Kan gallestein gi luft i magen?

Hva fremkaller gallesteinsanfall?

SVAR: Årsaken til et anfall av gallesteinsmerter er i de fleste tilfeller at en stein kiler seg fast i utløpet av galleblæren i det den tømmer seg etter et måltid. Slimhinnen i galleblæren begynner da å produsere væske slik at galleblæren blir mer og mer full. Når trykket når en viss grense, kommer smertene.

Hva hjelper mot gallesteinsanfall?

Akutte gallesteins- smerter blir behandla med smertestillande medisiner (tabletter eller sprøyte). Dei fleste med gallestein har stein i sjølve galleblæra. Steinane kan vanlegvis bli lokalisert ved undersøking med ultalyd. Når smertene er over er det som oftast ikkje nødvendig med vidare behandling.

Kan man bli kvalm av gallestein?

Symptomer på gallestein

Mange opplever at smertene stråler ut til ryggen og videre til høyre skulder. Det er også vanlig å føle seg kvalm og kaste opp. Hvis smertene varer i mer enn 5-6 timer og du får feber og nedsatt allmenntilstand, kan du ha fått galleblærebetennelse. Da må lege kontaktes.

Hvor lenge kan man gå med gallestein?

Smertene kan stråle ut til høyre skulder, rygg eller skulderblad. Smertene kan være ledsaget av svetteturer, kvalme og evt. oppkast. Anfallet varer fra noen minutter og opp til 2-3 timer.

Hva er Cholecystitt?

Kolecystitt er en betennelse i galleblæren. Det er en smertefull tilstand som kjennetegnes av takvise smerter i øvre del av magen, helst på høyre side. Kvalme, oppkast og feber er andre typiske trekk.

Hva skal man spise når man har gallestein?

Det finnes støtte i forskningen for at hovedårsaken til gallestein er et kosthold fattig på fiber og rikt på fett og raske karbohydrater. En fiberrik kost (som særlig inneholder vannløselige fiber som finnes i grønnsaker og frukt) er svært viktig for å forhindre og reversere dannelsen av gallestein.

Hvor blir gallestein av?

Gallesteiner dannes når gallen i galleblæren krystalliserer og blir til harde, steinlignende klumper. Galle er et flytende stoff som hjelper oss å fordøye fett. Det dannes i leveren, men blir oppbevart i galleblæren, som ligger på undersiden av leveren.

Hva er fettfattig kost?

Fettfattig kost har lav energitetthet og stort volum slik at du blir fort mett. Samtidig er det viktig at den samlede fettprosenten i kosten er under 30 % fordi det harmonerer bedre med kapasiteten kroppen har til å omsette fett. Erstatt fettkildene i kostholdet med noe magert som smaker like godt.

Hvordan forsvinner gallestein?

Smertene kommer ofte på kvelden eller om natten, og de kommer vanligvis brått, gjerne etter et fet måltid. Anfallet varer vanligvis noen timer. Med tiden kan gallestein støtes ut i tarmen av seg selv. Dersom du har typiske gallesteinssmerter må du oppsøke lege.

Er det farlig å gå med gallestein?

Å ha gallesten er ikke farlig i seg selv. Faktisk har hele 40% av alle 60-70-åringer dette! Problemet oppstår først når galleblæren forsøker å presse ut steinen via gallegangen.

Kan man se gallestein på blodprøver?

Utredning og diagnose

Dersom du har typiske gallesteinssmerter må du oppsøke lege. Det vil bli tatt blodprøver og rekvirert en ultralydundersøkelse for å finne ut om smertene skyldes gallesten. I noen tilfeller gjøres også annen bildediagnostikk som CT eller MR.