Kan man få diabetes type 2 uten å være overvektig?

Hva er normalt blodsukker ved diabetes 2?

Leger måler blodsukker i enheten millimol per liter blod (forkortet mmol/L). Nivået bør normalt være 4–10 mmol/L. Blodsukkernivået varierer altså gjennom døgnet. Det er høyere når du nettopp har spist og lavere på morgenen eller etter trening.

Hva kjennetegner diabetes type 2?

Ved diabetes type 2 produserer kroppen for lite insulin, eller det behøves større mengder insulin enn det kroppen klarer å lage fordi insulinet virker dårligere (dette fenomenet kalles insulinresistens). Diabetes type 2 debuterer gjerne etter 40 års alderen, men tilstanden kan også opptre tidligere.

Hvordan å unngå diabetes?

Noen gode råd til deg som vil forebygge diabetes:
  1. Spis mindre mat til hvert måltid.
  2. Unngå småsping mellom måltidene.
  3. Spis mer fiber: belgfrukter, grønnsaker, ekstra grovt brød og knekkebrød, frø og gryn.
  4. Velg fisk og magert kjøtt, unngå farseprodukter og rødt kjøtt.

Kan du unngå diabetes?

Det er som du skjønner, lite man kan gjøre for å unngå diabetes type 1, mens man har store muligheter til å forebygge utvikling av type 2. Det viktigste du kan gjøre er å prøve å redusere mengden fett og karbohydrater i kosten. Maten bør inneholde mye stivelse og fiber, moderat med fett og salt og lite sukker.

Hvem rammes av diabetes type 2?

Diabetes type 2 kan også skyldes at bukspyttkjertelen produserer for lite insulin. Men i motsetning til ved diabetes type 1 er det langt fra alle som trenger behandling med ekstra insulin. Alle aldre: Diabetes type 2 kan ramme unge og eldre, selv om det fremdeles er vanligere å få diagnosen etter fylte 40 år.

Hvem er disponert for diabetes?

Det betyr at folk kan være mer eller mindre disponert for diabetes type 2, uavhengig av andre faktorer. Noen som er overvektig men lite disponert utvikler kanskje ikke sykdommen, men en slank og aktiv person kan få type 2 hvis de er sterkt genetisk disponert.

Har jeg diabetes type 2?

Å være slapp, trøtt, trist og tørst er blant de sentrale symptomene på diabetes type 2. Men symptomene kan utvikles veldig sakte, og mange kan leve lenge med diagnosen uten å være klar over det.

Hva er normalt blodsukkernivå?

Hva er normale verdier for blodsukker? Normalt ligger konsentrasjon av glukose i blod på mellom 4 og 6 mmol/liter. Etter et måltid rikt på karbohydrater kan verdiene derimot stige til omkring 7 mmol/liter. Etter langvarig faste kan det også ligge så lavt som mellom 3 og 4 mmol/liter.

Hva er veldig høyt blodsukker?

Årsak til høyt blodsukker

Dårlig blodsukkerkontroll av en eller annen grunn er årsaken til hyperglykemi. En vanlig utløsende årsak kan være en infeksjon. Under infeksjoner øker insulinbehovet. Hvis man da ikke øker insulindosen, kan det utvikle seg til for høyt blodsukker.

Hva er normalverdiene for blodsukker og hva er HbA1c uttrykk for?

Frem til oktober 2018 ble normalområdet for HbA1c målt i prosent. Normalområdet var da mellom 4-6%, mens en verdi på over 6,5% indikerte diabetes. Fra og med 01.01.2018 måles langtidsblodsukkeret i mmol/mol. Normalområdet for friske mennesker er 20 – 42 mmol/L, ifølge Unilab.

Hvordan vet du at du har diabetes?

Fastlegen sjekker om du har diabetes ved å måle blodsukkeret ditt, vanligvis langtidsblodsukkeret (også kalt HbA1c). Langtidsblodsukkeret viser hvor mye sukker som har vært bundet til de røde blodlegemene de siste to-tre månedene.