Hvorfor får man mangel på B12?

Hva B12 mangel og smerter?

B12 er nødvendig for å danne både røde og hvite blodlegemer. B12 er også viktig for nervesystemet. Derfor kan B12 mangel gi plager både fra blod- og nervesystemet. Sistnevnte kommer til uttrykk blant annet i form av nerveskade, svimmelhet, slapphet, muskelsmerter, lammelser og demens.

Kan B12 mangel gi svimmelhet?

Åndenød og svimmelhet

Hvis du blir blodfattig på grunn av B12mangel, kan du føle deg kortpustet og svimmel – spesielt når du anstrenger deg. Dette er fordi kroppen din mangler de røde blodcellene den trenger for å få nok oksygen til kroppens celler.

Hvor lang tid før B12 virker?

Det medfører noe langsommere remisjon og kan være nyttig hos eldre pasienter. Etter 2 måneders behandling bør det være tydelig respons.

Kan man få i seg for mye B12?

Høyt nivå av B12 i blodet gir en 15 prosent økt risiko for lungekreft, viser en stor, internasjonal studie. – Generelt er det fornuftig å begrense vitamintilskudd og heller spise variert mat, sier lege. Arnulf Langhammer er professor ved NTNU og jobber ved HUNT Forskningssenter (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag).

Er folatmangel farlig?

Folatmangel kan føre til blodmangel (anemi) med for få røde blodceller og lavt hemoglobin. Tilstanden skyldes nedsatt opptak i tarmen som følge av feilernæring eller underernæring, eller økt behov ved svangerskap og enkelte sykdommer.

Hvorfor får man Folsyremangel?

Dårlig kosthold: Variert kosthold med grønnsaker og grove kornprodukter er viktig for å få i seg nok folsyre. Ved langvarig ensidig kosthold eller lavt matinntak er risikoen høy for folsyremangel.

Er folatmangel vanlig?

Mangel på folat som følge av mangelfullt kosthold er sjelden i Norge unntatt hos alkoholikere og gamle. Malabsorpsjon (cøliaki) er viktigste årsak til folatmangel, og diagnostikken bør i første rekke rettes mot tynntarmen.

Hva skjer ved mangel på vitamin B?

Ubehandlet B-vitaminmangel kan føre til anemi (blodmangel) og skade på nervesystemet. De første tegnene på B-vitaminmangel er ofte tretthet og smerter på tungen. Hvis nervesystemet har tatt skade, kan symptomer som nummenhet og prikking i føttene, dårlig balanse og nedsatt følelse forekomme.

Hvor fort virker B12 sprøyte?

Vitamin B12 inneholder cyanokobalamin 1 mg/ml i vandig løsning som hovedsakelig frigis i løpet av 24 timer etter intramuskulær injeksjon, men omtrent 15% av dosen blir i kroppen inntil en måned etter injeksjon (3).

Hvordan få opp B12?

Kroppen vår kan ikke lage vitamin B12, så vi er avhengig av å det tilført fra kosten. Vitamin B12 finnes kun i animalske matvarer. Gode kilder er lever, oksekjøtt, svinekjøtt, melk, ost og egg og fet fisk.

Kan man bli svimmel av vitaminmangel?

Mangel på energi, trøtthet og svimmelhet er vanlige symptomer på blodmangel. Symptomene kan være forårsaket av mangel på folat og B12. Blodmangel kan også føre til trøtthet og hjertebank ved lett anstrengelse. Den vanligste årsaken til blodmangel er jernmangel1.