Kan fremfall gå tilbake?

Hvordan føles fremfall?

Symptomer på fremfall er trykkfølelse i underlivet, nedpress eller en tyngdefølelse i underlivet. Det kan føles som om noe er i ferd med å ramle ut, og hos enkelte blir livmoren synlig i skjedeåpningen. Man kan få vansker med å gjennomføre samleie, og enkelte får problemer med vannlating eller avføring.

Hvordan behandle fremfall?

Behandling av lette grader kan være bekkenbunnstrening og ringbehandling. Hvis skadene er omfattende, er det kirurgi som er den rette behandlingen. Avhengig av type fremfall kan fremre eller bakre skjedevegg bli strammet opp og forsterket. Ved prolaps av livmorhalsen blir deler av denne fjernet og strammet opp.

Hvordan få tømt blæra?

Man kan også prøve å knipe sammen mens man tisser slik at man stanser strålen et kort øyeblikk. Når man så vet hvilke muskler man skal bruke for at knipe sammen og slappe av igjen kan man begynne treningen. Treningen kan foregå når som helst og hvor som helst – også akkurat nå mens du sitter og leser.

Hvordan merke fremfall av livmor?

Livmorfremfall melder seg med hyppig trang til vannlating, urinlekkasje, tyngdefornemmelse i underlivet, ryggsmerter og utflod fra skjeden. Det kan bli blødning fra slimhinnene ved at tøyet gnisser mot den del av kjønnsorganene som ligger utenfor skjedeåpningen.

Er fremfall farlig?

Selve fremfallet er ikke farlig, men symptomene som følger med kan være meget plagsomme. Problemer med avføring og vannlating er typiske tegn på livmorsfremfall. Trykkende fornemmelser, ubehag ved samleie og at livmoren sitter dypt kan være nok til at man gjerne vil ha gjort noe med tilstanden sin.

Hvordan kjennes Underlivsprolaps ut?

Vanlige symptomer ved underlivsfremfall er følelsen av at noe «faller ut» av skjeden. Noen har også andre plager samtidig som urinlekkasje eller treg avføring. Underlivsprolaps kan også by på utfordringer når det gjelder sex på grunn av vaginale strukturendringer som kan gjøre sex smertefullt.

Hvordan unngå fremfall?

I perioden du er sjukemeldt bør du unngå:
  1. tunge løft (meir enn 5 kg)
  2. tungt arbeid (golvvask og støvsuging)
  3. hard trening som aerobic og liknande.
  4. aktivitet som utløyser smerte.
  5. forstopping: kraftig trykking kan øydelegge resultatet av operasjonen.

Hva er Livmorprolaps?

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor eller uterusprolaps, skyldes svekket «opphengsapparat» for livmoren inne i bukhulen. Dette kan føre til at livmoren synker ned og eventuelt ut gjennom skjeden. Tilstanden kan avhjelpes med bekkenbunnstrening og/eller operasjon.

Hva er Enterocele?

Enterocele er brokk der tarmen poser ut gjennom en defekt i bukveggen.

Kan man bli gravid med fremfall?

Det er ikke noe i veien for å gå gravid og føde flere ganger, selv om du har fremfall.

Kan man trene med livmorfremfall?

Kvinner med underlivsprolaps blir anbefalt å trene bekkenbunnsmusklene.