Hvorfor får man vitiligo?

Kan vitiligo forsvinne?

Sykdommen er kronisk hos de aller fleste, det vil si at flekkene ikke vil bli mindre eller forsvinne med tiden. Kun noen få opplever tilbakegang av sykdommen. Nye flekker kan derimot oppstå, og de kan vokse i størrelse.

Hvordan skjule vitiligo?

For å skjule de hvite flekkene kan man bruke dekkremer (eksempelvis Covermark, Dermablend) eller selvbruningskremer. Kan vitiligo forsvinne? Fullstendig tilbakegang er meget sjelden, men sykdommen kan spontant bli bedre.

Er vitiligo dødelig?

Selve hudsykdommen vitiligo er ikke farlig eller smittsom, og gir heller ikke noen kroppslige symptomer, derfor blir den ofte beskrevet å være kun et kosmetisk problem, har Katarina Zak Stangeland, hudlege ved Aleris Stavanger, opplyst til Lommelegen tidligere.

Hva hjelper mot vitiligo?

Vitiligo er verken smittsomt eller livstruende, og det finnes ingen kur mot tilstanden. Samtidig kan vitiligo føre til psykiske påkjenninger for de som lever med sykdommen. En vanlig behandling er lysterapi. Under denne behandlingen utsettes huden for UVA (langbølget) og UVB (kortbølget) lys.

Er vitiligo en sykdom?

Mye tyder på at vitiligo er en autoimmun lidelse. Tilstanden er forbundet med en rekke andre autoimmune sykdommer som diabetes mellitus, sykdommer i skjoldbruskkjertelen og lupus erythematosus.

Har Pigmentmangel?

Pigmentmangel– kan forekomme ved mange hudsykdommer, primært eller sekundært. Vitiligo er en flekkvis og symmetrisk pigmentmangel der huden ellers ikke har forandringer, dvs ikke flasser kan starte spontant fra barneårene og utvikle seg langsomt eller være stabil over år.

Blir man født med vitiligo?

30% av befolkningen er arvelig disponert. Hvis du har andre autoimmune sykdommer, som flekkvis håravfall (alopecia areata), nedsatt stoffskifte, diabetes, regnbuehinnebetennelse, vitamin B12-mangel (pernisiøs anemi) eller Addisons sykdom (nedsatt funksjon av binyrebarken) har du økt risiko for å utvikle vitiligo.

Blir pigmentflekker borte?

Det meste av pigmenteringen vil gradvis blekne over tid, og som regel blir vanlige pigmentflekker borte av seg selv i løpet av høsten eller sommeren. Unntaket er noen former for kronisk pigmentering, også kjent som solar lentigo, eller leverflekker.

Hvordan kan hudkreft se ut?

sår i huden som blør lett og ikke gror. rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag. misfargede knuter i huden som vokser. eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.

Hvordan bremse vitiligo?

Det finnes forsåvidt heller ingen terapi som kan kurere vitiligo, men enkelte behandlinger kan gjøre symtpomene mindre fremtredende. Hensikten med behandlingen er å redusere de kosmetiske konsekvensene av sykdommen, det vil si å gjøre de hvite flekkene i huden mindre fremtredende.

Hvordan bli kvitt hvite flekker i huden?

Vitiligo er en tilstand med pigmentfrie, hvite flekker i huden. Det finnes ingen god behandling mot tilstanden. Behandlingen som kan brukes, er langvarig, og resultatene usikre.