Kampanje lansert for screening av prediabetes

Mer enn én av tre personer i USA har prediabetes, en tilstand som til slutt kan føre til diabetes type 2 hvis viktige livsstilsendringer og intervensjoner ikke implementeres.

Prediabetikere har blodsukkernivåer som er høyere enn normalt, men ennå ikke høye nok til å bli diagnostisert med type 2 diabetes.

Det anslås at 90 % av de 86 millioner amerikanerne som lever med prediabetes ikke engang vet at de har det. Opptil 30 % av disse personene vil utvikle diabetes innen fem år.

For å øke bevisstheten samarbeidet Centers for Disease Control and Prevention (CDC), American Diabetes Association (ADA) og American Medical Association (AMA) med Ad Council for å opprette en offentlig tjenesteannonseringskampanje (PSA) som oppfordrer amerikanere til å finne ut om de er i faresonen for tilstanden og hva de skal spørre helsepersonell om de er.

Lær mer: Mer enn halvparten av amerikanerne har diabetes eller prediabetes

Bruker humor, tester for å få ut budskapet

I følge CDC har 37% av amerikanere over 20 år prediabetes, som er mer enn en tredjedel av befolkningen.

«Jeg tror det skumle er at dette virkelig påvirker alle. En av tre kan være din bror eller søster, din beste venn eller partner,» sa Lisa Sherman, president og administrerende direktør i Ad Council, i en pressemelding.

Kampanjen inkluderer morsomme offentlige kunngjøringer med budskapet: «Ingen er unntatt fra diabetes».

En kort online test om Har jeg prediabetes.org lar folk lære sin egen risiko og CDC National Diabetes Prevention Program kobler besøkende til et register over programmer som hjelper folk med å få tilgang til ressurser og støttegrupper over hele landet.

«Vi må kommunisere en følelse av at det haster – at det er tid for handling,» sa Ann Albright, Ph.D., RD, direktør for CDCs Diabetes Translation Division i en pressemelding. «Ved å delta i et CDC-anerkjent diabetesforebyggingsprogram kan personer med prediabetes lære praktiske og virkelige endringer og redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes med 58 %.».

Les mer: Diabetesmedisinprisene er høye, men kostnadene kan falle snart? «

Diabetes kan være livstruende

Selv om fedme- og diabetesepidemiene får mye medieoppmerksomhet i USA, er mange mennesker uklare om hvorfor en type 2-diabetesdiagnose er så ødeleggende og til syvende og sist livstruende.

Diabetes har blitt så vanlig at noen helsepersonell frykter at det nå er normalisert. Hvis en pasients far, tante og fetter alle har sykdommen, kan diagnostisering av diabetes ikke virke som en stor sak.

Dr. Andrew W. Gurman, valgt president for AMA, fortalte Healthline hvorfor diabetes er en så alvorlig diagnose.

«Type 2 diabetes er en ledende årsak til blindhet, hjerteinfarkt, hjerneslag og funksjonshemming i vårt land i dag,» sa Gurman. «Mekanismene er svært komplekse, men det faktum at det er for mye sukker i blodet fører til effekter på blodårene og fører til at arteriene stivner og tykner, og alt annet ved diabetes kommer av dette.».

Gurman sa at dette er grunnen til at diabetikere kan få sår som ikke gror i det perifere arterielle systemet og arterier i hjernen som forårsaker hjerneslag.

Skader i hjertemuskelen kan føre til hjerteinfarkt.

I tillegg til hjerteinfarkt og slag, kan ukontrollert diabetes føre til amputasjon av lemmer, blindhet og nyresvikt. Diabetikere kan miste følsomheten i fingrene og tærne, noe som kan være smertefullt og gjøre dem sårbare for brannskader eller frostskader.

I 2012 kostet diabetes helsevesenet rundt 245 milliarder dollar.

I følge CDC vil én av seks amerikanere over 45 år bli diagnostisert med diabetes type 2. Etter 65 år hopper forholdet til én av fire.

Dr. Gurman forklarte delvis hvorfor disse tallene er så høye i USA

«Det er en fedmeepidemi og vi lever en stillesittende livsstil og spiser ting som ikke er veldig bra for oss,» sa han. «Det er grunnen til at 86 millioner mennesker har prediabetes, og det er det vi prøver å endre.»

Lær mer: hva er best for livsstilen din hvis du har prediabetes «

Kunnskap om prediabetes er diabetesforebygging

For å øke bevisstheten om prediabetes, håper Ad Council og helseorganisasjoner som er involvert i PSA-kampanjen å la folk vite risikoen deres for å utvikle type 2-diabetes og iverksette passende tiltak for å forhindre det.

CDC og AMA har også utviklet profesjonelle ressurser for å hjelpe leger med å lære mer om prediabetes. Denne finner du på forebygge diabetesstat.org.

Nettstedet oppfordrer helsepersonell til å «Styre, teste og handle i dag» for å finne og utdanne pasienter som ubevisst er prediabetikere.

Grunnleggende livsstilsendringer som rutinemessig trening, røykeslutt og kostholdsendringer kan redusere risikoen for å utvikle sykdommen betydelig, spesielt blant personer over 65 år.

«Med passende livsstilsendringer har vi en 70% sjanse for å redusere risikoen hos eldre,» sa Gurman. «Jo eldre du blir, jo større er sjansen for at intervensjoner hjelper.

Men selv hos de yngre, det vi vet er at intervensjonene vi bruker for å redusere sjansen for å utvikle diabetes er målbare, ekte og meningsfulle.