Hvorfor må diabetikere amputere?

Hva er senkomplikasjoner ved diabetes?

Diabetes kan over tid føre til skadar på dei små blodårene i augene (retinopati), i nyrene (nefropati) og i nervane (nevropati). Diabetes kan også føre til arteriosklerose eller åreforkalking i dei store blodårene som forsyner hjertet, hjernen og føtene med blod.

Er det mulig å bli kvitt diabetes type 2?

Mange håper de kan bli kvitt diabetes type 2. Dessverre finnes det ingen kur, men det er mulig å bli symptomfri.

Når og hvor ofte bør en diabetiker måle blodsukkeret?

Hvor ofte bør jeg måle blodsukkeret? Det anbefales at pasienter med type 1-diabetes måler blodsukkeret fire ganger daglig – altså før hvert hovedmåltid og like før sengetid. Hvis du mener det er for mye, bør du måle det en gang daglig – enten fastende blodsukker om morgenen eller ved sengetid.

Hva er normalt blodsukker ved diabetes 2?

Leger måler blodsukker i enheten millimol per liter blod (forkortet mmol/L). Nivået bør normalt være 4–10 mmol/L. Blodsukkernivået varierer altså gjennom døgnet. Det er høyere når du nettopp har spist og lavere på morgenen eller etter trening.

Hva gjør man med amputerte kroppsdeler?

Der skjæres det opp og undersøkes for å se om det er friskt. Oppdages det feks kreft så kan det ha betydning for videre behandling av personen «delen» tilhørte. Etter en slik undersøkelse så går det i spesialavfall og brennes til slutt på høy temperatur slik som ved en kremering.

Hva bør en diabetiker tenke på når han skal velge sko?

Skoene bør være av mykt materiale og være «lukket». Sandaler og sko med åpen tå eller hæl kan gjøre at småstein eller liknende kan legge seg under føttene og forårsake sår. En diabetiker bør alltid bruke strømper i skoene, og strømpene bør være av bomull eller ull slik at huda får puste.

Hvor lenge på sykehus etter amputasjon?

Dette er avhengig av sårtilheling, smerter, allmenntilstand og hvordan man lykkes med tilpasning av protesen. Det går omtrent fire til åtte uker fra amputasjonen til du kan begynne å bruke protesen i hverdagen, så lenge det ikke oppstår komplikasjoner eller problemer med sårtilheling.

Hvilke senkomplikasjoner kan oppstå ved forhøyet blodsukker over tid?

Senkomplikasjoner av høyt blodsukker over tid kan være: hjerte- og karsykdom (hjerteinfarkt og hjerneslag) nedsatt nyrefunksjon (diabetisk nefropati) redusert syn (diabetisk retinopati)

Hvilke komplikasjoner kan oppstå dersom diabetes ikke blir riktig behandlet?

Komplikasjoner er skader som kommer av høyt blodsukker over tid. Du kan få skader på blodårer og nerver hvis langtidsblodsukkeret (HbA1c) er for høyt over tid. De mest vanlige følgene er hjerte- og karsykdommer og skader på føtter, øyne og nyrer.

Hva mikro og Makrovaskulære komplikasjoner er?

Både små blodkar (mikrovaskulære komplikasjoner) og store blodkar (makrovaskulære komplikasjoner) kan bli påvirket av lange perioder med høyt blodsukker. For mye glukose i de små blodkarene over tid skader blodkarene og fører til svekket syn, nyresykdom, nerveskade eller sirkulasjonsproblemer.

Kan man reversere diabetes?

Sykdommen kan reverseres

– Dette sier noe om hvor viktig det er å styre vekten. Dette kan oppnås gjennom endringer i kostholdet og økt fysisk aktivitet. Diabetes type 2, som en kronisk sykdom, kan føre til betydelige komplikasjoner. Men vår studie viser at sykdommen kan kontrolleres og til og med reverseres.