Kan gynekolog se om man har endometriose?

Hvor sitter smertene ved endometriose?

De vanligste stedene er rundt eggstokkene, egglederne, utsiden av livmoren og i bukhinnen. Endometriose kan også oppstå på og rundt endetarmen og urinblæren. Dette medfører for mange smerter, og tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid.

Kan endometriose gi ryggsmerter?

Fysiske symptomer som menstruasjonssmerter, uregelmessig menstruasjon, kraftige blødninger, smerter ved sex, kvalme, magesmerter utenom menstruasjon, oppblåst mage og ryggsmerter – som kan være endometriose – har blitt brukt for å bevise at pasienten har et psykisk problem, heller enn å bevise at hun trenger hjelp med …

Hva hjelper mot endometriose smerter?

Behandling av endometriose

Smertebehandling kan forsøkes med paracetamol og NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske midler), eventuelt opioider. I noen tilfeller brukes legemidler mot nevropatisk smerte. Hormonbehandling (p-piller) hindrer eggløsning og menstruasjon, og skrumper inn endometriosen.

Hvordan sjekke om du har endometriose?

Utredning og diagnose

Den eneste måten legen med sikkerhet kan si at du har endometriose er ved hjelp av laparoskopi – ofte kalt kikkhullskirurgi. Gynekologen lager da et lite snitt i navlen under narkose og fører et kamera inn slik at strukturene i bekkenet kan ses.

Hva kan gynekologen finne ut av?

Det er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i eggstokkene, egglederne, livmoren, livmorhalsen, skjeden og rundt skjedeåpningen. Sykdommer kan være betennelser, svulster, blødningsforstyrrelser, urinlekkasje. Gynekologer har ekspertise om sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganer.

Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?

Selv om adenomyose ofte blir kalt «indre endometriose», er dette to forskjellige tilstander som er tett beslektet. Den enkleste forklaringen på forskjellen mellom endometriose og adenomyose er at adenomyose forekommer inne i livmorveggen, mens endometriose sitter utenfor livmoren.

Hvor vondt gjør menstruasjonssmerter?

Det vanligste symptomet er markante krampesmerter i midtre eller nedre del av magen. Du kan også få smerter i korsryggen og nedover beina. Noen blir kvalme og kan kaste opp. Andre symptomer er svimmelhet, hodepine og ørhet.

Hvordan finne ut om man har fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand i muskler og skjelett. For å få diagnosen fibromyalgi må man ha hatt muskelsmerter i store deler av kroppen i minst 3 måneder. Legen må også finne 11 av 18 trykkømme punkter, og andre sykdommer (som for eksempel leddgikt og lavt stoffskifte) må utelukkes.

Hva er Støtsmerter?

Hva er dype støtsmerter? Det vil da gjøre vondt inne i bekkenet når penis kommer dypt inn. Dette kan skyldes at livmoren ligger bakoverbøyd, eller at eggstokkene og andre bekkenstrukturer er ekstra ømfintlige. Det beste da er å prøve seg frem til en samleieteknikk som ikke gjør vondt.

Hvorfor får man vondt i ryggen når man har mensen?

Ofte med stråling til korsrygg, innside av lår og lysker. Prostaglandinene som forårsaker sammentrekningene i livmoren kan påvirke mage- og tarmkanalen. Enkelte er plaget med kvalme, brekninger og diaré i tillegg til smertene. Ved sekundær dysmenore starter smertene noen timer til dager før blødningen.

Kan endometriose være farlig?

Endometriose er i seg selv ikke farlig, men i sjeldne tilfeller kan komplikasjoner som følge av sykdommen være livstruende. Ikke alle med endometriose har symptomer, og det vil ofte oppdages ved en tilfeldighet.