Kan fastlegen sette inn spiral?

Hva er spiral laget av?

En hormonspiral er laget av myk plast og inneholder kjønnshormonet gestagen. Spiralen settes inn i livmoren, og hormonet hindrer befruktning, hovedsakelig på to måter: For det første gjør den slimet i livmorhalsen litt seigere, slik at sædceller ikke kommer inn i livmoren.

Kan jeg ta ut spiralen selv?

Spiralen kan fjernes av lege, helsesøster eller jordmor når du selv ønsker dette. Dette går veldig raskt og gjør ikke vondt.

Hvor lenge blør man etter å ha satt inn hormonspiral?

Blødningsforstyrrelser som bivirkning. En del kvinner vil oppleve mellomblødninger som en uholdbar bivirkning av hormonspiral. Uregelmessige blødninger de første tolv månedene regnes som normalt, men hos de fleste blir blødningene mindre og sjeldnere jo lenger hormonspiralen sitter.

Hvor mye smertestillende før spiral?

For å unngå smerte anbefales det å ta smertestillende tabletter ca 1 time før spiralinnsetting: 2x 500 mg (1 g) tabletter a Paracet og 1 tablett a 400 mg Ibux. I dagene etter spiralinnsetting er det normalt å få blødning og menstruasjonssmerter. Paracet og Ibux kan hjelpe og brukes etter anbefalt dosering på pakningen.

Hvordan få tak i spiral?

Spiralen kan kjøpes uten resept på apoteket, og tas med til lege, helsesykepleier eller jordmor for innsetting.

Er spiral gratis?

Kvinner som er 16, 17, 18 eller 19 år, får spiral og p-stav gratis. Kvinner som er 20 eller 21 år, får ikke dekket hele kostnaden og må betale noe selv.

Hva er forskjellen på kobberspiral og hormonspiral?

Spiralen har en kobbertråd rundt skaftet. Kobberspiralen virker ved at kobberet hemmer sædcellenes bevegelighet gjennom livmoren. Spiralen hindrer egget i å feste seg i livmoren. Den største forskjellen er med andre ord at hormonspiralen inneholder et hormon som virker lokalt og systemisk ved at den hindrer eggløsning.

Hva er den beste prevensjonen?

Helsemyndighetene anbefaler bruk av langtidsvirkende prevensjon. Langtidsvirkende prevensjon kalles også LARC (Long Acting Reversible Contraceptives). Grunnen til anbefalingen er at de er trygge, og at de ikke har brukerfeil. Hormonspiral er mer effektiv enn kobberspiral, men p-stav er mest effektiv.

Er spiral 100 sikkert?

Sikkerhet. Spiralen er et meget sikkert prevensjonsmiddel. Hvis hundre kvinner bruker spiral i ett år, blir færre enn én gravid med hormonspiralen, én til to med kobberspiralen. I motsetning til andre prevensjonsmidler beskytter spiraler (i hvert fall kobberspiraler) ikke mot infeksjon i bekkenet.

Er det mulig å bli gravid med spiral?

Hvis du har en spiral skal du være oppmerksom på din kropps signaler med hensyn til en eventuell graviditet som kan forekomme hos 1-2 prosent. Hvis man blir uønsket gravid med en spiral, foretas en provosert abort med fjernelse av spiralen. Man har dessuten litt økt risiko for graviditet utenfor livmoren.

Hvor mye koster det å ta ut spiral?

Ingenting om du tar den ut selv. I alle dager. Man tar da IKKE ut en spiral selv.