Kan lichen sclerosus forsvinne?

Kan man bli kvitt lichen sclerosus?

Den mest effektive behandlinga er sterke kortisonkremar brukt over lang tid. Kortison tynnar ikkje ut huda i område som er råka av lichen sclerosus. Ved langvarig, systematisk behandling med sterke kortisonpreparat, kan einskilde oppnå å bli kvitt plagene.

Er lichen sclerosus kreft?

LS er en kronisk tilstand som ikke betegnes som kreft, men som kan utvikle seg til det hvis ikke sårene heles. LS forekommer som oftest etter overgangsalderen, men kan ramme i alle aldre.

Er lichen arvelig?

Sykdommen anses i dag som en såkalt autoimmun tilstand, det vil si at kroppens immunapparat angriper eget vev. Det er en overhyppighet av andre autoimmune sykdommer som vitiligo og stoffskifteproblemer hos de med lichen sclerosus. Arvelige faktorer kan også være medvirkende.

Hvordan ser lichen sclerosus ut?

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende, hudlidelse som spesielt rammer huden i underlivet. Huden på resten av kroppen er sjelden angrepet. Sykdommen starter oftest som hvite striper i huden, etter hvert kan huden se ut som krøllete, skinnende cellofan.

Er lichen planus farlig?

Prognose. Ofte forsvinner symptomene av seg selv etter en periode, men de kan også komme tilbake eller blir kroniske (2). Lichen planus i munnen eller på kjønnsorganer kan muligens gi en litt økt risiko for kreft (2).

Hva kan bruke mot lichen sclerosus?

Behandling mot lichen sclerosus

Vanlig behandling er å bruke kortisonsalve med virkestoffet klobetasol. Dette får du på resept fra lege. Du bør ikke stoppe behandlingen med mindre legen gir beskjed om dette.

Er lichen planus en autoimmun sykdom?

Lichen planus er betegnelsen på de spesifikke hudforandringene som foreligger ved denne tilstanden. Det er en kronisk betennelse, sannsynligvis av autoimmun opprinnelse, som kan lokaliseres til ytre kjønnsorganer.

Hva er LS sykdom?

Lichen sclerosus (LS) er en kronisk hudsykdom som kan gi plager særlig i underlivet (genitalområdet) hos både kvinner og menn. Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn. Barn kan også få sykdommen.

Kan man kjenne kreft i skjeden?

Symptomer. Symptomene på livmorhalskreft kan variere fra kvinne til kvinne og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet. Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas livmorhalsprøve (celleprøve fra livmorhalsen).

Kan kløe i underlivet være kreft?

Kreft i de ytre kjønnsorganer utgjør omtrent fem prosent av alle tilfeller av underlivskreft. Typiske symptomer er kløe, irritasjon og eventuelt smerte.

Hvordan finne ut om man har kreft i underlivet?

Ukarakteristiske plager i buken som kvalme, magesmerter og liknende opptrer ofte. Trykkfølelse, oppfylthet og økt bukomfang kan oppstå på grunn av væskeansamling i buken eller på grunn av selve svulsten. Noen kan oppleve endringer avføringsmønster som diaré og forstoppelse eller hyppig vannlatning.