Hvorfor får man blåflekker?

Hva er en Hudblødning?

En bloduttredelse skyldes at det har blødd fra et blodkar under huden. Blødningen vil først være svart og blå, etter hvert antar den en gulaktig farge.

Er hematom farlig?

Hematom er en blodansamling i organer eller i vev på grunn av blødning. Små slag, risp eller kutt kan forårsake blødninger i huden. Vanligvis er de ufarlige, huden har stor evne til å lege seg selv.

Hva er petekkier?

Petekkier er punktformede blødninger på to til tre millimeter som oppstår i hud og slimhinner.

Hva mangler man når man får lett blåmerker?

Uforklarlige blåmerker kan også være tegn på mer alvorlige tilstander, men dette er mer sjeldent. Mangel på blodplater som skal stoppe blødninger.

Hva kan man gjøre med blåmerker?

Smarte tips når du har fått et blåmerke

– Å kjøle ned området kan redusere blodsirkulasjonen til området, og derved begrense hudblødningen. Kulde reduserer også betennelse i huden, sier han. – Du kan også legge en lett kompresjonsbandasje på området i etterkant, samt holde det skadede området høyt.

Er blodutredelser farlig?

Sprengte blodkar som ligger overfladisk, rett under huden, er nesten aldri farlige. De ødelagte blodkarene skal leges av seg selv, men hvis blodkar ikke leges av seg selv, kan det være farlig.

Hvordan utvikler et blåmerke seg?

Et blåmerke varer i 1-2 uker. Det blir først rødaktig, deretter blålilla, så grønt, gult og til sist brunaktig. Forskerne benytter seg av den naturlige nedbrytningen av det røde fargestoffet i blodet, hemoglobin, for å finne alderen på merket.

Hvorfor får man blodutredelser i ansiktet?

Sprengte blodkar i ansikt skyldes en kombinasjon av arvelige forhold og ytre påkjenninger. Typisk er hyppige solforbrenninger, skifte mellom kald vind og varme («furet værbitt…»). Rosacea er en meget vanlig årsak til rød hud/utsprengte blodkar.

Er hematom vondt?

Hematom med smerter. Blodansamling i vevene, utenfor blodårene, som gir misfarging og hevelse og lokale smerter. Store hematomer kan føre til nerveirritasjon og smerter pga. trykk mot andre strukturer.

Hva er Brillehematom?

Brillehematom er bloduttredelser omkring ett eller begge øynene.

Hvor lang tid tar det før et blåmerke forsvinner?

Fargen på blåmerkene endrer seg over tid fra blåfiolett til grønn, brunlig og gul, før den forsvinner. Dette skjer vanligvis etter 2–3 uker, etter hvert som blodfargestoffet brytes ned og forsvinner.