Kan man gå på jobb med helvetesild?

Hvor lenge sitter helvetesild i kroppen?

I de fleste tilfeller går helvetesild over av seg selv i løpet av noen uker. Hos noen vedvarer smertene i måneder, i sjeldne tilfeller i flere år, selv om utslettet er forsvunnet.

Hvordan utvikler helvetesild seg?

Helvetesild starter gjerne med en generell sykdomsfølelse i kroppen (hodepine, lysskyhet, osv.), før man så begynner å kjenne kløe, prikking, svie og smerter fra et avgrenset hudområde. Etter 3-6 dager utvikler det seg blemmer som kan bli betente og sprekke opp, og som kan føre til varige arr og pigmentforandringer.

Hvor lenge varer utbrudd av helvetesild?

Utslettet ved helvetesild forsvinner i løpet av to til fire uker. De små blemmene brister, får skorpe og gror. Noen ganger etterlater de arr eller fargeendring i huden. Langvarige smerter er uvanlig hos unge, men risikoen øker med alderen.

Hvorfor bryter helvetesild ut?

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket. Sykdommen starter ofte med lette allmennsymptomer som hodepine, lysskyhet og sykdomsfølelse i 2-3 dager.

Kan helvetesild utløses av stress?

– Eldre og personer med svekket immunforsvar er mest utsatt for å få helvetesild, men det kan også ramme friske barn og voksne, sier Ekornes. Også stress og sollys kan være medvirkende faktorer til at utslettet oppstår.

Hvordan starter helvetesild?

Hvordan forløper sykdommen? Sykdommen begynner oftest med smerter i et hudområde i den ene halvdelen av kroppen. Etter 2-4 dager kommer rødme og blemmer, som utvikler seg til skorper, som faller av i løpet av få uker. Ved utbrudd i ansiktet kan også øyet eller munnslimhinnen angripes.

Kan helvetesild spre seg på kroppen?

Nei og ja. Helvetesild kan ikke smitte mellom mennesker. Hvis du har helvetesild kan du smitte andre mennesker med vannkopper, hvis de ikke har hatt sykdommen. Slik smitte skjer ikke via luftveier, men ved at sårsekret fra hudpartiet som er rammet kan overføres ved hudkontakt til en som ikke er tidligere smittet.

Hvordan blir jeg kvitt helvetesild?

Antivirale legemidler (medisiner som virker på virus) kan gi raskere bedring av helvetesild. De må tas innen tre dager etter utbrudd av utslettet. Smertene kan lindres med behandling og utslettet forsvinner ofte raskere. Ved helvetesild i ansiktet og i øyet, vil antivirale legemidler redusere faren for skade på øyet.

Hva brukes mot nervesmerter?

Mot nervesmerter benytter man som regel medisiner som påvirker overføringen av signaler mellom nerveceller. Disse medisinene blir også brukt mot epilepsi og depresjon og kalles derfor gjerne for antiepileptika eller antidepressiva. De mest brukte midlene er Sarotex, Tegretol, Neurontin og Lyrica.

Hvem kan få helvetesild?

Helvetesild kan ramme alle aldersgrupper, men ses hyppigst hos personer over 60 år, hos barn som blir smittet med vannkopper før de fyller 1 år og hos personer med nedsatt immunforsvar. Helvetesild kan være et tegn på at immunforsvaret ikke fungerer som det skal på grunn av en annen sykdom.

Kan man ha helvetes ild uten utslett?

En sjelden gang kan sykdommen forløpe uten utslett.