Hvorfor får man lav folsyre?

Er folatmangel vanlig?

Mangel på folat som følge av mangelfullt kosthold er sjelden i Norge unntatt hos alkoholikere og gamle. Malabsorpsjon (cøliaki) er viktigste årsak til folatmangel, og diagnostikken bør i første rekke rettes mot tynntarmen.

Når skal man begynne å ta folsyre?

Folattilskudd er reseptfritt og kjøpes på apotek, for eksempel Folsyre NAF® eller Nycoplus Folsyre® tbl. 0,4 mg: 1 tablett daglig fra tidspunktet en planlegger å bli gravid. Det vil si at du starter før du er blitt gravid, og du fortsetter til og med uke 12 i svangerskapet.

Når behandle folatmangel?

Folatmangel kan også skyldes økt nedbrytning eller enzymdefekter (1,2). Databasen Up to Date angir at folatmangel skal behandles med folsyre i en til fire måneder, eller til man har oppnådd normale blodverdier (3).

Hva bør folsyre ligge på?

Verdens helseorganisasjon anbefaler en aksjonsgrense for folatmangel på < 10 nmol/l (8). Hos kvinner i fertil alder bør konsentrasjonen av serumfolat være > 25,5 nmol/l for å forebygge misdannelser hos fosteret (9).

Hvordan få i seg mer folsyre?

Viktige kilder til folat
  1. Grønne grønnsaker som brokkoli, spinat, kinakål og bønner.
  2. Kjøtt og egg.
  3. Sitrusfrukter.
  4. Kornvarer av grovt korn og knekkebrød.

Hvordan øke folat?

Folat (folsyre/vitamin B9) syntetiseres ikke i kroppen og må tilføres gjennom kosten. Mange matvarer inneholder folat, og rikeste kilder er dypgrønne grønnsaker, sitrusfrukter, bønner og grove kornprodukt. Rundt 0.3 mg inntas daglig mens anbefalt inntak er noe høyere (0.4 mg).

Hva er forskjellen på folat og folsyre?

Den største forskjellen er det faktum at folat er den naturlige formen for vitamin B9, mens folsyre er den syntetiske varianten. Du kan finne folat i de fleste grønne bladgrønnsaker. Folsyre brukes imidlertid i visse kosttilskudd, men også for å berike visse matvarer på grunn av dens kunstige egenskaper.

Hvor viktig er folat?

Folat (folsyre) er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling, og er viktig for dannelsen av røde blodceller og proteiner. Folsyre er betegnelsen på den syntetiske formen av folat. Kvinner som planlegger å bli gravid, eller nylig har blitt gravid, anbefales alltid å ta et tilskudd med folsyre.

Hva inneholder mest folat?

Det er mange matvarer som er kilder til folat. Høyest mengder finnes i lever, grønne bladgrønnsaker, og bønner. De viktigste matvarene som bidrar til folatinntak i Norden er kornprodukter og grønnsaker, og i noe grad melkeprodukter, frukt og bær.

Skal man ta folsyre med mat?

Folsyre kan tas med eller uten mat. Ikke endre dosen uten etter samråd med lege. Folsyre tåles vanligvis godt.

Hvor lenge skal man gå på folat?

Anbefalt inntak av folat/folsyre ved graviditet

Helsedirektoratet anbefaler 0,4 mg folat daglig fra du planlegger graviditet og fram til 12. svangerskapsuke. Dersom du ikke har tatt tilskudd med folat før, bør du starte straks du oppdager eller mistenker at du er gravid.