Hvorfor får vi vann i munnen?

Hvilke funksjoner har saliva?

Saliva renser tennene mekanisk for matrester, bakterier og døde celler, og er også kjemisk svært viktig for å redusere tannslitasje, forekomsten av karies og marginal periodontitt.

Hvordan få mer spytt?

Dette kan for eksempel gjøres ved fluor sugetabletter eller tyggegummi med fluor. I tillegg til å styrke tennene med fluor, vil tygging eller suging stimulere spyttkjertlene til å produsere mer spytt.

Hvordan bli kvitt overflødig vann i kroppen?

Sliter du med mye vann i kroppen ? Da vil disse 6 tipsene vil hjelpe deg!
  1. Tren regelmessig: Inaktivitet hindrer blodomløpet og fjerning av ekstra væsker fra indre organer. …
  2. Drikk nok vann: At du ikke drikker nok vann kan også være en årsak. …
  3. Spis mindre salt: …
  4. Spis mer av dette: …
  5. Prøv også dette: …
  6. Prøv flysokker:

Er munntørrhet farlig?

Er det farlig å være litt tørr i munnen? Nedsatt spyttproduksjon er kanskje ikke livsfarlig, men det øker sjansene for både hull i tennene og tannkjøttbetennelse. Og går man med det i over lang tid, kan tennene i verste fall løsne, og falle ut.

Hva kan brukes mot munntørrhet?

Bruk sugetabletter mot munntørrhet, for eksempel Xerodent, eller andre spyttstimulerende og smørende midler. Tygging og suging stimulerer spyttproduksjonen. Bruk en munngele om natten, for eksempel Zendium Saliva Gel. Gå regelmessig til tannlege/tannpleier for jevnlig sjekk av tennene.

Hvor er spyttkjertlene?

Spyttkjertlene ligger i tilslutning til munnhulen og består av tre par store kjertler (glandula salivaria): Ørespyttkjertelen (glandula parotis) ligger like foran og nedenfor øret. Underkjevekjertelen (glandula submandibularis) ligger på innsiden av underkjeven.

Hva inneholder spyttet og hvordan virker det på stivelsen?

Amylase spalter stivelse og glykogen til forbindelser som inneholder 2-9 glukoseenheter. Det vanligste spaltningsproduktet er maltose, som er et disakkarid. Spytt inneholder amylase og nedbrytningen av stivelse starter derfor allerede i munnen.

Hva er pH i spytt?

pH i spytt er vanligvis i området 6,2-7,4, og pH stiger når spyttutsondringen øker. Rusmidler og legemidler kan transporteres fra blod til spytt.

Hva er Xerostomi?

Xerostomi beskriver både en subjektiv følelse av munntørrhet og objektivt målbar nedsatt spyttproduksjon. Ustimulert spyttvolum på 1,5 ml eller mindre i løpet av 15 minutter er en hyppig anvendt grense (jfr multisenterstudier).

Hvordan få mindre spytt i munnen?

Overproduksjon av spytt kan være vanskelig å behandle. Men det finnes medikamenter slik som atropinplaster som kan fungere for noen, men det kan og gi bivirkninger. For noen kan det også fungere med syrenøytraliserende eller syrehemmende medisiner, om det er sure oppstøt som gir økt spyttproduksjon.

Kan munntørrhet gå over?

Det er normalt, og helt ufarlig, å bli forbigående tørr i munnen fra tid til annen. For eksempel hvis man har feber, er tørst eller er i en stresset situasjon. Langvarig munntørrhet (xerostomi) er mer alvorlig, og kan føre til at man får hull i tennene og utvikler infeksjoner og tannkjøttsykdommer i munnhulen.