har brystsmerter eller har hoste med blodig oppspytt.

Kan blodpropp gå over av seg selv?

En veneblodpropp i leggen går i de fleste tilfeller i oppløsning av seg selv, men i ca. 15% av tilfellene vokser blodproppen opp i lårets og bekkenets dype vener, med mindre det gis behandling med blodfortynnende midler (antikoagulasjonsbehandling).

Kan man gå lenge med blodpropp?

Jo lengre tid det går før du oppsøker lege, jo større risiko er det for at du vil få varige skader som følge av blodproppen. – Pasienter som går lenge med symptomer kan risikere at blodårene i beina blir ødelagt. De kan få et varig hovent ben, opplyser Sandset.

Har jeg blodpropp?

Hvilke symptomer man får, avhenger av hvor blodproppen sitter. Blodpropper sitter oftest i dype vener i beina og kan da gi smerter, hevelse, varme og rødme i huden i det beinet der blodproppen sitter. Blodpropper kan sitte bare i leggen, men kan også strekke seg videre oppover hele beinet og opp i bekkenet.

Hvordan utelukke blodpropp?

Blodprøven D-dimer kan til en viss grad utelukke blodpropp dersom den er normal, men D-dimer stiger veldig ofte av andre årsaker. Ved høy mistanke må man uansett gjøre ultralyd selv om D-dimer er normal. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina.

Er det farlig å få blodpropp?

En blodpropp kan være skadelig hvis den dannes inne i en blodåre. Da kan den tette igjen blodårer som pumper blod til eller fra hjertet. Blodpropp kan utvikle seg til en alvorlig tilstand. Eksempler på dette er hjerteinfarkt, hjerneslag, koldbrann i bein eller blodpropp i lungen.

Hvor i leggen får man blodpropp?

Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og hovner opp.

Kan man påvise blodpropp med blodprøve?

Vanligvis diagnostiseres eller utelukkes blodpropp i leggen ved hjelp av klinisk undersøkelse (en undersøkelse av kroppen som legen utfører) og en blodprøve.

Kan man se blodpropp på huden?

Man ser ofte en lett rødhet i huden over blodproppen.

Hvorfor skal man ikke massere leggene til en sengeliggende pasient?

Personlig hygiene

Dersom pasienten har en dyp venetrombose i en legg, må leggen ikke masseres. Da risikerer man at en bit av tromben løsner, føres med blodstrømmen og setter seg fast et annet sted i kroppen.