Invasiv og metastatisk brystkreft: Hva er forskjellen?

Forstå unormale celler

Unormale celler er ikke kreftfremkallende, men kan øke risikoen for å utvikle kreft. Når du har atypiske celler som ikke har utbredt, anses cellene ikke-invasive. Dette er noen ganger referert til som kreft eller stadium 0 kreft.

Ductal in situ karsinom (DCIS) er et eksempel. DCIS er en ikke-invasiv brystkreft i melkekanal. Det har ikke spredt seg utover ledningen der den startet.

Hvis de unormale cellene beveger seg utover stofflaget der de oppsto, blir cellene invasive. Når unormale celler alle’indre av melk eller lobules kanaler beveger seg inn i nær brystvev, regnes det som en lokal invasjon eller invasiv brystkreft.

Brystkreft fra tall: Fakta og statistikk

Disse cellene kan også bli kvitt det primære nettstedet og migrere til andre deler av kroppen. Når dette skjer, er kreft ikke bare invasiv, det er også metastatisk.

Hva er symptomene på metastatiske svulster?

Selv om metastatiske svulster kan forårsake symptomer, er det ikke alltid slik. Tilstedeværelsen av symptomer avhenger av hvor stor svulsten er og hvor den er nøyaktig.

En metastatisk svulst i hjernen, for eksempel, kan forårsake hodepine. En lungekreft kan forårsake kortpustethet.

Hva forårsaker metastaser?

Som kreftcellene går videre, går de til nærmeste blod eller lymfatiske fartøy. En gang der kan celler bevege seg i blodet eller i lymfesystemet for å nå andre deler av kroppen.

Til slutt finner tumorceller et sted å lande. Kreftceller kan forbli sovende på ubestemt tid. Når som helst, kan disse cellene begynne å vokse i nærliggende vev. Når dette skjer, danner celler først små svulster som kalles & # 8220; mikrometastase & # 8221;. Disse små svulstene utløser veksten av nye blodkar som deretter brukes til å mate veksten av svulsten. Nye svulster kalles metastatiske svulster.

Selv om disse nye tumorene vokser i en og annen kroppsdel, er det den samme typen kreft i den opprinnelige svulsten. For eksempel, nyrekreft sprer seg til beinet, er fortsatt betraktet som nyrekreft, ikke-benkreft.

Hvordan metastatiske og invasive tumorer er diagnostisert?

Du bør rapportere vedvarende symptomer til legen din, spesielt hvis du tidligere har blitt behandlet for kreft.

Det er ingen enkelt test som kan avgjøre om du har invasiv kreft eller metastatisk kreft. Diagnosen krever vanligvis en serie tester.

Tumorer kan ses på bildebehandlingstester som:

  • ultralyd
  • magnetisk resonans
  • X-ray
  • Ct skanninger
  • Bony skanninger
  • Positron Emission Tomography Scanes (Pet)

Blodprøver kan gi litt informasjon, men de kan ikke si med sikkerhet hvis du har kreft eller hva slags kan det være.

Hvis en svulst er funnet, må en biopsi utføres. Etter en biopsi, vil en patolog analysere celler for å bestemme hva slags de er. Denne analysen vil bidra til å forklare om det er primær eller metastatisk kreft.

I noen tilfeller, selv om metastatisk kreft blir oppdaget, kan ikke den primære kreften bli funnet. Dette kan skyldes at den opprinnelige svulsten er for liten til å bli sett i diagnostiske studier.

Enten det er invasiv kreft i tidlig stadium eller metastatisk sykdom, må du jobbe tett med legen din. Din onkologi-team vil gi råd om potensielle behandlinger basert på testresultatene.

Legen kan også være i stand til å gi deg informasjon om kliniske studier for personer med metastatisk kreft.

Hvordan invasive og metastatiske svulster behandles?

Invasiv kreft kan spre seg til fjerne steder, da målet er å få en behandling før dette skjer. Dine alternativer vil avhenge av hvilken type kreft du har og fra kreftfasen på tidspunktet for diagnosen. Noen typer kreft har en tendens til å vokse og spre raskere enn andre. Hvis dette gjelder for deg, kan det være mer aggressiv behandling.

Vanlige kreftbehandlinger inkluderer kirurgi for å fjerne primær tumor og stråling for å drepe celler som kunne ha blitt igjen tilbake. Kjemoterapi er en systemisk behandling som brukes til å drepe kreftceller som kunne ha flyttet til andre deler av kroppen. For enkelte typer kreft er det flere målrettede behandlinger tilgjengelig.

De samme terapiene kan brukes til metastatisk kreft, men det er vanskeligere å behandle. L’Målet er å kontrollere veksten, lindre symptomer og forbedre livskvaliteten. Selv om metastatisk svulsten er plassert, vil noen av behandlingsalternativene avhenge av hvor kreft stammer fra.

Hvordan brystkreft blir behandlet i trinn 4?

Andre avgjørende faktorer inkluderer din alder, generell helse og enhver behandling for kreft du måtte ha hatt i det siste.

Forskning om behandling av metastatisk kreft pågår.

Outlook

Det er normalt å spørre oss selv hva utsiktene er. Selv om statistikken kan gi en generell veiledning, kjenner legen de unike omstendighetene i din medisinske historie. Dette betyr at legen din er i beste posisjon for å fortelle deg hva du kan forvente.

Å bli diagnostisert med kreftstadiet kan ha stor innvirkning på livet ditt. Hvis du har en kreft på et avansert stadium, kan legen din gi deg råd til grupper eller andre ressurser som kan gi hjelp.