I hvilken del av ryggsøylen opptrer skader hyppigst?

Hva er en spinal stenose?

Spinal stenose betyr «trang ryggmargskanal», det vil si at det er for dårlig plass for ryggmarg og nerver. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får spinal stenose i ryggen. Flere faktorer kan være av betydning. Arvelig disponering er sannsynlig den viktigste enkeltfaktor.

Hva er Durasekken?

Ved stor glidning kan durasekken (Sekken der alle nerverøttene ligger i ryggmargskanalen) påvirkes og gi symptom med nummenhet i perineum og påvirkning av vannlating og avføring.

Hvilke muskler strekker i ryggsøylen?

Like under den øverste går det to muskler opp til hodet, musculus semispinalis capitis og lateralt for den musculus splenius capitis. Helt innerst, på hver side av ryggraden, går det en kraftig muskelbuk, den store ryggstrekkeren (musculus erector spinae), som bidrar til å holde ryggen og overkroppen oppreist.

Hva kan man gjøre med isjias?

Prøv å finn stillinger som avlaster og som gir minskede symptomer. Å legge en ispose over ryggen kan også lindre smertene. Ofte går isjias over i løpet av uker eller måneder. Vi hjelper deg med undersøkelse for å avdekke hva som er årsaken til strålingen i beinet ditt, og behandling og trening som kan hjelpe.

Hvor lenge varer et kompresjonsbrudd?

Brudd i ryggsøylen rammer cirka 40 prosent av kvinner over 80 år, og skyldes nesten alltid beinskjørhet. Ubehandlet vil slike smerter gå over av seg selv i løpet av noen uker.

Hva er kompresjonsbrudd i ryggen?

Kompresjonsbrudd er sammenfall eller sammentrykning av et virvellegeme (corpus vertebae). Tilstanden er svært vanlig hos eldre med benskjørhet. Siden bruddet involverer fremre del av ryggsøylen, er dette bruddet vanligvis stabilt og ufarlig, og innebærer liten risiko for skade på nerver.

Hva er tretthetsbrudd i ryggen?

Et tretthetsbrudd, eller stressbrudd, oppstår ikke som følge av en akutt skade, men som følge av en overbelastning. Det aktuelle beinet utsettes for tøyninger og bøyninger over lengre tid og brekker til slutt på samme måte som en metallstav kan brekke etter gjentatte bøyninger frem og tilbake.

Kan man bli frisk av spinal stenose?

Spinal stenose er en innsnevring av spinalkanalen. Dette kan føre til ryggsmerter med utstråling til sete, lår eller legger, eller armer dersom det trange partiet er i nakken. Prognosen tilsier at de fleste får god kontroll over plagene.

Hvorfor får man spinal stenose?

Årsak. Årsaken til Lumbal spinal stenose (LSS) kan være flere, men den vanligste er aldersforandringer: påleiringer på bueledd, fortykkelse av leddbånd (ligamentum flavum) og bukning av mellomvirvelskiven. Forskyvning mellom virvlene (spondylolistese) kan også bidra til at det blir trangt i ryggkanalen.

Hvordan oppstår spinal stenose?

Generelt sett så er stenose forårsaket av degenerative endringer over flere nivåer i ryggsøylen som gjør at spinalkanalen blir trangere. Dette oppstår når leddbånd/ligamenter stivner og fortykkes, ved nedsatt høyde på mellomvirvelskivene og ved forkalkninger/bensporer på skivekantene.

Hva er annulus ruptur?

Bukende skive eller anulus ruptur – da har skivematerialet blitt presset bakover, men er fortsatt innenfor noen av bruskringene. Dehydrerte skiver – dehydrering eller tap av væske gir informasjon om at skiven er i en slitasjeprosess og har mistet noe av støtegenskapene sine.