Kan man bli syk av muggsopp?

Hvilke sykdommer kan man få av muggsopp?

Fukt og muggsopp kan utløse og forverre helseproblemer som astma, bronkitt og kronisk betennelse i neseslimhinnen, og en rekke studier viser at luftveisrelaterte sykdommer er mer utbredt hos dem som bor i boliger med dårlig inneklima, spesielt der det er påvist muggsopp og fukt.

Hvordan finne ut om man har muggsopp i huset?

Det aller enkleste og billigste er å bruke luktesansen og øynene. Kommer du inn fra frisk luft og kjenner mugglukt, så har du påvist forekomst av uakseptabel vekst av muggsopper ett eller annet sted inne.

Kan man få vondt i halsen av mugg?

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er de vanligste reaksjonene på mugg er forkjølelseslignende symptomer som tett eller rennende nese, røde eller kløende øyne, kløe i nese/hals, nysing, hodepine eller vedvarende tretthet.

Hvordan reagerer kroppen på muggsopp?

Astma (for eksempel hoste, pipende pust, trykk for brystet) Høysnue (for eksempel tett eller rennende nese, nys og kløe i øyne) Hodepine. Tretthet.

Er det farlig å puste inn muggsopp?

Hvis de pustes inn, kan de komme ned til lungene og infiltrere de bittesmå lungesekkene. Allergi og høyfeber-liknende symptomer kan oppstå, slik som nesetetthet, kløende øyne og hvesende pust.

Er fuktskader farlig?

Vedvarende fukt og vekst av muggsopp på overflater innendørs skal unngås. Tegn på risikoforhold er mugglukt og hyppig forekommende kondens på overflater eller i konstruksjonen. Også tidligere større fuktskader kan utgjøre en helserisiko, hvis ikke materialene er raskt uttørket, rengjort eller fjernet.

Hvordan oppdage fuktskader?

Mange fukt– og råteskader kan du enkelt se selv. Svarte prikker bak sengen, i madrassen, skjolder på veggene bak kommode eller veggskap, i taket, i vinduskarmen og lignende er indikasjoner på muggsopp. Sølvkre er ofte et tegn på at det er fuktig. Om du ikke ser noe, kan du bruke nesen.

Hvor oppstår de fleste fuktproblemer i en enebolig?

Fuktproblemene oppstår ofte i forbindelse med kuldebroer, kaldtvannsrør og andre punkter der fuktighet kondenseres. Dette kan ofte skyldes eller forsterkes av konstruksjonsfeil ved boligene.

Hva er Myggel?

Muggsopp, mygl eller skimmel er sopper som vokser som mycel og vanligvis produserer store mengder sporer, vanligvis ukjønnede. Mugg er fremveksten av slike sopper på organisk materiale. Det ser vanligvis ut som et loddent eller dunete lag og kan ha farger som sort, hvitt, grønt, gult og rødt, avhengig av arten.

Kan man bli svimmel av muggsopp?

De mener at plager som pusteproblemer, hodepine, svimmelhet og infeksjoner kommer av dårlig inneklima. – Muggsopp-eksponering gir sjelden sykdom. Noen få får en klassisk allergisk reaksjon. I enkelte sjeldne tilfeller kan sopp vokse i kroppen.

Er muggsopp farlig å spise?

Produserer giftig stoff

Muggsoppen kan i seg selv kan være en helserisiko. Problemet for mennesker er imidlertid særlig mykotoksinene – som det ikke er bra å få i seg i for store mengder av. Disse giftstoffene finnes i mange ulike typer. De blir ikke borte selv om maten varmebehandles.