Insektbasert mat på Ikea

Det er noen ting du håper å aldri finne i maten når du spiser ute, og insekter er definitivt en av dem.

Men Space10, et «future living lab» med base i København, satt opp i samarbeid med Ikea – ja, det Ikea – har i det stille eksperimentert med hvordan en fremtidig bærekraftig fastfood-meny kan se ut, og de satser på insekter.

Mens en Space10-talsperson påpeker at det foreløpig ikke er noen planer om å erstatte Ikeas ikoniske svenske kjøttboller med en insektfylt versjon, tryllet de nylig frem The Neatball og The Bug Burger på testkjøkkenet deres, som begge inkluderer melorm.

Del på Pinterest

Prosjektet er en del av Space10s oppdrag om å utforske hvordan man kan produsere mer mat med mindre og på en mer bærekraftig måte, ved å bruke alternative ingredienser. Neatball inneholder melorm og rotgrønnsaker som gulrøtter, pastinakk og rødbeter og serveres med potetmos, saus og tyttebærsaus, i ekte svensk stil.

Bug Burger-pattyen er laget med larveformen til en mørk bille, rødbeter, pastinakk og poteter, alt servert på en hvit melbolle med saus, rødbeter og solbærketchup, gressløk og hydroponic greener.

Hvordan insekter samler seg ernæringsmessig

«Insekter er veldig rike på næringsstoffer og gir ikke bare protein, men også sunt fett, fiber og mange vitaminer og mineraler,» sier ernæringsfysiolog i Nashville, Sarah-Jane Bedwell, RD.

Det finnes over 1900 spiselige insekter på verdensbasis, og de spises jevnlig i andre land, iht Organisasjon for mat og landbruk av FN. De vanligste er biller, larver, bier, veps, maur, gresshopper, gresshopper og sirisser.

«De fleste spiselige insekter har lignende ernæringsprofiler,» bemerket Bedwell. «De kan variere litt basert på hvor de kommer fra, hva de lever av og hvordan de tilberedes, men ethvert spiselig insekt er et bærekraftig og næringsrikt valg,» sa han.

Nyere forskning i European Journal of Clinical Nutrition sammenlignet næringsinnholdet til noen av de mest spiste insektene med konvensjonelt kjøtt som kylling, svin og storfekjøtt.

Alle insektene som ble testet hadde høyere nivåer av kalsium, unse for unse, enn kjøttet. De hadde også en tendens til å ha minst en tilsvarende mengde jern, om ikke mer.

Sirissene og svinekjøttet hadde begge 20 gram protein per 3-tommers porsjon.5 unser, mens melorm og kylling begge hadde omtrent 19 gram protein per 3-unse porsjon.5 oz.

Problemet er at du måtte spise mye insekter for å få den porsjonen som tilsvarer ett kjøttstykke.

Del på Pinterest

Miljøpåvirkningen av forbruk av insekter

Å spise en insektgrådig burger høres ikke dårlig ut, men det er verdt det?

Entomofagi, eller praksisen med å spise insekter, blir sett av FN som en potensiell måte å mate de rundt 9 milliarder menneskene som vil bebo jorden innen 2050. For å imøtekomme denne befolkningen, vil vår nåværende matproduksjon måtte dobles, skrev han i en Rapport 2013.

Syrisser, sier de, trenger seks ganger mindre fôr enn storfe, fire ganger mindre enn sauer og to ganger mindre enn griser og kyllinger for å produsere samme mengde protein.

Mesteparten av forskningen på spiselige insekter har fokusert på proteininnhold som argument for både den miljømessige og ernæringsmessige verdien av insektforbruk.

Men en studie i tidsskriftet PLoS EN som undersøkte sirisser, ofte kalt entomophagy access bug, fant at selv når sirisser ble matet med en kornbasert diett, som ligner på kyllinger, inneholdt de bare litt høyere mengder protein enn kylling. Forskerne konkluderte med at miljøgevinsten kanskje ikke er like virkningsfull, fordi bønder fortsatt trenger å mate sirisser med samme diett som konvensjonelle husdyr.

Fordi insekter kanskje ikke treffer tallerkenen din med det første

Mens insektene som ble studert viste seg å være sterke i proteininnhold og noen mikronæringsstoffer, hadde de også høyere nivåer av natrium og mettet fett enn kjøtt. Dette kan være en velsignelse for underernærte populasjoner eller idrettsutøvere, som kanskje trenger mer natrium, men de fleste amerikanere spiser allerede dietter som inneholder for mye natrium og mettet fett.

«Folk som har en stram inntekt eller budsjett kan få mest mulig ut av å spise insekter fordi de får mest ernæringsmessig fortjeneste for dollaren,» sa Bedwell.

Selv om det ikke er nødvendig å drepe insekter, kan å spise insekter øke fiberinntaket og et sunt inntak av fettsyrer samtidig som det gir relativt lavt kaloriprotein, sa han. (Kall sirissene de nye tokenene.)

Det er ikke verdt at hvis du er allergisk mot skalldyr eller støvmidd, kan noen spiselige insekter trigge deg, forskning viser.

Bedwell advarte om at selv om du er fascinert av ideen om å spise insekter, bør du ikke stole helt på dem.

«Jeg anbefaler fortsatt å spise en rekke proteinkilder hvis de er tilgjengelige for deg, siden forskjellige kilder har forskjellige nivåer av viktige næringsstoffer,» sa han. Å spise variert er alltid den beste måten å sørge for at du får alt du trenger».