Imperfect Amelogenese: Behandling, radiografi og mer

Cos’er den ufullkomne amelogenesen?

Den ufullkomne amelogenese er en gruppe sjeldne genetiske forhold hvor det ytre lag av tennene (emalje) ikke klarer å utvikle seg riktig. Folk med ufullkommen amelogenese vil ha små, gule eller brune tenner som er svært utsatt for skade og brekkasje.

Den eksakte forekomsten av # 8217; ufullkommen amelogenese er ikke kjent, men det anslås som bare oppstår 1 på hver 14.000 folk i USA.

Bilder av ufullkommen amelogenese

Hva forårsaker den ufullkomne amelogenesen?

Den ufullkomne amelogenesen er forårsaket av mutasjoner i gener Amelx, ENAM eller MMP20. Disse gener er ansvarlige for produksjonen av proteiner som er nødvendige for den normale emaljeformasjonen. Emaljen er det harde og rike mineraler-materialet som danner det eksterne beskyttende laget av tennene. En mutasjon i noen av disse gener kan hindre ham i å produsere det riktige proteinet, noe som fører til en tynn eller myk emalje.

De endrede genene kan overføres av foreldrene til barna sine, eller mutasjonen kan utvikles hos mennesker uten en familiehistorie av sykdommen.

Hva er symptomene på den ufullkomne amelogenesen?

Det viktigste symptomet på den ufullkomne amelogenesen er den feilaktige emaljen. Dette skjer både i melk tenner og permanente voksne tenner. Generelt inkluderer symptomene:

  • Mindre tenner av normal
  • Gul eller brunt tennerfarging
  • Tenner som er utsatt for skade og brudd
  • sensitive tenner
  • maloklusjon fra åpen bit, en feiljustering der de øvre og nedre tennene ikke kommer i kontakt med hverandre når munnen er stengt

De nøyaktige egenskapene til emaljen er avhengig av typen ufullkomne amelogenese:

Type I: Hypoplastisk

I dette skjemaet, C’det er en defekt i mengden emalje som er opprettet. Med andre ord er emaljen vanskelig, men det er ingen N’det er ganske. Tennene er små og kan være hvite, gule eller brune og emaljen er ganske tynn. Tennene har også hulrom og spor.

Type jeg representerer flesteparten av alle tilfeller av ufullkommen amelogenese.

Type II: Hypomaturation

L’hypomaturering betyr at C’er en feil i veksten og endelige modningen av emaljen. Tennene er en matt kremaktig med gul eller brun med følsomhet. Emaljen har en normal tykkelse, men det er for mykt, slik at tennene virker farget og kan forbruke og bryte.

L’hypomaturering representerer mellom 20 prosent 40 av alle tilfeller av ufullkommen amelogenese.

Type III: iPocalcified

I denne typen forekommer en defekt i de første fasene av emaljeformasjonen. Emaljen kan ha en normal tykkelse, men det er for mykt. Tenner kan være hvite, gule eller brune og emalje kan være grovt. Tennene kan også være ekstremt følsomme for varme og kulde.

Dette er den minst vanlige typen ufullkommen amelogenese, som representerer om 7 prosent av alle tilfeller.

Amelogenese imperfect vs. ufullkommen dentinogenese

Den ufullkomne amelogenese og ufullkomne dentinogenese er både genetiske sykdommer av tannutvikling.

Imperfect dentinogenese påvirker en annen del av tannen, dentin. Dette er et lignende stoff til # 8217; bein som utgjør mellomlaget av tennene dine. Imperfect dentinogenese er forårsaket av mutasjoner i DSPP-genet. Folk med ufullkommen dentinogenese har gjennomsiktig tenner og blågrå eller gulbrun.

I begge forholdene er tennene svake og gjenstand for brudd.

Hvordan diagnostisert L’ufullkommen amelogenese?

L’ufullstendig amelogenese er vanligvis diagnostisert av en tannlege. De vil ta en familiehistorie og utføre en muntlig eksamen for å evaluere emaljen. Tannlegen din vil utføre røntgenbilder og # 8217; interiør og # 8217; utvendig av munnen, men vanligvis kan diagnosen gjøres ved visuell undersøkelse.

En radiografisk eksamen kan hjelpe tannlegen din til å se kontrasten mellom emaljen og tanntens dentin. Denne typen eksamen hjelper dem til å evaluere tettheten av tennene emalje. Å vite tettheten kan hjelpe tannlegen din å bestemme hvilken type behandling du trenger.

L’ufullkommen amelogenese forårsaker komplikasjoner?

Uten effektiv emalje er tennene utsatt for skade og brudd, samt gingival sykdommer (gingivitt eller periodontitt) og karies. Folk med denne tilstanden må øve en streng oral hygiene. De må besøke deres tannlege oftere for rengjøring og evaluering. De fleste vil trenge utvidet tannpleie, som ofte representerer en betydelig økonomisk byrde for personen eller familien.

Videre, siden tilstanden påvirker på Tenhs aspekt, kan noen mennesker oppleve følelsesmessige eller sosiale problemer, inkludert depresjon og lav selvtillit. Tenåringer, spesielt, kan trekke seg fra trykket for å komme inn i sine jevnaldrende.

Hvordan det behandles L’ufullkommen amelogenese?

For øyeblikket er det ingen standardbehandling for ufullkommen amelogenese. Behandlingen avhenger av typen og alvorlighetsgraden av tilstanden. Tannlegen din vil også ta hensyn til din alder, de generelle vilkårene i tennene dine og behandlingene du har råd til.

Noen eksempler på behandlingsalternativer inkluderer:

Bonding

I # 8217; tennerbinding, høy tetthet plast kalt komposittharpikser eller porselenfinérene er festet til tennene for å fylle hullene. Bindingsprosedyrene brukes ofte til personer med hypoplastisk imperfekt Amelogenese fordi tennene er vanligvis vanskelig nok til å holde obligasjonen.

Fullstendig restaurering av kronen

En krone er en tannformet hette som er plassert på en eksisterende tann. Bidrar til å gjenopprette form og størrelse på tannen.

I hypokalifiserte og hypomatiserte typer er emalje vanligvis for svak til å holde limt restaureringer. Så kronene er en av de mest holdbare og forutsigbare alternativene for å gjenopprette disse tennene. Kronene kan også bidra til å forhindre eller eliminere karies.

Du kan skape midlertidig gull, porselen eller rustfritt stålkroner for barn eller ungdom med denne tilstanden. Permanente kroner blir ofte forsinket av tannleger opp til # 8217; begynnelsen av den voksne alderen, når alle tennene er tilstede og stabile.

Ortodontisk behandling

Personer med Amelogenese krever ofte ortodontiske behandlinger, for eksempel apparater eller enheter. L’Målet er ikke nødvendigvis å gjøre tennene helt rett, men heller å sette dem i en bedre posisjon for restaureringer.

God tannhygiene

Før du kan utføre en reparativ behandling, er det viktig å ha optimal tannhelse. Blodig eller betent tannkjøtt (gingivitt) gjør posisjonering av limgjenoppretting ekstremt vanskelig. A’utmerket oral hygiene hjemme er grunnleggende.

Hvis du har en smertefull følsomhet for varme og kulde, kan du bruke en desensibilisering av tannkrem.

Selv besøket fra tannlegen med jevne mellomrom for profesjonell rengjøring er svært viktig.

Lavt sukker diett

På samme måte som god tannhygiene, kan lavt sukker dietter bidra til å forhindre karies og gingival sykdommer, favoriserer tannhelse.

Overlay protese eller protese

En protese er en avtagbar kunstig enhet. Den er designet for å se ut som ekte tenner. En overdenture eller overlegg protese er en type protese som er direkte på eksisterende tenner. Overlay proteser er reversible og relativt økonomiske i forhold til andre behandlingsalternativer. De kan være et midlertidig eller til og med permanent behandlingsalternativ for personer med et begrenset budsjett.

Hvis karies allerede har utviklet seg for mye, må du kanskje trekke ut tennene dine. Tradisjonelle proteser kan derfor være nødvendig for å erstatte manglende tenner.

Hva er perspektivet for noen med ufullkommen amelogenese?

Første behandling, jo bedre utsiktene. Riktig tannpleie kan bidra til å beskytte tennene mot ytterligere skade. Hvis de ikke blir behandlet, kan tenner og emalje bryte. Denne skaden kan være smertefull og vil påvirke det generelle tennene.

Med behandling kan tennene imidlertid virke normal og forbli funksjonell for livet. Hvis du er en forelder som mener at barnets tenner-emalje ikke har utviklet seg riktig, kan du kontakte tannlegen din.