Jernmangelanemi: årsaker, symptomer, behandling og mer

COS’er jernmangelanemi?

L’Anemi oppstår når du har et redusert hemoglobinnivå i røde blodlegemer (GR). L’hemoglobin er det røde blodcellet proteinet som er ansvarlig for vevs oksygen.

L’jernmangelanemi er den vanligste typen anemi og oppstår når kroppen din ikke har nok mineraljern. Kroppen din trenger jern for å produsere hemoglobin. Når ikke c’det er nok jern i blodet, resten av kroppen din kan ikke motta mengden oksygen du trenger.

Selv om tilstanden kan være vanlig, vet mange mennesker ikke hvordan de skal ha jernmangelanemi. Du kan oppleve symptomer i årevis uten å vite årsaken.

I kvinner i fruktbar alder er den vanligste årsaken til jernmangelanemi et tap av jern i blodet på grunn av rikelig menstruasjon eller graviditet. En dårlig ernæring eller noen intestinale sykdommer som påvirker måten kroppen absorberer jern kan også forårsake jernmangelanemi.

Legene omhandler normalt tilstanden med jerntilskudd eller diettendringer.

Symptomer på’jernmangelanemi

Symptomene på # 8217; jernmangelanemi kan i utgangspunktet være mildt, og du kan ikke merke dem ikke. I følge American Hematology Company (Ash), De fleste mennesker skjønner ikke at de har en liten anemi til den blir utsatt for en rutinemessig blodprøve.

Symptomer på’Moderat til alvorlig jernmangelanemi inkluderer:

 • Generell tretthet
 • svakhet
 • blek hud
 • pust
 • svimmelhet
 • Merkelige cravings å spise gjenstander som ikke er mat, som land, is eller leire
 • En følelse av prikkende eller sparker på bena
 • Hevelse eller tunge smerte
 • Hender og kalde føtter
 • Rask eller uregelmessig hjerterytme
 • skjøre negler
 • hodepine

Forårsaker Dell’jernmangel anemi

Ifølge L’Ask, jernmangel er den vanligste årsaken til anemi. Det er mange grunner til at en person kan bli manglende jern. Disse inkluderer:

Utilstrekkelig inntak av jern

Å spise for lite jern i lengre tid kan forårsake mangel i kroppen din. Matvarer som kjøtt, egg og noen grønne bladgrønnsaker er rike på jern. Siden jern er viktig i perioder med rask vekst og utvikling, kan gravide og små barn trenge mat til og med rikere enn jern i kostholdet.

Graviditet eller tap av blod på grunn av menstruasjon

Sterke menstruelle blødninger og blodtap under fødsel er de vanligste årsakene til jernmangelanemi hos kvinner i fruktbar alder.

Intern blødning

Noen medisinske forhold kan forårsake intern blødning, noe som kan føre til jernmangelanemi. Eksempler inkluderer en «8217; magesår, polypper i tykktarmen eller i # 8217; kolon tarm eller kreft. L’vanlig bruk av smertestillende midler, som L’aspirin, kan også forårsake blødning i magen.

Tilleggsinformasjon: Informasjon om forholdet mellom Citopenia og Anemia »

Manglende evne til å absorbere jern

Noen forstyrrelser eller kirurgi som rammer tarmene, kan også forstyrre måten kroppen din absorberer jern. Selv om du tar nok jern i kostholdet ditt, kan cøliaki eller tarmkirurgi som gastrisk bypass begrense mengden jern som kroppen din kan absorbere.

Endometriose

Hvis en kvinne har endometriose, kan ha et sterkt blodtap som ikke kan se fordi hun er skjult i buk eller bekkenområdet.

Risikofaktorer

L’Anemi er en vanlig tilstand og kan forekomme både hos menn og kvinner i enhver alder og enhver etnisk gruppe. Noen mennesker kan være mer utsatt for jernmangelanemi enn andre, inkludert:

 • Kvinner i fruktbar alder
 • gravide kvinner
 • Folk med dårlige dietter
 • Folk som gir blod ofte
 • Babyer og barn, spesielt de som er født for tidlig eller som opplever et vekstskudd
 • Vegetarianere som ikke erstatter kjøtt med en annen rik jernmat

Hvis du er i fare for jernmangelanemi, snakk med legen din for å avgjøre om blodprøver eller diettendringer kan være nyttige.

Hvordan det er diagnostisert

En lege kan diagnostisere anemi med blodprøver. Disse inkluderer:

Fullstendig blodcellestest (CBC)

En komplett emochocytometrisk eksamen (CBC) er vanligvis den første testen som en lege vil bruke. En CBC måler mengden av alle komponentene i blodet, inkludert:

 • Røde blodlegemer (RBC)
 • Hvite globuler (hvite blodlegemer)
 • hemoglobin
 • hematokrit
 • blodplate

CBC gir informasjon om blodet som er nyttige for å diagnostisere jernmangelanemi. Denne informasjonen inkluderer:

 • Nivået av hematokrit, som er andelen av blodvolumet som består av røde blodlegemer
 • Hemoglobinnivået
 • Størrelsen på dine røde blodlegemer

Et normalt utvalg av hematokriten varierer fra 34.9 til 44.5% for voksne kvinner og fra 38.8 til 50% for voksne menn. L’Normal hemoglobinintervall er mellom 12.0 og 15.5 gram per decilitre for en voksen kvinne og mellom 13.5 og 17.5 gram per decilitre for en voksen mann.

I # 8217; jernmangelanemi, hematokrit og hemoglobinnivåer er lave. Videre er røde blodlegemer generelt mindre enn normalt.

En CBC-test utføres ofte som en del av en fysisk undersøkelse av rutinen. Det er en god generell helseindikator på en person. Det kan også utføres rutine før kirurgi. Denne testen er nyttig for å diagnostisere denne typen anemi fordi de fleste som har en jernmangel.

Andre tester

L’Anemi kan vanligvis bekreftes med en CBC-test. Legen kan foreskrive ytterligere blodprøver for å bestemme alvorlighetsgraden av anemi og bidra til å bestemme behandlingene. De kan også undersøke blodet ditt gjennom et mikroskop. Disse blodprøver vil gi informasjon, inkludert:

 • Nivået på jern i blodet
 • Størrelsen og fargen på røde blodlegemer (røde blodlegemer er bleke hvis de mangler jern)
 • Dine ferritinnivåer
 • Din totale kapasitet til å knytte jern (TIBC)

Ferritin er et protein som hjelper med kroppens akkumulering i kroppen. Lav ferritinnivåer indikerer en lav jernakkumulering. En TIBC-test brukes til å bestemme mengden transferrin som transporterer jern. Ljubljana er et protein som bærer jern.

Test for interne blødninger

Hvis legen er bekymret for at A’intern blødning forårsaker anemi, kan det være behov for ekstra tester. En test som du kan gjøre er en okkult test i avføringen for å søke blod i avføringen. Blod i avføringen kan indikere blødning i # 8217; tarmene.

Legen kan også kjøre en’endoskopi, hvor det bruker et lite kamera på et fleksibelt rør for å se belegget av mage-tarmkanalen. En EGD-test, eller øvre endoskopi, gjør det mulig for en lege å undersøke spiserøret, magen og øvre delen av blektarmen. En koloskopi, eller lavere endoskopi, gjør det mulig for legen å undersøke tykktarmsforingen, som er den nedre delen av Typestine Crassus. Disse testene kan bidra til å identifisere gastrointestinale blødningskilder.

Jernmangelanemi hos kvinner

Graviditet, betydelig menstrual blødning og livmorfibroider er alle grunnene til at kvinner er mer sannsynlig å lide av jernmangelanemi.

Intenst menstrual blødning oppstår når en kvinne bløder mer eller lengre enn kvinner som generelt blæske under menstruasjon. I følge Sentre for sykdomskontroll og forebygging, Typisk menstrual blødning varer 4 til 5 dager og mengden av tapt blod varierer fra 2 til 3 ss. Kvinner med overskytende menstrual blødning bløder vanligvis i mer enn syv dager og mister to ganger blodet i forhold til normal.

Sekund National Heart, Lung and Blood Institute, Det anslås at 20% av kvinnene i fruktbar alder lider av jernmangelanemi. Gravide kvinner er fortsatt mer sannsynlig å lide av jernmangelanemi fordi de krever større mengder blod for å støtte veksten av barna sine.

A’bekken ultralyd kan hjelpe en lege på jakt etter kilden til overflødig blødning under en kvinnes syklus, som fibroids. Som L’jernmangelanemi, livmorfibroider forårsaker ofte ikke symptomer. De oppstår når muskelvulster vokser i livmoren. Selv om de vanligvis ikke er kreftfremkallende, kan de forårsake alvorlig menstrual blødning som kan føre til jernmangelanemi.

Helse komplikasjoner av Dell’jernmangelanemi

De fleste tilfeller av jernmangelanemi er milde og forårsaker ikke komplikasjoner. Tilstanden kan vanligvis lett korrigeres. Men hvis anemi eller jernmangel ikke behandles, kan de føre til andre helseproblemer. Disse inkluderer:

Akselerert eller uregelmessig hjerterytme

Når du er anemisk, må ditt hjerte pumpe mer blod for å kompensere for den lave mengden oksygen. Dette kan føre til uregelmessig hjerteslag. I de mest alvorlige tilfellene kan det føre til hjertesvikt eller et forstørret hjerte.

Komplikasjoner av graviditet

I alvorlige tilfeller av jernmangel kan et barn oppstå for tidlig eller med lav fødselsvekt. De fleste gravide tar jerntilskudd som en del av deres prenatal omsorg for å hindre at dette skjer.

Forsinket vekst i nyfødte og barn

Babyer og barn mangler alvorlig jern kan forsinkes i vekst og utvikling. De kan også være mer utsatt for infeksjoner.

Behandlingsalternativer

Jerntilskudd

Jerntabletter kan bidra til å gjenopprette jernnivået i kroppen. Hvis mulig, bør du ta jerntabletter på tom mage, noe som hjelper kroppen til å absorbere dem bedre. Hvis de plager magen din, kan du ta dem under måltider. Du må kanskje ta kosttilskudd i flere måneder. Jerntilskudd kan forårsake forstoppelse eller svart avføring.

Kosthold

Diets som inkluderer følgende matvarer, kan bidra til å behandle eller forhindre jernmangel:

 • rødt kjøtt
 • Mørke grønne bladgrønnsaker
 • Tørket frukt
 • valnøtter
 • Frokostblandinger beriket med jern

Videre hjelper vitamin C kroppen din absorbere jern. Hvis du tar jerntabletter, kan en lege foreslå at du tar tablettene sammen med en vitamin C-kilde, som et glass juice D’oransje eller sitrusfrukter.

Behandle den underliggende årsaken til blødning

Jerntilskudd hjelper ikke om overdreven blødning forårsaker mangel. En lege kan foreskrive prevensjonspiller til kvinner som har tunge perioder. Dette kan redusere mengden menstrual blødning hver måned.

I de mest alvorlige tilfellene kan blodtransfusjon raskt erstatte jern og blodtap.

Forebygging

Hvis det forårsakes av A’utilstrekkelig jerninntak, kan jernmangelanemi forhindres etter en diett rik på jernrike matvarer og vitamin C. Mødre bør være sikker på å mate barna sine med morsmelk eller kunstig melk beriket med jern.

Jernrike matvarer inkluderer:

 • Kjøtt, som lam, svinekjøtt, kylling og biff
 • bønner
 • Gresskar og gresskarfrø
 • grønne bladgrønnsaker, som spinat
 • rosiner og annen tørket frukt
 • egg
 • Sjømat, som muslinger, sardiner, reker og østers
 • Befestet tørket og øyeblikkelig frokostblandinger med jern

Vitamin C Foods inkluderer:

 • frukt som appelsiner, grapefrukt, jordbær, kiwi, guava, papaya, ananas, meloner og mango
 • brokkoli
 • Rød og grønn paprika
 • rosenkål
 • blomkål
 • tomater
 • Grønne bladgrønnsaker

Utsikter for jernmangelanemi

Diagnose og behandling alene Dell’jernmangelanemi kan forårsake negative helseeffekter på grunn av overdreven mengde jern i blodet. Komplikasjonene på grunn av et overskudd av jern i blodet inkluderer leverskade og forstoppelse. Hvis du har symptomer på jernmangelanemi, snakker det i stedet med legen din.