Hvorfor gjør eggstokkene mine vondt?

Kan cyster på eggstokkene smerter?

De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerte. En sjelden gang kan årsaken til cyste på eggstokken være eggstokkreft. Dette oppstår hyppigere hos eldre kvinner.

Hva gjør eggstokk med kroppen?

Kvinnens forplantningssystem inneholder to eggstokker (ovarier) som spiller en avgjørende rolle i forplantningen – det å bli gravid. Eggstokkene er på hver side festet til livmoren. Deres funksjon er å produsere egg og kjønnshormoner, inkludert østrogen og progesteron.

Hvordan føles en cyste på eggstokken?

Cyster på eggstokkene vil i de fleste tilfeller ikke gi noen symptomer, men hvis cystene blir store, kan de trykke på blære eller endetarm. Hvis cysten roterer rundt stilken, vil det gi akutte magesmerter.

Hva er symptomer på eggstokkreft?

Utredning og diagnose

Gynekologisk undersøkelse med ultralyd inne i skjeden og utenpå magen. Blodprøver – CA125 og HE4 (tumormarkører for eggstokkreft) og CEA (tumormarkør for tarmkreft). Ved eggstokksvulst hos yngre kvinner kan det være aktuelt å ta andre blodprøver i tillegg. CEA tas for å utelukke tarmkreft.

Hvordan merker man kreft i underlivet?

Trykkfølelse, oppfylthet og økt bukomfang kan oppstå på grunn av væskeansamling i buken eller på grunn av selve svulsten. Noen kan oppleve endringer avføringsmønster som diaré og forstoppelse eller hyppig vannlatning. Allmennsymptomer som slapphet/trøtthet, vekttap, vektøkning eller appetittløshet.

Kan cyster gjøre vondt?

De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerte.

Hvordan kjennes det ut når en cyste sprekker?

Større cyster sprekker noen ganger plutselig, og væsken tømmes ut i bukhulen eller det oppstår en indre blødning i bukhulen. Dette gir voldsomme smerter i underlivet, feber og generell illebefinnende. I disse tilfeller er en akutt behandling i form av en kikkhullsoperasjon nødvendig.

Hva skjer hvis en cyste sprekker?

Smerter i nedre del av magen.

Dersom cysten sprekker vil innholdet i cysten kunne komme inn i bukhulen og skape irritasjon i bukhunnen. Dette gir gjerne akutte smerter i nedre del av magen.

Hva skjer med kroppen etter fjerning av eggstokker?

Kvinner som får fjernet eggstokkene, går rett over i menopausen. Dette kan resultere i plager som humørsvingninger, svettetokter, tørre slimhinner, nedsatt sexlyst og osteoporosetendens (2, 6, 7, 8). Premenopausale kvinner som får fjernet eggstokkene får tilbud om erstatningsbehandling med hormoner.

Hvorfor fjerne eggleder?

Noen ganger er det nødvendig å operere bort den ene eller begge eggstokkene og eggledere på grunn av sykdom. Denne prosedyren kalles på fagspråket en ovariektomi eller ooforektomi. Grunner til å fjerne eggstokker kan være endometriose, cyster, godartede eller ondartede svulster eller brystkreft.

Hva er Cancer Ovarii?

Kreft i eggstokk og eggleder (cancer ovarii) kan være vanskelig å skille. Symptomene er ofte vage og diffuse, noe som gjør at sykdommen kan være vanskelig å oppdage. Ansamling av væske i buken kan hos mange være første tegn på kreftsykdom. Risiko for å utvikle kreft i eggstokk og eggleder øker med alderen.