Ja, byllepesten er fortsatt rundt, for du trenger ikke å bekymre deg

Del på PinterestByllepest ble funnet i Kina. Getty bilder

  • Et utbrudd av byllepesten i Kina skapte frykt for at den «svarte pesten» kunne gjøre en betydelig retur.
  • Minst tre personer i Kina har blitt diagnostisert med sykdommen.
  • Men eksperter sier at sykdommen ikke er så dødelig som den var takket være antibiotika.

Sist lørdag ble en jeger i Kina diagnostisert med byllepest etter å ha fanget og spist en villkanin.

Tjueåtte personer som hadde vært i nærkontakt med jegeren er nå i karantene, ifølge lokal helsekommisjon.

Diagnosen pest kommer omtrent en uke etter at den kinesiske regjeringen annonserte at to andre personer hadde fått lungepest i Beijing, den beryktede pesten som utløste Svartedauden, som utslettet millioner av mennesker i Europa på 1300-tallet.

Med ord som byllepest og svart pest som sirkulerer i overskriftene våre, kan noen lure på om pesten vil være neste gang i USA, og i så fall hva slags skade den kan forårsake.

Men, heldigvis, la oss være klare: ikke bare er byllepest utrolig sjelden i USA, men den kan også behandles. Så dette betyr at det praktisk talt ikke er noen mulighet for å se en pandemi som den på det fjortende århundre.

«I motsetning til 1300-tallet har vi nå en forståelse av hvordan denne sykdommen overføres», Dr. Shanthi Kappagoda, en infeksjonslege ved Stanford Health Care fortalte Healthline. «Vi vet hvordan vi skal forhindre det – unngå å håndtere syke eller døde dyr i områder der det er smitte. Vi er også i stand til å behandle infiserte pasienter med effektive antibiotika, og vi kan gi antibiotika til personer som kan ha blitt eksponert for bakteriene [og] forhindre at de blir syke.

Slik sprer pesten seg

Byllepest er en alvorlig infeksjon i lymfesystemet forårsaket av en bakterie kalt Yersinia pestis (Y. pestis).

Y. pestis spres gjennom infiserte lopper eller dyr, som gnagere, ekorn eller harer, som kan overføres til mennesker som blir bitt eller riper.

Pesten kan forårsake en rekke symptomer, som feber, oppkast, blødninger, organsvikt og åpne sår.

Hvis infeksjonen ikke behandles umiddelbart, kan bakteriene spre seg inn i blodet og forårsake sepsis eller blodforgiftningspest, forklarte Kappagoda. Hvis bakteriene infiserer lungene, kan de forårsake lungebetennelse eller lungepest.

Uten behandling kan byllepest føre til døden til opptil 60 prosent av pasientene som får den, iht Verdens Helseorganisasjon (HVEM).

Men inntil du tar på et dyr som er infisert med pestbakterier, er sjansene dine for å få pesten utrolig lave.

Pest er ekstremt sjelden. Bare en et par tusen saker de rapporteres over hele verden hvert år, de fleste av dem i Afrika, India og Peru.

USA ser kun ca sju saker i året og er vanligvis rapportert i de sørvestlige statene, inkludert Arizona, California, Colorado, New Mexico og Texas, hvor ville gnagere bærer bakteriene.

«Det er pestoverføring blant ville gnagere bare i noen områder av USA, og disse områdene er generelt svært tynt befolket, så det er ikke mange muligheter for mennesker å komme i kontakt med lopper eller pestbærende dyr.» sa Kappagoda.

En annen grunn til at pest er så sjelden er at bakterier ikke overlever godt i sollys.

«Y. pestis drepes lett av sollys. Hvis bakteriene slippes ut i luften, kan de overleve opptil en time avhengig av miljøforholdene, Dr. Robert Glatter, sa en legevakt ved Lenox Hill Hospital.

I tillegg kan buboniske og septicemiske sår ikke overføres fra person til person, la Glatter til.

Og selv om overføring fra menneske til menneske kan oppstå med lungepest når noen sprer infiserte hostedråper i luften, er det svært sjelden.

«Person-til-person overføring er mindre sannsynlig da det krever nær og direkte kontakt med en person med lungepest,» sa Glatter.

Det kan kureres

I motsetning til det katastrofale utbruddet av byllepest i Europa, kan pesten nå behandles i de fleste tilfeller.

Det kan med hell behandles med antibiotika og andre CDC, rask behandling kan redusere risikoen for død til ca. 11 %.

Antibiotika virker best når de gis innen 24 timer etter de første symptomene. I alvorlige tilfeller kan pasienter få oksygen, intravenøs væske og pustestøtte.

«Det er kritisk viktig å bli behandlet tidlig ettersom en forsinkelse i å motta antibiotika øker risikoen for å dø,» sa Kappagoda.

Forebyggende antibiotika gis også til personer som ennå ikke har pest, men som har kommet i kontakt med et dyr eller person som har den.

Så vær trygg, pesten kommer ikke tilbake, i det minste når som helst snart. Og selv om det var tilfelle, har vi nå kunnskap og ressurser til å kontrollere det.

Bunnlinjen

En jeger i Kina ble diagnostisert med byllepest på lørdag etter å ha fanget og spist en villkanin, noe som vekker bekymring for at pesten – som utslettet halvparten av Europas befolkning på 1300-tallet – kan få et comeback. Men helseeksperter sier at det ikke er noen sjanse for at en pestepidemi vil slå til igjen, siden pesten lett kan forebygges og behandles med antibiotika.