Høyt blodkolesterol og triglyserider (lipidlidelse)

Cos’er en lipid lidelse?

Hvis legen din sier at du har en lipidforstyrrelse, betyr det at du har høye blodnivåer av lavt tetthet lipoprotee-kolesterol (LDL) og fett kalt triglyserider eller begge deler. Høye nivåer av disse stoffene øker risikoen for å utvikle hjertesykdom.

Kolesterol

For å forstå hva det betyr å ha en lipidforstyrrelse, må du vite kolesterol. De to hovedformene for kolesterol som er tilstede i kroppen, er lave tetthets lipoproteiner (LDL) og høydensitetslipoproteiner (HDL).

LDL, noen ganger kjent som & # 8220; dårlig kolesterol & # 8221;, produseres av kroppen din og også absorbert av kroppen din fra rike kolesterol mat som rødt kjøtt og meieriprodukter. L’LDL kan kombinere med andre fettstoffer og stoffer i blodet, og skaper blokker i arteriene.

Blokker i arterier kan redusere blodstrømmen og forårsake alvorlige helseproblemer som hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag. På grunn av sine potensielle effekter anbefaler leger lavere nivåer av LDL.

L’HDL, noen ganger kjent som & # 8220; god kolesterol & # 8221; har en beskyttende effekt på hjertet ditt. L’HDL bærer skadelig kolesterol ut av arterier. Legene anbefaler vanligvis å ha et høyere nivå av HDL-kolesterol.

triglyserider

Et triglyserid er en type fett du får hovedsakelig fra maten du spiser. Kroppen din produserer det også når du konverterer overflødige kalorier i fett for lagring. Noen triglyserider er nødvendig for noen cellulære funksjoner, men for mye er ikke hilsen. Når det gjelder LDL, anses de lavere nivåene av triglyserider som sunnere.

Hva forårsaker høyt blodkolesterol og høy triglyserider?

Matvarer som er rik på visse typer fett, kan visse medisinske forhold og andre faktorer forårsake høyt blodkolesterol og høye triglyserider.

Mat

Det er kjent at to typer fett øker kolesterolnivået.

Mettet fett: Mettet fett kan øke LDL-nivåene. Noen vegetabilske baserte matvarer, som palmeoljen og # 8217; kokosnøttolje, inneholder mettet fett. Men mettet fett er hovedsakelig funnet i matvarer av animalsk opprinnelse som:

 • ost
 • melk
 • smør
 • biff

Transfett: Transfett, eller transfettsyrer er verre enn mettet fett fordi de kan øke LDL-nivåene og senke HDL-nivåene. Noen transfett er naturlig funnet i animalske produkter. Andre finnes i bearbeidede matvarer som har gjennomgått en prosess som kalles hydrogenering, som noen typer margarin og chips.

Medisinsk tilstand

Noen medisinske forhold kan påvirke kolesterolnivået. Høyt blodkolesterolnivåer kan skyldes:

 • diabetes
 • hypothyroidisme
 • Metabolsk syndrom
 • Cushing syndrom
 • & # 8217 syndrom; polycystisk eggstokk (PCOS)
 • nyresykdom

Andre årsaker

Andre årsaker til høyt kolesterolnivå inkluderer:

 • Trening. Ikke gjør nok fysisk trening kan øke LDL nivåer. Ikke bare det, det har blitt vist at 8217; trening øker sunne HDL-nivåer.
 • Røyk. Røyking kan også øke dårlig kolesterol, forårsaker dannelsen av plakett i arteriene.
 • Genetikk. Hvis det høye kolesterolet er tilstede i familien din, er du mer utsatt for å ha kolesterolet høyt deg selv.
 • Medisinering. Noen stoffer, som noen typer diuretic, kan øke kolesterolnivået.

Symptomer på høyt blodkolesterol og triglyserider

Høyt kolesterol forårsaker generelt ingen symptomer. Symptomene kan bare vises etter at kolesteroløkningen har forårsaket betydelig skade.

For eksempel kan symptomene presentere seg i form av symptomer på hjertesykdom, som for eksempel brystsmerter (angina) eller kvalme og tretthet. Et hjerteinfarkt eller slag kan blant annet stammer fra et ukontrollert kolesterol.

Hvordan en lipid sykdom er diagnostisert?

For å kontrollere kolesterolnivået, vil legen foreskrive en blodeksamen kalt lipidprofil eller lipidpanel. Denne testen måler totalt kolesterol (både LDL og HDL) og triglyserider. Før denne testen, vil legen sannsynligvis spørre deg om å unngå å spise og drikke væsker andre enn’vann i minst 8-12 timer.

Lipidprofilen måler kolesterol i kolesterol milligram for decilitre (mg / dl). Ditt totale kolesterolnivå bør ikke overstige 200 mg / dl. Lær å forstå resultatene av kolesterolet ditt.

Hva er behandlingsalternativene for en lipidforstyrrelse?

En kombinasjon av narkotika og livsstilsendringer er en vanlig behandlingsplan for å korrigere høyt kolesterol og triglyserider. Legen kan også foreslå noen kosttilskudd.

Medisinering

Ulike typer medisiner brukes til å behandle lipidforstyrrelser.

Statin: Disse stoffene blokkerer et stoff som er opprettet i leveren som produserer kolesterol. Leveren fjerner deretter blodkolesterolet. Statiner kan også absorbere kolesterol fanget i arterier. De vanlige foreskrevne statinene inkluderer:

 • Atorvastatin (Lipitor)
 • Fluvastatin (LESCOL)
 • Rosuvastatin (Crestor)
 • Simvastatin (Zocor)
 • pravestatin

Dell & # 8217 inhibitorer; kolesterolabsorpsjon: Disse stoffene lavere kolesterolnivåer ved å begrense kroppens absorpsjon av matkolesterol av kroppen. Noen ganger blir de brukt i kombinasjon med statiner.

Sequestering av gallsyrer: Disse stoffene felle stoffer som kalles galleharpikser, som inneholder kolesterol og hindrer dem i å bli reabsorbert i # 8217; tynntarmen.

Fibrati: Disse stoffene bidrar til å redusere triglyseridnivåene i blodet.

Kosttilskudd

Omega-3 fettsyrer tilgjengelig på telleren brukes ofte til å senke triglyserid og LDL-nivåer. Omega-3 fettsyrer er flerumettede fettstoffer som naturlig finnes i fettfisk som laks. Vegetabilske oljer som canola og olivenolje; olivenolje inneholder også omega-3 fettsyrer.

Niacin øker produksjonsnivået for HDL. Niacin er tilgjengelig på telleren eller under medisinsk resept.

Endringer i livsstilen

Følg et sunt kosthold og gjør ganske trening kan hjelpe deg med å redusere kolesterolnivået. Disse samme trinnene kan bidra til å forhindre lipidforstyrrelser først. Se nedenfor for mer informasjon.

Hvordan kan jeg forhindre høyt kolesterol og triglyserider?

De American Heart Association (AHA) Anbefaler at ikke mer enn 6 prosent av de daglige kaloriene kommer fra mettet fett. De AHA Det anbefaler også å unngå transfett når det er mulig. Spis også mange hele korn, frukt og grønnsaker kan redusere høyt kolesterol.

Andre måter som kan hjelpe deg med å holde sunt kolesterol og triglyserider inkluderer:

 • Spis fjærfe uten hud synlig fett
 • Spis magert kjøtt i moderate porsjoner
 • Spis fettfattige eller fettfattige meieriprodukter
 • Konsumere flerumettede fettstoffer og enumettet fett i stedet for mettet fett og transfett
 • Trener i minst 30 minutter om dagen, 4 dager i uken
 • Unngå hurtigmat, junk food og jobbet kjøtt
 • Spis grillet og stekt mat i stedet for stekte matvarer
 • Drikk mindre alkohol, L’Alkohol øker triglyseridnivåene

Outlook

Endringer i narkotika og livsstil kan bidra til å redusere kolesterolnivået. Følg legenes behandlingsplan for å forbedre helsen din og redusere risikoen for hjertesykdom, hjerteinfarkt og slag.