Hvorfor får man Knutestruma?

Hva er symptomer på struma?

Symptomer. De fleste har ingen plager av en struma, hvis det er den alminnelige formen med normalt stoffskifte. Men knutestruma kan gi både trykkplager med pustevansker, ubehag, svelgeproblemer og smerter, samt være kosmetisk skjemmende.

Er struma kreft?

Kreft i skjoldbruskkjertelen starter oftest som en knute på halsen i en av kjertelens lapper. De fleste knutene i skjoldbruskkjertelen er ikke kreft,‐ de er godartede.

Hvordan blir man kvitt struma?

Behandlingen av struma er avhengig av årsaken og hvilke symptomer pasienten har. Godartede euthyreote strumaer krever ofte ingen behandling, men i noen tilfeller kan man få strumaen til å minke ved å gi jod, som finnes i enkelte kosttilskuddstabletter, eller tyroksin. Store, symptomgivende strumaer må opereres.

Kan man dø av struma?

– Det er farlig å gå med forstyrrelse i stoffskiftet over lang tid, det kan føre til en rekke symptomer og etter hvert skader på kroppen som varierer avhengig om det er snakk om for høyt eller for lavt stoffskifte. I ytterste konsekvens kan man dø av stoffskifteproblemer, forteller Thordarson.

Hva er toksisk knutestruma?

Ved toksisk knutestruma er skjoldbruskkjertelen forstørret og inneholder større og mindre knuter. Dette sees hyppigst hos eldre personer som har hatt tendens til jodmangel.

Er cyste i skjoldbruskkjertelen farlig?

De fleste kulene er godartede svulster. Om kulen likevel skulle vise seg å være en kreftkul, kan de fleste bli friske. Noen pasienter må ta hormontabletter for å få kulen til å krympe hvis det ikke er kreft. Andre kan bli anbefalt å se det an, kulen kan forsvinne av seg selv.

Er struma en autoimmun sykdom?

Hashimotos sykdom er et annet navn på kronisk tyreoiditt, altså kronisk betennelse i skjoldbruskkjertelen. Dette er en autoimmun sykdom som kan føre til funksjonssvikt og forstørrelse av skjoldbruskkjertelen (inaktiv struma).

Hvordan finner man ut om man har lavt stoffskifte?

Typiske symptomer ved lavt stoffskifte er:
 1. Tørr og kjølig hud. …
 2. Tørt og flisete hår, håravfall, ytre del av øyenbrynene forsvinner.
 3. Sprø og tynne negler.
 4. Hevelser rundt øynene.
 5. Langsom hjerterytme.
 6. Tregt bevegelsesmønster og langsomme reflekser.
 7. Struma i 50 prosent av tilfellene.
 8. Muskelsmerter, leddsmerter og hovne ledd.

Hvordan sjekke skjoldbruskkjertelen?

Utredning og diagnose

Klinisk undersøkelse vil si at legen kjenner med fingrene på skjoldbruskkjertelen, undersøker lymfeknutene på halsen og ser generelt etter sykdomstegn. Ultralyd gjøres av skjoldbruskkjertelen og lymfeknutene på halsen. ​ Fra suspekte knuter tas ultralydveiledede celleprøver.

Hvordan unngå struma?

Det er flere faktorer som kan medvirke og gi økt risiko for utvikling av struma, noen av disse faktorene er:
 1. For lite jod i kostholdet.
 2. Alder: De over 40 er mer utsatt for å få struma.
 3. Forekomst i familien: Med økt forekomst av struma i familien har man noe økt risiko for å utvikle tilstanden.

Hva er skjoldbruskkjertelkreft?

Kreft i skjoldbruskkjertelen (cancer thyroidea) er en sjelden kreftform. Denne krefttypen gir få symptomer og første tegn på kreftsykdom kan være kuler eller knuter på halsen. Skjoldbruskkjertelkreft har god prognose og hos 75–80 % av pasientene vil den kirurgiske behandlingen være helbredende.